Μετά την ανακατάληψη της Χερσώνας από τις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις και τη διαβεβαίωση για την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ, η Ουκρανία βρίσκεται σε καλή θέση για να διευρύνει τα πλεονέκτηματά της στον πόλεμο αντί να αποδεχτεί «παγωμένες» γραμμές μετώπου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εκτιμούν ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές στο Reuters.

Η στρατηγική και συμβολική νίκη έρχεται καθώς οι σκληρές μάχες συνεχίζονται βορειότερα κατά μήκος περισσότερων από 1.000 χιλιομέτρων μετώπου – μια υπενθύμιση ότι πέρα από τον τεράστιο ποταμό Δνείπερο που χωρίζει τώρα τους εχθρούς γύρω από τη Χερσώνα, υπάρχουν κι άλλοι στόχοι που παραμένουν στο παιχνίδι.

«Η Ουκρανία έχει την πρωτοβουλία και τη δυναμική και υπαγορεύει στους Ρώσους πού και πότε θα είναι η επόμενη μάχη» εξηγεί ο Φίλιπ Ινγκραμ, πρώην ανώτερος αξιωματικός των βρετανικών στρατιωτικών πληροφοριών.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επανεστιάσει την επίθεσή της πιο κοντά στο Μπαχμούτ, στην βαριά βιομηαχανική περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει έδαφος εδώ και μήνες.

«Ο χειμώνας θα επιβραδύνει τα πράγματα, αλλά δεν θα τα σταματήσει. Οι Ουκρανοί θα είναι καλά προετοιμασμένοι να συνεχίσουν να μάχονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι Ρώσοι θα είναι λιγότερο καλά προετοιμασμένοι για να επιβιώσουν από το κρύο του χειμώνα» προσθέτει.

Αθλιες συνθήκες διαβίωσης

Τα εγκαταλελειμμένα χαρακώματα κατά μήκος του δρόμου προς το νότιο λιμάνι της Χερσώνας αποκαλύπτουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ρωσικών δυνάμεων στη δεξιά όχθη της πόλης προτού υποχωρήσουν.

Τα χαρακώματα, σύμφωνα με το Reuters, ήταν στενά, λασπωμένα και εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα, σε αντίθεση με τα αυτά των Ουκρανών που έχουν ξύλινα δάπεδα, ενώ μερικά είναι εξοπλισμένα με internet και τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης.

«Ό,τι κι αν κάνουν (οι Ουκρανοί), θα σχεδιαστεί προσεκτικά, θα κρατηθεί μυστικό και πιθανότατα θα εκτελεστεί εξαιρετικά καλά» ισχυρίζεται ο Ινγκραμ.

Ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ, Μπεν Χότζες, εκτιμά ότι δεν χρειάζεται η Ουκρανία να βιαστεί να διασχίσει τον Δνείπερο, όσο έχει διασφαλίσει τη Χερσώνα στη δεξιά (δυτική) όχθη και δίνει μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τις οδούς προς την προσαρτημένη Κριμαία.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι κάτοικοι στη Χερσώνα ανησυχούν για τον κίνδυνο ρωσικού βομβαρδισμού της πόλης όταν οι δυνάμεις της ανασυνταχθούν ανατολικότερα.

Θα αιφνιδιαστούν οι Ρώσοι;

Σύμφωνα με τον Χότζες, οι Ρώσοι που είναι συγκεντρωμένοι στο νότο θα μπορούσαν να εκτεθούν σε μια ακόμη επίθεση από την άλλη πτέρυγα της Ουκρανίας, που κινείται από το Χάρκοβο προς την κατεστραμμένη πόλη της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα.

«Αυτοί (οι Ρώσοι) θα έχουν χαρακώματα, αλλά είναι ορθάνοιχτο έδαφος (στο νότο), εύκολο να στοχοποιηθούν οι Ρώσοι εκεί» υποστηρίζει.

Συζητήσεις ή όχι;

Οι ουκρανικές δυνάμεις έφτασαν στο κέντρο της Χερσώνας την Παρασκευή, αφού ανάγκασαν τους Ρώσους σε μια εντυπωσιακή υποχώρηση από τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που είχαν καταλάβει – και την οποία είχαν βιαστεί να κηρύξουν ως «μέρος της Ρωσίας».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία «για να την βάλουν στην καλύτερη δυνατή θέση στο πεδίο της μάχης» αλλά δεν θα επιδιώξουν να της πουν τι να κάνει.

«Ολη αυτή η ιδέα, νομίζω, στον δυτικό Τύπο του «πότε θα διαπραγματευτεί η Ουκρανία» αγνοεί τις βασικές αρχές, που είναι ότι η Ρωσία συνεχίζει να κάνει αυτούς τους παράξενους ισχυρισμούς για προσαρτημένο ρωσικό έδαφος» λέει.

Ο Σάλιβαν αναφερόταν σε πρόσφατα ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία οι πρόσφατες αποτυχίες της Μόσχας στο πεδίο της μάχης θα μπορούσαν να δώσουν στην Ουκρανία την ευκαιρία να εξετάσει τη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία από θέση ισχύος.

Ο αμερικανός ανώτατος στρατηγός, Μαρκ Μίλι, όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές της διπλωματίας σε εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε ότι η πρόωρη άρνηση διαπραγμάτευσης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο επιδείνωσε τον ανθρώπινο πόνο και οδήγησε σε εκατομμύρια περισσότερα θύματα.

«Όταν λοιπόν υπάρχει η ευκαιρία για διαπραγμάτευση, όταν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη… αδράξτε τη στιγμή» τονίζει ο Μίλιστο Economic Club της Νέας Υόρκης.

Ο Βολοντλίμιρ Ζελένσκι είπε από τη Χερσώνα τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρήνη, αλλά μόνο με τους όρους της που θα αποκαταστήσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη. Μια ημέρα αργότερα εξήγησε ποιοι είναι αυτοί οι όροι.

Τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι είναι απόφαση της Ουκρανίας οι όροι που μπορεί να δεχθεί για τον τερματισμό του πολέμου.

«Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει τι είδους όρους είναι αποδεκτοί. Εναπόκειται σε εμάς να τους υποστηρίξουμε» είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με αξιωματούχους της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη.

«Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να υποτιμήσουμε τη Ρωσία… Εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας… Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε την Ουκρανία» πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.