Το γνωστό τραγουδάκι «δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ», φαίνεται πως γίνεται το νέο σλόγκαν του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο προσκαλεί τους Βόρειο-ευρωπαίους και κυρίως τους Γερμανούς να έρθουν τον χειμώνα στην Ελλάδα. Η χώρα μας, σημειώνει το υπουργείο Τουρισμού, με το εύκρατο κλίμα της προσφέρεται ώστε να αντιμετωπισθεί η βαρυχειμωνιά της Βόρειας Ευρώπης, ειδικά τώρα με την ενεργειακή κρίση αλλά και με την ακρίβεια. Ήδη το υπουργείο Τουρισμού, όπως μου είπε ο Βασίλης Κικίλιας, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα για «τουρισμό και τον χειμώνα» (δηλαδή από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο) με 20 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας στις αεροπορικές εταιρίες, στους τουριστικούς πράκτορες, στα μεγάλα πρακτορεία κτλ. Κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που έγινε (και έπιασε) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις έστειλαν τους υπαλλήλους τους να εργαστούν εδώ στην Ελλάδα. Άλλο, σου λέει, να εργάζεσαι σε μια πόλη της Γερμανίας εν μέσω lockdown και άλλο να εργάζεσαι εξ αποστάσεως από την Σκιάθο, την Κάρπαθο, την Κύθνο, την Ρόδο, την Σαντορίνη, την Κρήτη ή τα Κύθηρα, δίπλα στο κύμα.

«Ελάτε στην Ελλάδα να ξεχειμωνιάσετε», τους προτρέπει τώρα ο κ. Κικίλιας, «αλλά και να περάσετε πιο οικονομικά». Αφήστε που εάν έρθουν Βόρειο- ευρωπαίοι και τον χειμώνα θα έχουν πάντα δίπλα τους μια ιστορία χιλιάδων χρόνων, με τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και την Ακρόπολη. Στην Ελλάδα και στα λεγόμενα πράσινα νησιά της δεν θα έχουν, τους λέει, να πληρώσουν για ενέργεια (και για θέρμανση), το φαγητό παντού, σε όλη την επικράτεια, είναι νόστιμο και πιο φτηνό, οι ταβερνούλες προσφέρουν εξαιρετικά γεύματα και δείπνα, η υγειονομική περίθαλψη (απευθυνόμενος στους συνταξιούχους) είναι στην Ελλάδα ενισχυμένη (λόγω covid) και το σημαντικότερο, που τους λέει είναι ότι «θα απολαύσετε εδώ τόσο πολύ ήλιο, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσατε να το κάνετε στην πατρίδα σας…»

***
Δεν θα σβήσουν ποτέ τα φώτα της Ακρόπολης

Όταν μιλάμε για εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, μην πάει ο νους σας στην Ακρόπολη. Στον Ιερό Βράχο δεν πρόκειται να σβήσουν τα φώτα, ούτε, τώρα με την ενεργειακή κρίση.. Και ξέρετε γιατί; Επειδή όταν εγκαταστάθηκε ο καινούργιος φωτισμός του μνημείου (το 2020 από την Ελευθερία Ντεκώ), είχε γίνει από τότε πρόβλεψη ώστε να εγκατασταθούν λαμπτήρες LED. Τι αποτέλεσμα είχε αυτό; Να εξοικονομηθεί ενέργεια (σε σχέση με τον παλαιότερο φωτισμό, που είχε γίνει το 2004) κατά 60%. Αυτό που πρέπει επίσης να ξέρετε είναι ότι ο λογαριασμός ρεύματος για την Ακρόπολη ήταν εδώ και χρόνια αρκετά αυξημένος, όπως βεβαιώνει η υπουργός Πολιτισμού Μενδώνη. Το ίδιο θα συμβεί ( δηλαδή δεν θα σβήσουν τα φώτα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης) ούτε στο Ναό του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά, ούτε και στο Μνημείο Φιλοπάππου στον Λόφο. Και εκεί έχουν ήδη τοποθετηθεί λαμπτήρες LED. Τώρα, όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία ο φωτισμός τους είναι απαραίτητος τόσο για την συντήρηση των εκθεμάτων όσο και για την ασφάλειά τους.

***
Λέτε να βουτήξω να πάω απέναντι;

Θα σας πάω τώρα μια βόλτα στο ακριτικό Καστελλόριζο, εκεί κάπου στο λιμάνι και θα σας περιγράψω τι ειπώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο (τότε βρισκόταν στο νησί με την ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης του) και στους κατοίκους, ανάμεσα τους και ο δήμαρχος Καστελλορίζου. Ο υπουργός φαινόταν εκείνο το πρωί, να «έβραζε μέσα στο κοστούμι του», την ώρα που αγνάντευε τη θάλασσα και σε κάποια στιγμή γύρισε και είπε κάτι στους συνομιλητές τους αφήνοντας τους όλους άφωνους: «Λέτε να βουτήξω και να ξεκινήσω για απέναντι να δούμε τι θα γίνει; Είναι μόλις 6 ν.μ.». Και αμέσως ήρθαν στη μνήμη οι δηλώσεις του Ακάρ για το Καστελλόριζο ότι μπορούν δήθεν να έρθουν οι τούρκοι στρατιωτικοί κολυμπώντας. Δεν ξέρω εάν κάποια στιγμή ο υπουργός Άμυνας το επιχειρήσει να πάει κολυμπώντας απέναντι, ξέρω όμως ότι έχει έτοιμο τον σχετικό εξοπλισμό (του το πρόσφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κολύμβησης). Και εάν τελικά το αποφασίσει και πάει κολυμπώντας απέναντι σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον ο Ακάρ και τα μούτρα που θα κάνει, βλέποντάς τον Έλληνα υπουργό να ξεπροβάλλει, με πλήρη κολυμβητικό εξοπλισμό, μέσα από την θάλασσα.

***

Ζητείται σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ

«Ε, ναι, καλό είναι να μαζευτούμε σύντομα…» ακούω να λένε γαλάζιοι βουλευτές που θέλουν να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Κάποιοι μάλιστα θεωρούσαν ότι θα ήταν χρήσιμη μια τέτοια κλειστή μάζωξη υπό τον Μητσοτάκη πριν από τη ΔΕΘ και προτού εκκινήσουν οι θεσμικές διαδικασίες για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Όλα αυτά φτάνουν προφανώς αυτιά του Μαξίμου, με τον Μητσοτάκη να το έχει στο πρόγραμμα ή ακριβέστερα στο μυαλό του, αφού δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κλειδωμένη ημερομηνία. Πάει καιρός από την τελευταία σύγκληση της ΚΟ, επομένως αναζητείται ημερομηνία εντός των επόμενων εβδομάδων.

***
Η πρώτη ανταλλαγή τεθωρακισμένων είναι γεγονός

Οριστική είναι, πλέον, η συμφωνία Αθήνας και Βερολίνου για την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία και την αντικατάστασή τους από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης MARDER, τα οποία θα στείλει η Γερμανία στον ελληνικό στρατό. Αλλά μην νομίζετε ότι θα σταλούν και τα 40 αμέσως στην Ουκρανία. Θα σταλούν πρώτα τα δέκα BMP-1, θα μας παραδώσουν την ίδια στιγμή οι Γερμανοί 10 MARDER και εν συνεχεία τα υπόλοιπα. Να σημειώσω ότι όσα BMP-1 αποσπάστηκαν από ελληνικές μονάδες αμέσως αντικαταστάθηκαν με άλλου τύπου οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό στην άμυνα.

***
Ένας χρόνος αμυντικής συμμαχίας με τους Γάλλους

Ίσως οι περισσότεροι να πρόσεξαν ότι κατά την συνάντηση στο Παρίσι του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, το πρώτο πράγμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής, η οποία είχε υπογραφεί πριν από ένα χρόνο. Στο διάστημα αυτό έγιναν πολλά. Κοινές ασκήσεις, το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου βρέθηκε πολλές φορές στις θάλασσές μας, τα γαλλικά Rafale πετούσαν φτερό με φτερό με τα ελληνικά F-16 και Mirage σε κοινές ασκήσεις και η πολιτική στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης έναντι της τουρκικής προκλητικότητας ήταν σχεδόν καθημερινή. Στις 2 Οκτωβρίου έρχεται στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας για επέκταση αυτής της συμφωνίας. Είναι πολύ πιθανόν η άφιξή του στην Ελλάδα να συμπέσει με τον ερχομό του 7ου (ολοκαίνουργιου) Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, αλλά για αυτό θα τα πούμε προσεχώς.

***
Όταν ο Γιούγκερ παραδέχεται πως δεν σεβάστηκαν τους Έλληνες

Στα μέτρα λιτότητας και τα μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε συγνώμη αναγνωρίζοντας ότι οι Έλληνες είχαν υποφέρει. Τι είπε ακριβώς; «Οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ αυτήν την απαίσια περίοδο», ότι «τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία ήταν πολύ αυστηρά» και ότι «η αξιοπρέπειά τους δεν ήταν πάντα σεβαστή». Αυτά είπε ο Γιούγκερ, τουλάχιστον αναγνωρίζει τα δεινά που υπέστησαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια των πέτρινων χρόνων των μνημονίων, αλλά ο άλλος (από τους εμπνευστές των μνημονίων) ο «σκληρός» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είπε λέξη, ούτε ένα συγγνώμη, έτσι για την δική του υστεροφημία και αξιοπρέπεια.

***
Ασκήσεις… ψηφοφορίας

Έγιναν όλο αυτό το διάστημα «ασκήσεις» (υπό τον τύπο εισηγήσεων) στο υπουργείο Εσωτερικών για την διασφάλιση της ψηφοφορίας και για πιο γρήγορα εκλογικά αποτελέσματα. Μαθαίνω λοιπόν πως ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης θέλοντας να διαπιστώσει αν μπορούσε να ηλεκτρονικοποιηθεί πλήρως η διαδικασία με την εισαγωγή scanner για την ανάγνωση της ψήφου σε κόμματα και τους σταυρούς προτίμησης, εξέτασε ένα συγκεκριμένο σύστημα. Τι είδους σύστημα ήταν αυτό; Άνοιγε τον δρόμο για άμεση ενσωμάτωση στη βάση δεδομένων της Singular και έτσι να εξάγεται άμεσα το εκλογικό αποτέλεσμα, λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης. Αλλά διαπιστώθηκε και τούτο. Ότι το σύστημα αυτό θα ήταν εξαιρετικά ασύμφορο (το κόστος για την προμήθεια των scanner θα ήταν εξαιρετικά υψηλό), ενώ διατυπώθηκαν ανησυχίες για το τι θα γινόταν σε περίπτωση πτώσης της τάσης ή του δικτύου, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε εσωκομματικές διαδικασίες. Έτσι, η ιδέα απορρίφθηκε.

***
Τα παράπονά σας στον Δήμαρχο

Οι πολίτες της πρωτεύουσας, αλλά κυρίως οι νέοι αυτής της πόλης, θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους την ευκαιρία να εκφράζουν τα παράπονά τους στον Δήμο Αθηναίων και να διατυπώνουν τα ερωτήματά τους και τις ανησυχίες τους αναφορικά με τη ζωή και την καθημερινότητά τους στην πόλη μέσω της εφαρμογής του Instagram. Οι χρήστες, άμεσα και αδιαμεσολάβητα, υποβάλουν σύντομα γραπτά ερωτήματα προς τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη και εκείνος δίνει άμεσα τις απαντήσεις του, με βιντεάκια λίγων δευτερολέπτων. Απαντά σε όλα τα ζητήματα που θέτουν οι πολίτες γύρω από την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Σε αυτήν τη διαδικτυακή επαφή με τους δημότες, που παρουσιάστηκε μέσα από stories στο Instagram, δέχθηκε ερωτήματα σχετικά με τα μικρά και μεγάλα έργα στην πόλη, τις παρεμβάσεις στις γειτονιές, την ποιότητα ζωής, τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα αδέσποτα κ.ά. Δεν έλειψαν και απρόβλεπτες ερωτήσεις που του έδωσαν την ευκαιρία να απαντήσει με χιούμορ και πιο χαλαρή διάθεση.