Στο ζήτημα της παράδοσης γερμανικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, μέσω συγκεκριμένων μεθοδεύσεων και τρίτων χωρών αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Το Βερολίνο σκόπευε να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, χωρίς να της τα προμηθεύσει. Μέχρι στιγμής έχει αποτύχει», σημειώνει η FAZ στο δημοσίευμα της που αναφέρεται στις συνομιλίες της κυβέρνησης της Γερμανίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες –μεταξύ αυτών και την Ελλάδα– για την παράδοση οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία στο πλαίσιο της «κυκλικής ανταλλαγής». Υπενθυμίζει ότι η Bundestag στα τέλη Απριλίου είχε εγκρίνει την αποστολή από τη Γερμανία «βαρέων όπλων και περίπλοκων συστημάτων», κάτι που θα γινόταν μέσω και του επονομαζόμενου Ringtausch.

Οι συμφωνίες που είχαν ανακοινωθεί καθυστερούν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ενώ η Υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι οι συνομιλίες με την Πολωνία διεξάγονται με ταχείς ρυθμούς, οι συνομιλίες τελικώς καθυστερούν. Όπως αναφέρει και ο Καγκελάριος Σολτς είχε ανακοινώσει πρόσφατα σχετική συμφωνία με την Τσεχία, αλλά και με την Ελλάδα, η οποία θα παρέδιδε στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού σοβιετικής κατασκευής και θα τα αντικαθιστούσε με γερμανικά.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι καμία από αυτές τις συμφωνίες δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς από τα γερμανικά αποθέματα δεν έχει δοθεί ούτε ένα τεθωρακισμένο όχημα στους ανατολικούς εταίρους.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας, μετά από αλλεπάλληλα ερωτήματα, την Τετάρτη απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε μία συμφωνία και ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Πολωνία είναι σε εξέλιξη.

Εποικοδομητικές συνομιλίες

Μάλιστα στα τέλη Ιουνίου η κα Λάμπρεχτ, όπως αναφέρει η FAZ είχε ασκήσει κριτική σε όσους εξέφραζαν αμφιβολίες για την επιτυχία του σχεδίου, τονίζοντας το καλό επίπεδο του διαλόγου με την Σλοβακία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελλάδα: «Διαβάζω κάποιες φορές ότι υπάρχουν δυσκολίες. Ο αρμόδιος Υπουργός στο εκάστοτε Υπουργείο της άλλης χώρας δεν βλέπει πουθενά δυσκολίες», είχε δηλώσει η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, ενώ έναν μήνα αργότερα εκπρόσωπος του Υπουργείου απαντάει με τον ίδιο τρόπο, ότι διεξάγονται «εποικοδομητικές συνομιλίες με τους εταίρους μας».

Όσα προσφέρει η Γερμανία δεν είναι ικανοποιητικά

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι πέραν των γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να προχωρούν με δυσκολία λόγω του ότι αυτά που προσφέρει η κα Λάμπρεχτ δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά. Λόγος γίνεται για την προσφορά 20 Leopard -παλαιότερου μοντέλου- στην Πολωνία από τον Απρίλιο του 2023 και έπειτα, την ώρα που η Πολωνία έχει παραδώσει στην Ουκρανία 300 άρματα μάχης τύπου T-72, ενώ επισημαίνεται ότι οι ειδικοί στη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ βλέπουν πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη στάση του Βερολίνου, με τις εφημερίδας Guardian και New York Times να σχολιάζουν ότι η Γερμανία θέλει να παραδώσει στην Ουκρανία μόνο τόσα όπλα όσα χρειάζονται ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να κερδίσει εύκολα.

Σύμφωνα με το άρθρο πέντε μήνες μετά την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία η πιο ισχυρή οικονομικά χώρα της Ευρώπης έχει καταφέρει να προμηθεύσει την Ουκρανία με συνολικά επτά οβιδοβόλα «Panzerhaubitze», σχολιάζοντας πως ακόμα κι αυτό συνοδεύτηκε από τις διαμαρτυρίες της Υπουργού Λάμπρεχτ ότι η Γερμανία φτάνει στα όρια των δυνατοτήτων της.