«Στη Ρωγμή του Κόσμου» είναι ο τίτλος της συναυλίας, της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη
στο πλαίσιο του φεστιβάλ «ΜΕΝΑΝΔΡΕΙΑ» Κηφισιάς απόψε στο στο Αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς (Διονύσου & Μυρσίνης, 20:30). Η συνθέτρια, δίνει πνοή στα λόγια ελλήνων ποιητών, τα οποία ερμηνεύει η Ελένη Πέτα, ενώ το πρόγραμμα συμπληρώνεται με έργα της Πηγής Λυκούδη, αλλά και άλλων ελλήνων συνθετών. Τραγουδά επίσης η Γεωργία Αγγέλου.
Με την συνθέτρια στο πιάνο συμπράττουν οι σολίστες μουσικοί: Άγγελος Κουσάκης – κρουστά, Πάρης Μαμμάς – κλαρινέτο, Δημήτρης Κοντονής – κιθάρες – μπάσο – φυσαρμόνικα, Σταύρος Πλακιώτης – μπουζούκι-κιθάρα και η Ξένια Δικαίου στα φωνητικά. Την επιμέλεια του προγράμματος υπογράφει η Νάνσυ Κανέλλη. Η Πηγή Λυκούδη, μιλά στο vima.gr για τη συναυλία.

Ποια είναι η θεματική της συναυλίας ;

«Στη Ρωγμή ενός Κόσμου που μεταβάλλεται η τέχνη, παλεύει στα σκοτεινά να βρει διέξοδο στο φως. Από την ρωγμή που δημιουργείται από όσα συμβαίνουν γύρω μας, πόλεμοι, πανδημία, οικονομική κρίση, καταστροφή του περιβάλλοντος κυρίως όμως η σύγχυση του σύγχρονου ανθρώπου για το πώς πρέπει να τα διαχειριστεί πιστεύω πώς ο ρόλος της Τέχνης είναι να εξακολουθεί να υπογραμμίζει την ομορφιά, να δίνει ανάσα στην ελπίδα και να ανοίγει δρόμους. Μέσα στα λόγια των μεγάλων μας ποιητών έχω ανακαλύψει αυτά τα ουσιώδη νοήματα πολλές φορές και μαζί με την δύναμη της μουσικής θεωρώ πως αναδύεται μία ξεχωριστή γλώσσα η οποία στοχεύει κατευθείαν στο κέντρο της καρδιάς και συνάμα στην αφύπνιση μας, εκεί που πιστεύω εν τέλει πως βρίσκεται η λύση για όλα εκείνα που μας στερούν κομμάτια της ευτυχίας που μας ανήκει. Με κριτήριο τις παραπάνω σκέψεις έχει γίνει η επιλογή αυτή του θέματος της συναυλίας.Περιλαμβάνει σημαντικά τραγούδια της πορείας μου έως σήμερα που έχουν σηματοδοτήσει τις ενότητες στις οποίες ανήκουν όπως: «Ο Πόνος όλου του κόσμου» σε ποίηση Γιωσέφ Ελιγιά, » Χορεύοντας με τον Ταϋγέτο» σε ποίηση Ν.Βρεττάκου, «Σμύρνης Θυμιάματα » σε ποίηση Γ.Π.Ιωαννίδη, » Kosovka Devojka δημώδες της Σερβίας, «Το Νάμα της Μάνας Αρκαδίας» σε ποίηση Κ.Ουράνη καθώς και κάποια αγαπημένα τραγούδια άλλων Ελλήνων συνθετών ( Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλου κ.α) που προστίθενται στη φαρέτρα και ενδυναμώνουν καθοριστικά το περιεχόμενο αυτής της συναυλίας. »

Η συνεργασία σας με την Ελένη Πέτα;

«Η συνεργασία μας ξεκίνησε το 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου απέδωσε υπέροχα την ενότητα τραγουδιών μου. «Χορεύοντας με τον Ταϋγέτο» σε ποίηση Ν. Βρεττάκου με εμένα στο πιάνο την Ορχήστρα «Καμεράτα Φίλων της Μουσικής» και άλλους 23 σολίστες μουσικούς, υπό την διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Μία συναυλία στην οποία παρουσιάστηκαν τα συμφωνικά μου έργα » Η Δίψα στο Μυστρά» του Γ.Ρίτσου και «Χορεύοντας με τον Ταΰγετο » σε ποίηση Ν. Βρεττάκου σε ένα αφιέρωμα στους δύο Λάκωνες ποιητές. Έκτοτε πριν λίγους μήνες και αφού μας έφεραν κοντά κάποιες συγκυρίες ξεκίνησε η συνεργασία μας στην προετοιμασία της παράστασης ΣΜΥΡΝΗΣ ΘΥΜΙΑΜΑΤΑ στην οποία υπογράφω την πρωτότυπη μουσική, σε κείμενα του σημαντικού έλληνα θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου».

Πως νιώθετε για την επαφή με το κοινό μετά τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας;

«Σημαντικός λόγος έμπνευσης μου για να ξεπερνώ τις δυσκολίες που προκύπτουν είναι η επικοινωνία του έργου μου με το κοινό.Πόσο μάλλον μετά την περίοδο της πανδημίας που μας κράτησε τόσο καιρό σε απόσταση. Αγαπώ πολύ αυτή την σχέση με το κοινό. Είναι η στιγμή που αισθάνομαι ολοκληρωμένη.Τότε μόνο νιώθω πως από το puzzle της δημιουργίας δεν λείπει κανένα κομμάτι.»

Μιλήστε μας για το album – αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης

«Το ‘’ΣΜΥΡΝΗΣ ΘΥΜΙΑΜΑΤΑ’’ δημιουργήθηκε όταν ήρθε στα χέρια μου η ποιητική συλλογή «Γράμματα στην Ιωνία» του Ίωνα ποιητή Γιάννη Π.Ιωαννίδη μέσα στο διάστημα της 1ης καραντίνας τον Μάρτιο του 2020. Ένα διάστημα που βιώναμε όλοι μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Διαβάζοντας αυτά τα ποιήματα, τα αισθάνθηκα σαν προσευχή που περιέγραφε από την μία το Φως της Ιωνίας και από την άλλη την απελπισία που σε κάνει να αναζητήσεις την Λύτρωση στρέφοντας την ματιά σου στο Θεό. Εικόνες και συναισθήματα που κινητοποίησαν την ανάγκη μου να βάλω μουσική. Ευτυχώς είχα σύμμαχο τον πολύτιμο χρόνο που μου δινόταν και έτσι ξεκίνησε η δημιουργία αυτού του έργου. Είναι ένα έργο το οποίο αποτελείται από δέκα τραγούδια τα οποία λειτουργούν ως μία νοητή γέφυρα μεταξύ των ήδη γνωστών και σημαντικών του παρελθόντος και της επιθυμίας μου να καταθέσω μία μουσική πρόταση η οποία θα μπορούσε ίσως, να αποτελεί συνέχεια σε εκείνα της παράδοσης του τόπου μας. Πράγμα το οποίο θα κριθεί στο πέρασμα του χρόνου. «… Τα τραγούδια αυτά τα χαρακτηρίζει στο στίχο και στην μουσική το «Αχ!!!» που ακούστηκε από κάθε στόμα την μαύρη ώρα της καταστροφής της Σμύρνης. Η εισαγωγή κάθε τραγουδιού με την λέξη ΚΥΡΙΕ… τα μετατρέπει αβίαστα σε ΠΡΟΣΕΥΧΗ. Είναι η επίκληση που ενοποιεί αυτό τον κύκλο τραγουδιών σε ένα ενιαίο έργο.»

Στο έργο αυτό υπάρχει και το ζεϊμπέκικο. Ισως αναρωτηθεί κάποιος ακούγοντάς τα πως μπορεί να συνδυαστεί η Προσευχή με το ζεϊμπέκικο;

«Πιστεύω πως μπορεί απόλυτα αφού και τα δυο εμπεριέχουν, την μοναχικότητα και την επαφή με τον εαυτό μας.» (σ.σ. Τα τραγούδια αυτά κυκλοφορούν και σε c.d και διαδικτυακά από την Fm records)

Εργάζεσθε παράλληλα σε κάτι άλλο;

«Ολοκληρώνεται η προετοιμασία της παράστασης ΣΜΥΡΝΗΣ ΘΥΜΙΑΜΑΤΑ η οποία είναι βασισμένη κυρίως στα τραγούδια του ομώνυμου album. Το θεατρικό κείμενο της παράστασης και την σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Α. Χριστοδούλου, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς. Παράσταση που ευελπιστούμε να παρουσιαστεί καθ’ όλη την διάρκεια του 2022-2023 Συμμετέχουν η Ελένη Πέτα, ο ηθοποιός Σταμάτης Κακαβελάκης, η Γεωργία Αγγέλου και ως ηθοποιός και ως ερμηνεύτρια, o Μάνος Κουτσαγγελίδης , η Fide Koskal και μαζί με εμένα στο πιάνο άλλοι τέσσερις σολίστες μουσικοί. Τον Οκτώβριο και για όλη την χειμερινή σεζόν το θεατρικό έργο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου «Όταν η φόνισσα συνάντησε την Μήδεια» θα ανέβει στην Galerie δημιουργών ( Πολυχώρος Τέχνης στην Κηφισιά) με εξαιρετικούς συντελεστές στο οποίο υπογράφω την πρωτότυπη μουσική σύνθεση. Επίσης, ολοκληρώθηκε μια ενότητα παιδικών τραγουδιών σε στίχους της Στέλλας Τζίβα με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Βαλτινό, τον Πέτρο Γαϊτάνο, τον Βασίλη Γισδάκη, την Γεωργία Αγγέλου και θα κυκλοφορήσει από την fm records το φθινόπωρο. Τέλος γίνονται προσπάθειες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό δύο εκ των συμφωνικών μου έργων ο » Μακρυγιάννης» σε ποίηση Α.Σικελιανού, το οποίο απέσπασε το 1ο βραβείο σύνθεσης στον διαγωνισμό που είχε ανακηρύξει η Περιφέρεια Αττικής για τα 200 χρόνια του εορτασμού της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και «Η Δίψα στο Μυστρά» σε ποίηση Γ.Ρίτσου.»