Μετά από εννιά μήνες πολέμου στην Ουκρανία οι συγκρούσεις όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την έκβασή του. Το Grid, σε ανάλυσή του, επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή του μετά από τόσους μήνες μαχών.

Η ομάδα αναλυτών του Grid θυμίζει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε απευθυνθεί στον ρωσικό λαό μιλώντας για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που χρειαζόταν για να εκδιωχθούν από την Ουκρανία οι «ναζί» και το «καθεστώς γενοκτονίας» του Κιέβου.

Έπεσαν όλοι έξω

Οι δυτικές κυβερνήσεις και οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες – και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο ίδιος ο Πούτιν και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του – πίστευαν ότι η «επιχείρηση» θα ήταν σύντομη. Τώρα φτάσαμε στους εννέα μήνες, χωρίς να έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πώς θα έρθει το τέλος του πολέμου.

Το Grid σημειώνει ότι κάνει ένα βήμα πίσω και εξετάζει τα διαθέσιμα δεδομένα.

Πρώτον, στο πεδίο της μάχης. Παρά τα αιφνιδιαστικά κέρδη της ουκρανικής αντίστασης, το ένα πέμπτο του εδάφους της Ουκρανίας παραμένει στα χέρια των Ρώσων. Τα καλά νέα για τους Ουκρανούς είναι ότι το μομέντουμ είναι με το μέρος τους. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν πλέον ανακτήσει περίπου το 55% των εδαφών που είχε καταλάβει η Ρωσία νωρίτερα στον πόλεμο.

Στη συνέχεια, εξετάζει τις απώλειες. Οι αναλυτές του Μέσου τονίζουν ότι η καταγραφή των απωλειών αυτού του πολέμου ήταν δύσκολη. Τα στοιχεία της παρούσας ανάλυσης προέρχονται από διαφορετικές πηγές, αλλά πρόσφατα ο επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού εκτίμησε ότι περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Η εκτίμηση για τις ουκρανικές απώλειες ήταν σχεδόν εξίσου υψηλή. Είναι ένας συγκλονιστικός απολογισμός – και συνεχίζει να αυξάνεται, υπογραμμίζει το Grid.

Για τους νεκρούς αμάχους και τους πρόσφυγες

Όσον αφορά τους πολίτες, οι απώλειες τους είναι επίσης δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια. Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που παρακολουθεί τις απώλειες αμάχων στην Ουκρανία τους υπολογίζει σε 6.500, αλλά καταγράφει ένα θάνατο μόνο όταν το όνομα και άλλες λεπτομέρειες μπορούν να επιβεβαιωθούν. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 40.000 άμαχοι.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 7,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία ως πρόσφυγες από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ενώ εκατομμύρια άλλοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αλλά έχουν παραμείνει στη χώρα.

Πρόκειται μακράν για τον μεγαλύτερο εκτοπισμό ανθρώπων στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και ενώ ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων έχει αρχίσει να επιστρέφει – τους τελευταίους μήνες, η κίνηση στο κύριο συνοριακό πέρασμα με την Πολωνία ήταν περίπου ισομερής και προς τις δύο κατευθύνσεις – αυτό μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτή την εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι έως και 3 εκατομμύρια Ουκρανοί θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αυτόν τον χειμώνα, καθώς η κυβέρνηση της Ουκρανίας αρχίζει να εκκενώνει περιοχές όπου, όπως λέει, δεν μπορεί να εγγυηθεί επαρκή παροχή ρεύματος και θέρμανση.

Δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν τώρα χωρίς ρεύμα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, και οι μισές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Κύμα εξόδου από τη Ρωσία μετά την επιστράτευση

Μια λιγότερο προβεβλημένη στα ΜΜΕ μετακίνηση ανθρώπων είναι η έξοδος των Ρώσων από τη χώρα τους. Υπήρξε ένα αρχικό κύμα περίπου 200.000 πολιτών που εγκατέλειψαν τη Ρωσία μέσα στον πρώτο μήνα του πολέμου. Αυτή η μετανάστευση σταμάτησε για αρκετούς μήνες πριν από μια «έκρηξη» τον Σεπτέμβριο, μετά την ανακοίνωση του Πούτιν για μερική επιστράτευση.

Περισσότεροι από 370.000 Ρώσοι πιστεύεται ότι εγκατέλειψαν τη χώρα τις εβδομάδες που ακολούθησαν.

Άλλα δεδομένα του πολέμου κατά τους πρώτους εννέα μήνες

Σύμφωνα με το Oryx, η Ρωσία έχει χάσει 1.503 άρματα μάχης, 154 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων, 63 αεροσκάφη, 71 ελικόπτερα και 12 πολεμικά πλοία. Το «χάσει» σημαίνει ότι έχουν καταστραφεί, πάθει ζημιές, εγκαταλειφθεί ή να έχουν περάσει στα χέρια των Ουκρανών.

Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, δύο στοιχεία που μπορεί να εκπλήξουν. Οι τιμές αναφοράς για το πετρέλαιο εκτινάχθηκαν αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά έχουν μειωθεί σημαντικά από τότε, από 92,81 δολάρια στις 24 Φεβρουαρίου σε 77,29 δολάρια την Τετάρτη. Και στο ίδιο χρονικό διάστημα, η τιμή ενός μπούσελ σιταριού μειώθηκε από 9,34 δολάρια σε 8,10 δολάρια.

Το Grid σημειώνει ότι υπάρχει κρίση σχετικά με τις υποδομές στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δημιουργούνται 4.000 κέντρα σε όλη τη χώρα, όπου θα παρέχονται βασικές ανάγκες – θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και αποχέτευση – ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Το Μέσο ενημερώνει κάθε Πέμπτη τα γραφήματά του σχετικά με τον πόλεμο. Στις 7 Ιουνίου, ένας Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τουλάχιστον 40.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου. Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε πόσοι ήταν οι νεκροί. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για τους αμάχους που σκοτώθηκαν είναι περισσότεροι από 6.500, αλλά σημειώνεται σταθερά ότι ο αριθμός αυτός είναι υποεκτιμημένος, όπως και η εκτίμησή για τις συνολικές απώλειες – δηλαδή ένας συνδυασμός θανάτων και τραυματισμών – που υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 16.000.

Σύμβουλοι του Ζελένσκι εκτιμούσαν τον Ιούνιο ότι 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου. Στις 10 Ιουνίου, ένας σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία χάνει έως και 200 στρατιώτες κάθε μέρα. Εν τω μεταξύ, στις 22 Αυγούστου, ο Βαλέριι Ζαλούζνι, αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η χώρα είχε χάσει περίπου 9.000 στρατιώτες. Δείτε τα γραφήματα του Grid:

Οι εκτοπισμένοι Ουκρανοί στο εσωτερικό της χώρας

Ο δείκτης της βίας

Η πορεία των τιμών του σιταριού