Ο Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μπελμάρς στο Λονδίνο από το 2019. Το βικτωριανό κτίριο είναι μια από τις πιο σκληρές φυλακές στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει πλέον μια μόνο τελευταία ευκαιρία να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά  της δικαστικής απόφασης έκδοσής του που υπογράφηκε από την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ τον περασμένο Ιούνιο.

Η απόφαση για το εάν τελικά μπορεί να υποβάλλει έφεση αναμένεται τον επόμενο μήνα. Εάν η απόφαση είναι αρνητική, θα υπάρξει περίοδος τεσσάρων εβδομάδων πριν από την αναγκαστική αναχώρησή του για τις ΗΠΑ.

Ανησυχίες για την υγεία του Ασάνζ

Διαδήλωση μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο για την απελευθέρωση του Ασάνζ

Η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα, φοβάται τα χειρότερα αν οι δικαστές δεν ανοίξουν τον δρόμο στον σύζυγό της για μια νέα προσφυγή. «Η ζωή του Τζούλιαν εξαρτάται από αυτή την απόφαση για την έκδοσή του. Ο Τζούλιαν είναι κλινικά καταθλιπτικός. Εάν εκδοθεί και τεθεί σε απομόνωση στις ΗΠΑ, θα αυτοκτονήσει», δήλωσε η Στέλλα Ασάνζ στην DW.

Ο πατέρας του Τζον Σίπτον και ο αδελφός του Γκάμπριελ είναι επίσης εξαιρετικά ανήσυχοι. Η οικογένεια απηύθυνε έκκληση στον νέο Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε να βοηθήσει ώστε να σωθεί ο συμπατριώτης του Τζούλιαν Ασάνζ. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει με νόημα «φτάνει πια», εννοώντας πως η δίωξη του ιδρυτή των Wikileaks έπρεπε να σταματήσει.

Παρόλα αυτά, τίποτα δεν έχει προχωρήσει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, δηλώνουν ο πατέρας και ο αδελφός του Ασάνζ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να κλείσουν ραντεβού με τον Αλμπανέζε, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται αθόρυβα και διπλωματικά.

Αμφιλεγόμενη έκδοση

Η σύζυγός του, Στέλλα Ασάνζ

Σύμφωνα με τη δικηγόρο και σύζυγο του Ασάνζ, το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει τώρα να επιτρέψει τη χρήση περαιτέρω ένδικων μέσων κατά της προηγούμενης δικαστικής απόφασης. Ωστόσο, το κύριο ζήτημα ήταν η επίσημη ερμηνεία της συμφωνίας έκδοσης μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ.

Σε πρώτο βαθμό πάντως η δικαστής έλαβε υπόψη την κατάσταση της υγείας του κρατούμενου και απεφάνθη κατά της έκδοσης. Ωστόσο οι ανώτεροι δικαστές δεν θεώρησαν αυτούς τους λόγους καθοριστικούς. Σύμφωνα με την πλευρά του Ασάνζ, σημαντικές πτυχές έχουν αγνοηθεί. Για παράδειγμα, το δικαίωμα του Ασάνζ στην ελευθερία της έκφρασης και η προστασία του δημοσιογραφικού απορρήτου δεν μπορούν να παρεμποδίσουν την έκδοση. Επίσης θέτουν το ζήτημα εάν οι ΗΠΑ έχουν πολιτικούς λόγους και ζητούν την έκδοσή του.

«Μόλις εξαντλήσουμε τα εγχώρια ένδικα μέσα θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», λέει η Στέλλα Ασάνζ. Είναι όμως αβέβαιο εάν οι Βρετανοί δικαστές θα περιμένουν την ετυμηγορία του. Επίσης η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να μην καλοβλέπει πλέον την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και προετοιμάζει νόμο για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών. Για παράδειγμα η διαδικασία ασύλου δεν θα γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά στον τόπο της ιθαγένειας.

Τελικά όμως αυτός ο αγώνας, όπως λένε οι υποστηρικτές του Ασάνζ, δεν αφορά μόνο τη ζωή του κατηγορουμένου αλλά και την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη.

Μπάρμπαρα Βέζελ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου