Τον περασμένο Απρίλιο, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, επισκέφθηκε τη Νότιο Αφρική. Κατά την παραμονή του εκεί, συναντήθηκε με σειρά κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπους της πολυπληθούς και δραστήριας ελληνικής ομογένειας. Συνάντησε άπαντες πλην ενός, του πιο σημαντικού: Του Γιώργου Μπίζου.

Ο Μπίζος, αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, δικηγόρος και στενός προσωπικός φίλος του Νέλσον Μαντέλα, έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2020 σε ηλικία 92 ετών. Πώς θα μπορούσε η μητέρα – πατρίδα να τιμήσει ένα τέκνο της που με γενναιότητα υπερασπίστηκε το δημοκρατικό ιδεώδες και αντιτάχθηκε στο τυραννικό και ακραία ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ που ίσχυε στη νοτιοαφρικανική χώρα;

Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ήταν να προβληθεί το έργο και η δράση του Μπίζου στη γενέτειρά του, την Ελλάδα. Όπερ και εγένετο. Στο 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» που εξελίσσεται στο Καστελόριζο αυτές τις μέρες θα υπάρξει ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «George Bizos Icon» (Γιώργος Μπίζος: το σύμβολο). Το βιογραφικό ντοκιμαντέρ διάρκειας 90 λεπτών θα προβληθεί το βράδυ της 27ης Αυγούστου σε ειδική εκδήλωση, ενώ σημειωτέων προβάλλεται για πρώτη φορά τόσο στην χώρα μας όσο και σε διεθνές φεστιβάλ οπτικοακουστικών έργων.

«Η πρωτοβουλία μου αυτή, για την πρώτη παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ “George Bizos Icon” στο Καστελόριζο, είχε σαν στόχο αφενός μεν αποτίσουμε φόρο τιμής στην ξεχωριστή πολιτική, νομική και ευρύτερα κοινωνική δράση και προσφορά του Ομογενούς Γιώργου Μπίζου, του δικηγόρου και αδελφικού φίλου επί δεκαετίες του Νέλσον Μαντέλα, στον τόπο που τον γέννησε, την Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία» δήλωσε στο «Βήμα» ο κ. Χρυσουλάκης.

Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης

Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας, πέραν των ανωτέρω, η προβολή του ντοκιμαντέρ για τη ζωή ενός τόσο σημαντικού Έλληνα, από την εσχατιά της χώρας και της Ευρώπης, το Καστελόριζο, φέρει και άλλους συμβολισμούς.

«Είμαστε σε μια εποχή κατά την οποία, όχι μακριά από εμάς και την ίδια την Ευρώπη, η έννοια της Δημοκρατίας και των αξιών που τη στηρίζουν υπονομεύονται, αμφισβητούνται, σχετικοποιούνται ή τυγχάνουν επαναπροσδιορισμού μέσα από νέα τείχη αυταρχισμού, εθνικισμού, ιστορικού αναθεωρητισμού και μισαλλοδοξίας. Η Ελλάδα για ιστορικούς και συμβολικούς λόγους έχει ένα ειδικό βάρος, και η ζωή ενός Έλληνα, του Γ. Μπίζου, μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει» πρόσθεσε.

Στο ντοκιμαντέρ, ο Μπίζος, οι γιοί του αλλά και άνθρωποι που τον έζησαν περιγράφουν τη ζωή και το έργο του. Πώς, το 1941, κατά τη διάρκεια της κατοχής, έφυγε μαζί με τον πατέρα του από το χωριό τους, το Βασιλίτσι (Μεσσηνία), τι δυσκολίες αντιμετώπισαν στη νέα τους πατρίδα κλπ. Πρόκειται για ένα «γεμάτο» ντοκιμαντέρ. Σημειώνεται ότι ο Μπίζος ήταν ένας από τους επτά «αρχιτέκτονες» του δημοκρατικού συντάγματος της Νοτίου Αφρικής, ενώ γενικότερα είχε πολύ ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής του Μαντέλα.

Το παρών στην ειδική προβολή θα δώσουν μέλη της οικογένειας του τιμώμενου προσώπου, η πρέσβης της Νοτίου Αφρικής στην Αθήνα Μπερίλ Ρόζε Σισούλου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Nelson Mandela Σέλο Χάτανγκ αλλά και οι Τζέην Λιπμαν και Πίτερ Γκόλσμιντ, οι οποίοι σκηνοθέτησαν το ντοκιμαντέρ. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο κ. Χρυσουλάκης που συντόνισε την πρωτοβουλία.

Δείτε αποκλειστικά στο «Βήμα» το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Γιώργου Μπίζου: