Μια νέα αμερικανική βάση δημιουργήθηκε στη Λάρισα και συγκεκριμένα στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Πρόκειται για βάση των αμερικανικών εξελιγμένων UAV MQ-9 Reaper, ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η αμερικανική αεροπορία σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα MQ-9 Reaper, είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν στη Λάρισα, ήταν δύο και είχαν αποστολή επιτήρησης στη Βόρεια Αφρική. Αυτή τη φορά ήρθαν 8 με τις δικές τους πλατφόρμες λειτουργίας και με το δικό τους προσωπικό, αν και ο χειρισμός τους βρίσκεται εκτός Ελλάδος και ναι μεν δεν μεταφέρουν πυραύλους, αλλά κάλλιστα όταν απαιτηθεί μπορεί να φέρουν πυραύλους αέρος- εδάφους. Στόχος τους είναι η επιτήρηση στην περιοχή της Μεσογείου, με ακτίνα δράσης 1.850 χιλιομέτρων κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε χώρες της πτέρυγας του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα με σκοπό βεβαίως, την παρακολούθηση της κίνησης στην περιοχή εν μέσω του πολέμου της Ουκρανίας. Θα επιχειρούν και στην περιοχή της Μεσογείου όπου βρίσκεται το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Μια νέα επιχείρηση από αμερικανικά drones, πραγματοποιείται μια νέα αμερικανική βάση δημιουργείται που προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Οι Αμερικανοί, όπως έκαναν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έτσι και στη Λάρισα επένδυσαν σε υποδομές, στο πλαίσιο και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας (MDCA). Μαθαίνω μάλιστα ότι στην 110 Πτέρυγα Μάχης έχουν επενδύσει συνολικά 33,5 εκατ. δολάρια, προκειμένου η βάση αυτή (που αποτελεί την καρδιά της ελληνικής αεραμύνης) να μπορεί να φιλοξενήσει τεχνολογικά αναπτυγμένες πλατφόρμες και drones τώρα και στο μέλλον.

Τώρα πιθανόν να πείτε ποιο είναι το όφελος για την δική μας άμυνα. Οι πληροφορίες που μαζεύουν τα αμερικανικά MQ-9 Reaper, μπορεί εάν το ζητήσει η ελληνική πλευρά, να διοχετεύονται και στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και όταν έρθουν τα δικά μας τρία MQ-9 Reaper μαζί με τις πλατφόρμες τους θα υπάρξει και συνεκπαίδευση με τους Αμερικανούς.

***
Ποτέ οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν ήταν τόσο δυνατές

Ήταν η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων χθες και υπήρξαν μια σειρά από γεγονότα που συνέβησαν τα οποία αποτελούν σαφέστατη απάντηση στις τουρκικές απειλές και στην τουρκική αλαζονεία, ότι δήθεν θα έρθουν ξαφνικά μια νύχτα: Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έστειλε από το Κέντρο Επιχειρήσεων χαιρετισμό στο φυλάκιο 1 στις Καστανιές, στη φρεγάτα που είναι σκοπούν «Θεμιστοκλής» και στην αεροπορική βάση πρώτης γραμμής, στα Readiness δηλαδή, της Λήμνου, λέγοντάς τους: «Σήμερα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τις υψηλότερες επιχειρησιακές δυνατότητες από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους. Ποτέ δεν ήμασταν τόσο δυνατοί και με τέτοιες προοπτικές. ΠΟΤΕ!. Είναι παντού. Σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Και θα’ ναι έτσι για πάντα! Το προσωπικό του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, φυλάει με ατσαλένια πυγμή σαν μια σιδηρά γροθιά, άγρυπνο την Πατρίδα μας απ’ άκρη σ’ άκρη της και κάνει τους Έλληνες να νιώθουν ασφαλείς, σίγουροι και υπερήφανοι», είπε συγκεκριμένα

***
Η κυρά Ρηνιώ της Κινάρου μας

Η Ειρήνη Κατσοτούρχη, η κυρά – Ρηνιώ της Κινάρου μας, βραβεύτηκε για την προσφορά της από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ανήμερα του εορτασμού της Ημέρας; των Ενόπλων Δυνάμεων.

***
Όποιος κάνει το μοιραίο λάθος και έρθει…

«Όποιος κάνει το μοιραίο λάθος “να έρθει”, να το ξέρει από πριν ότι θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, νέα Σαλαμίνα και νέο 731, και είμαι βέβαιος ότι τα Ελληνικά Όπλα θα δοξαστούν ακόμα μία φορά, δίνοντας τον αγώνα τον καλό, όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν. Ακόμα και για μια σπιθαμή εδάφους, για έναν βράχο, για μία Ελληνική πέτρα. Γιατί όλα αυτά υπάρχουν επειδή πληρώσαμε βαρύ φόρο αίματος για να τα ‘χουμε. Βαρύ, πολύ βαρύ» ανέφερε ο Α/ΓΕΕΘΑ στην ημερήσια διαταγή του με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

***
Οι χορηγίες για την Covid που κατέληξαν στην Κιβωτό

Ένα καινούργιο θέμα προέκυψε εντελώς τυχαία με την υπόθεση της Κιβωτού και έχει σχέση με τις επιχορηγήσεις. Το «τυχαίο» προήλθε από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών να ανακαλέσει την επιχορήγηση 50.000 ευρώ που έδωσε στην Κιβωτό του Κόσμου, μετά τις σοβαρές καταγγελίες που διατυπώθηκαν στην δομή αυτή (ή ΜΚΟ- πείτε όπως θέλετε). Αυτά τα 50.000 ευρώ όμως πού βρέθηκαν; Διότι είναι προφανές ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν τα έβαλε από την τσέπη του, συνεπώς πώς δίνονται οι χορηγίες; Με ποια κριτήρια; Σε ποιους; Το σίγουρο είναι ότι τα λεφτά αυτά προέρχονται είτε από τους φορολογούμενους είτε από δωρητές.

Ρώτησα λοιπόν τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος μου είπε ότι τα χρήματα για τη χορηγία στην Κιβωτό του Κόσμου δόθηκαν από έναν κονδύλι 2,5 εκατ. εισφορών ιδιωτών για την αντιμετώπιση δυσκολιών από την πανδημία. Από αυτά ξοδεύτηκε ένα κονδύλι για την αγορά 17 ασθενοφόρων και από τα υπόλοιπα βρέθηκαν τα 50 χιλιάρικα που δόθηκαν στην Κιβωτό. Να σημειώσω πάντως ότι οι ιδιώτες που έδωσαν τα χρήματα (το μεγαλύτερο ποσό το έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος) τα χορήγησαν για την Covid και τις επιπτώσεις της και όχι να δοθούν ως χορηγία στον πατέρα Αντώνιο της Κιβωτού.

***
Με τα λεφτά των φορολογούμενων δίνονται οι χορηγίες

Συνεπώς καλόν θα ήταν να γνωρίζουν και οι φορολογούμενοι πού πάνε τα λεφτά τους, ποιους επιχορηγούν, με ποια κριτήρια επιχορηγούνται, τι ποσά δίνονται και (κυρίως) για ποιο λόγο. Επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ας γίνει και κάποιος έλεγχος και στις όποιες επιχορηγήσεις που δίνονται από άλλα υπουργεία. Όλα λοιπόν στο φως, στη Διαφάνεια. Όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο, αλλά για λόγους διαφάνειας και για να μην αναγκάζονται οι υπουργοί, υφυπουργοί κ.α. όταν σκάει η «βόμβα», να ανακαλούν τις επιχορηγήσεις.

***
Και… λαχειοφόρα αγορά για την Κιβωτό

Τώρα όσον αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση, αυτής της Κιβωτού, όπως μου λέει ο υπουργός Οικονομικών «κανένας από εμάς δεν είχε πάρει χαμπάρι για το τι συνέβαινε εκεί μέσα Δεν είναι κομματικό το θέμα». Ίσως αυτός να είναι λόγος που οι χορηγίες έπεφταν σαν χαλάζι. Μια υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε λαχειοφόρο αγορά για την Κιβωτό, ο περιφερειάρχης Αττικής και ο Δήμαρχος Αθηναίων έδωσαν και αυτοί χορηγία (περίπου 10.000 ευρώ), γίνονταν συχνότατα τηλεμαραθώνιοι για να συγκεντρωθούν χρήματα, και πολλές κηδείες αντί στεφάνων πρόσφεραν χρηματικά ποσά στην Κιβωτό του Κόσμου.

***

Ο Πάτερ Αντώνιος ως ο καλύτερος ευρωπαίος… πολίτης

Τη μεγαλύτερη αναγνώριση για το έργο του και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχε λάβει επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ ο πατήρ Αντώνιος της «Κιβωτού». Τότε το 2018 είχε βραβευθεί ως ο «καλύτερος ευρωπαίος πολίτης» σε ειδική εκδήλωση δίπλα – δίπλα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη ο οποίος είχε φιλοξενήσει στις Βρυξέλλες επί 3 ημέρες τη διοίκηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ. Μαθαίνω επίσης ότι τότε κυβερνητικοί παράγοντες είχαν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να προκριθεί η υποψηφιότητα του πατέρα Αντώνιου, γι΄ αυτό σήμερα δεν ακούγονται πουθενά. Άραγε τότε, δεν είχε ακουστεί το παραμικρό εις βάρος του κι όλα ανέκυψαν εκ των υστέρων;

***

Ποιος θα «πάρει τον μουτζούρη»;

Η συζήτηση σε γνωστό καφεπωλείο του κέντρου μεταξύ δύο δημοσιογράφων, ενός παλαίμαχου πλην φερέλπιδος πανεπιστημιακού και μίας μαχητικής κυβερνητικής πολιτικού, είναι ενδεικτική του κλίματος των ημερών στην Κυβέρνηση: ποιος θα πάρει τον μουτζούρη. Η γνωστή πολιτικός αναφερόμενη στο ζήτημα των παρακολουθήσεων περιέγραφε την επιφυλακτικότητα των βουλευτών της συμπολίτευσης να αναλάβουν να εισηγηθούν το νομοσχέδιο Γεραπετρίτη για τις παρακολουθήσεις, ιδίως μετά τις σφοδρές επικρίσεις από αντιπολίτευση και από τον νομικό κόσμο της χώρας (Αλιβιζάτος, Βενιζέλος), την Όλγα Κεφαλογιάννη και από άλλα στελέχη (ανάμεσα και της ΝΔ). Αναζητώντας ποιος θα πάρει «το μουτζούρη», ο κλήρος έπεσε σε σιωπηλό πλην πρόθυμο βουλευτή μονοεδρικής του Ιονίου που έχει μπει για τα καλά στα ραντάρ του Μαξίμου ως «προβληματική». Κι έτσι ο «κλήρος πέφτει στον πιο νέο που ήταν αταξίδευτος» όπως λέει και το γνωστό παιδικό άσμα των σχολικών μας εκδρομών.

***
Στο παλιό πτωχοκομείο

Μεγάλη κινητοποίηση, από την περασμένη εβδομάδα, έχει γίνει στην Αχαΐα ενόψει της αποψινής ομιλίας του πρωθυπουργού στην Πάτρα. Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σε ευρύχωρο πολυκέντρο, επί της παραλιακής οδού Ακτή Δυμαίων, στο νέο λιμάνι. Έτσι για την ιστορία, το κτίριο που αποτέλεσε σημείο αρχιτεκτονικής αναφοράς στις αρχές του 20ου αιώνα, λειτουργούσε επί δεκαετίες ως Πτωχοκομείο. Με μέτρο οι …συνειρμοί αφού εκεί διεξάγονται αναπτυξιακά συνέδρια, επιχειρηματικά φόρουμ κτλ.

***
Λοβέρδος: Ο Βασιλιάς της Ισπανίας είναι αγενής

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τα έβαλε με τον βασιλιά της Ισπανίας. Τι είχε συμβεί; «Εκατοντάδες Βουλευτές, λέει σε ανάρτησή του, από τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που συνεδρίαζε στη Μαδρίτη ήμασταν προσκεκλημένοι την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 του Βασιλιά της Ισπανίας στα ανάκτορα. Προσήλθαμε άπαντες οι προσκεκλημένοι στην ώρα μας. Όχι όμως και ο οικοδεσπότης. Χρειάστηκε να περάσει ακριβώς μιάμιση ώρα από την ώρα της πρόσκλησης για να εμφανιστεί ο Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄. Μιάμιση ώρα, δηλαδή 90 λεπτά εγκλωβισμένοι στην αναμονή. Αιχμάλωτο ακροατήριο!!! Και αυτό είναι το πρώτο κρατούμενο.

Το δεύτερο είναι ότι καθόλη τη διάρκεια της αναμονής των εκατοντάδων Βουλευτών δεν υπήρχε η παραμικρή πρόβλεψη για μέτρα προστασίας από την COVID. Αντιθέτως το «πατείς με πατώ σε» ήταν σε ασύλληπτο βαθμό. Έχω συμμετάσχει σε δεκάδες τέτοιες εκδηλώσεις σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Αυτό που έζησα στη Μαδρίτη είναι αρνητικότατα πρωτοφανές. Είμαστε εκπρόσωποι των λαών μας. Ο Βασιλιάς όφειλε να γνωρίζει ότι κανείς και πολύ περισσότερο ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα να περιφρονεί τους Βουλευτές-εκπροσώπους και τελικά αυτούς τους ίδιους τους λαούς.» Και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ καταλήγει: «Το να γεννηθείς βασιλιάς είναι τυχαίο. Το να είσαι όμως άρχοντας σε όλα σου είναι μια εντελώς διαφορετική συνθήκη, την οποία τουλάχιστον ο Φίλιππος ΣΤ’ της Ισπανίας δεν πληροί».

***
Το στικάκι του προϋπολογισμού και ο πάπυρος ετών 200

Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά το στικάκι του προϋπολογισμού που παρέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα βρίσκεται σε ένα κουτί μέσα στο οποίο έχει ένα… πάπυρο. Ο Πάπυρος αυτός χρονολογείται από το 1823, δηλαδή είναι 200 ετών και όπως μου είπε ο υπουργός Οικονομικών τότε τον έλεγαν ειδικό προϋπολογισμό… κατά προσέγγιση και τον ετοίμασαν έξι πολίτες υπάλληλοι του υπουργείου και τρεις στρατιωτικοί.

***
Ο Ορφέας ως γητευτής ζώων

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα χθες βράδυ στη Σπάρτη κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Οικίας των Ψηφιδωτών, όπου στεγάζονται τα περίφημα ψηφιδωτά «Η Αρπαγή της Ευρώπης» και «ο Ορφέας ως γητευτής ζώων». Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης ήταν συγκινημένος καθώς το όνειρο του έγινε πραγματικότητα. Το ίδιο και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τον πατέρα του και τις άοκνες προσπάθειες που έκανε για χρόνια προκειμένου το μουσείο να λάβει σάρκα και οστά. Στα εγκαίνια έδωσαν το παρών ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Αχιλλέας Καραμανλής, o υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οι βουλευτές Λακωνίας και άλλοι.