Γυναίκες καταπιεσμένες, φοβισμένες, αγανακτισμένες. Ανήμπορες να αντιδράσουν στις κακοποιητικές συμπεριφορές των συζύγων ή συντρόφων τους.

Κάποιες δεν βρίσκουν καν τη δύναμη να χωρίσουν, ενώ άλλες που τολμούν να το κάνουν, ρισκάρουν τη ζωή τους.

Οι αριθμοί, πραγματικά, σοκάρουν. Είκοσι δολοφονίες γυναικών έχουν γίνει μόνο την τελευταία διετία, γιατί τα θύματα προχώρησαν στη «μοιραία κίνηση», να ζητήσουν διαζύγιο ή χωρισμό από συζύγους ή συντρόφους.

Ένα «μοτίβο θανάτου» που μοιάζει ασταμάτητο, με μία γυναικοκτονία να καταγράφεται πλέον κάθε 17 μέρες.

Η διαδρομή βοήθειας

Σύμφωνα με την κ. Δανιηλίδου εάν η κακοποιημένη γυναίκα δεν λάβει την αρμόζουσα βοήθεια από την αστυνομία, θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα νοσοκομείο, εφόσον έχει μώλωπες και να απαιτήσει να καταγραφεί στο βιβλίο συμβάντων, ώστε μετά από μία εβδομάδα να πάρει το έγγραφο και να το δώσει στον εισαγγελέα.

«Οι μεγάλοι ξενώνες που φιλοξενούν 40-50 άτομα δεν είναι λειτουργικοί. Κάθε περιστατικό κακοποίησης σέρνει πίσω του 3-4 ειδικότητες. Υπάρχουν προβλήματα οικονομικά, ψυχολογικά. Γνώμη μου είναι μικρότεροι και πιο λειτουργικοί» εξήγησε.

Η δομή φιλοξενίας «Η Φοίβη» φιλοξενεί 10 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους.

«Κινδυνεύουμε να κλείσουμε γιατί το κτίριο ζητείται πίσω από τους κληρονόμους του ιδιοκτήτη του ιδρύματος. Εμείς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουμε ένα τέτοιο κτίριο. Λειτουργούμε 57 χρόνια, είναι κρίμα να πάνε χαμένα» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Δανιηλίδου.

Κλείνοντας τόνισε πως ο εξοργισμένος σύζυγος δεν θα σταματήσει την κακοποιητική συμπεριφορά.