Τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη συζητήσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ με δύο επιπλέον κράτη – μέλη ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είναι μία ιστορική στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος την Κομισιόν και πρόσθεσε πως «αυτό το περίμεναν επί τόσο καιρό οι πολίτες σας και το αξίζουν».


Αξίζει να σημειωθεί πως η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα από το 2005, ενώ η Αλβανία από το 2014.

Το βέτο της Βουλγαρίας

Υπενθυμίζεται ότι δύο από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Σερβία και το Μαυροβούνιο, βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη στην ΕΕ, ενώ το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία – Ερζεγοβίνη ελπίζουν να γίνουν υποψήφιες.

Σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είχαν «παγώσει» καθώς είχε θέσει βέτο η Βουλγαρία.

«Ο τρόπος που η Βουλγαρία αντιμετώπισε τη Βόρεια Μακεδονία ήταν ντροπιαστικός. Η Σόφια περισσότερο μας δίχασε παρά μας ένωσε. Ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει τώρα», σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, ο οποίος βρέθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, στις Βρυξέλλες για τις διακυβερνητικές διασκέψεις Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.