Κωδικός εργαλειοποίηση. Να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό την χειραψία του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αιγύπτιο ομόλογο του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι επιχειρεί η Άγκυρα. Και ει δυνατόν να τη στρέψει με κάποιο τρόπο επικοινωνιακά εναντίον της Αθήνας.

Με την Τουρκία να βάζει στόχο να δείξει ότι καταφέρνει να διεμβολίσει τις συμμαχίες της Ελλάδας. Έστω και αν το Κάιρο δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. Με την αιγυπτιακή εφημερίδα al Ahram να σημειώνει μεν την προσέγγιση Τουρκίας – Αιγύπτου, υπενθυμίζοντας σαφώς και τα αγκάθια στη σχέση που παραμένουν.

Και μεταξύ αυτών οι κυριότερες που οδήγησαν και στο πρώτο ναυάγιο των διερευνητικών επαφών Άγκυρας – Καΐρου ήταν οι κινήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη, όπως τόνισε ξεκάθαρα ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι όσο και το ζήτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έστω και αν δεν αναφέρθηκε.

Τα αγκάθια

Την ίδια στιγμή η al Ahram υπογράμμιζε ότι «η Αίγυπτος έχει επίσης απορρίψει τις πρόσφατες τουρκικές προσπάθειες για έρευνες φυσικού αερίου σε περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο που το Κάιρο αναγνωρίζει ως μέρος των κυπριακών και ελληνικών υδάτων».

Παρά τις προσπάθειες της Αιγύπτου να καταστήσει σαφές το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθούν οι συνομιλίες η Άγκυρα δείχνει να επιμένει στο δικό της αφήγημα.

Σε αυτό το πλαίσιο την Τρίτη ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν επέλεξε να δείξει την χειραψία Σίσι – Ερντογάν ως μία απάντηση στις προσπάθειες της Ελλάδας για δήθεν απομόνωση της Τουρκίας.

Και σε αυτό το παραλήρημα κατά της Αθήνας ο Καλίν υποστήριξε ότι αν και η Ελλάδα νόμισε ότι μπορεί να δημιουργήσει αντι-τουρκική συμμαχία, δεν τα κατάφερε. Σημείωσε δε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Άγκυρα στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Κάιρο ως μέσο ενίσχυσης της θέσης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αραβικό κόσμο.

Ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι αυτό θα διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας σε ζητήματα όπως η Λιβύη και σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ενεργειακή γραμμή της ανατολικής Μεσογείου. Αυτό που δεν μπόρεσε να πει ο Καλίν είναι πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση, λέγοντας ότι πρέπει να εξελιχθούν οι συνομιλίες σε χαμηλότερο επίπεδο.

Η προσπάθεια υπονόμευσης

Δεν είναι η πρώτη φορά ωστόσο που η Άγκυρα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τις δικές της συνομιλίες με το Κάιρο – όποτε και αν αυτές ξεκινήσουν – προκειμένου να υπονομεύσει τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι και κατά την έναρξη των διερευνητικών επαφών Αιγύπτου – Τουρκίας η Άγκυρα επιχείρησε διαρροές περί συζητήσεων για ορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών εις βάρος της Αθήνας, κάτι που διαψεύστηκε πανηγυρικά.

Αντίστοιχα σε αυτή την περίοδο που η Άγκυρα στρέφει αποφασιστικά το βλέμμα και στις ενεργειακές εξελίξεις και θέλει να μπει στη χάραξη των νέων ενεργειακών δρόμων επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων της με την Αίγυπτο και σε αυτή τη βάση.

Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν

Πρόθεση η οποία συνδυάζεται και με τις εξαγγελίες εν είδει απειλών περί νέας εξόδου του νέου τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι που είχε γίνει και με την πρώτη navtex η οποία περιορίστηκε τελικά σε νερά καθαρά τουρκικής δικαιοδοσίας.

Ωστόσο η απήχηση που είχε η πρώτη αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου με τη σεναριολογία που αναπτύχθηκε στην Αθήνα έδωσε την εντύπωση μίας απειλής εν αναμονή. Την οποία ο Ερντογάν επιχειρεί να αξιοποιήσει για μία ακόμα φορά.

Με τις σχέσεις Αθήνας – Καΐρου να αποδεικνύονται πολύ ισχυρές, ακόμα και για τον Ερντογάν.