Είναι γνωστό ότι ο Νέρωνας κατηγορήθηκε ότι έπαιζε μουσική ενώ η Ρώμη καιγόταν. Σήμερα, ορισμένοι ηγέτες κάνουν χειρότερα. Ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Κυριολεκτικά. Καθώς οι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία εξαπλώνονται σε όλον τον κόσμο, η απάντηση ορισμένων εθνών στην αυξανόμενη ενεργειακή κρίση ήταν να διπλασιάσουν τα ορυκτά καύσιμα – ρίχνοντας δισεκατομμύρια ακόμη περισσότερα δολάρια στον άνθρακα, στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο που οδηγούν στην αυξανόμενη κλιματική έκτακτη ανάγκη.
Εν τω μεταξύ όλοι οι κλιματικοί δείκτες συνεχίζουν να σπάνε τα ρεκόρ, προοιωνίζοντας ένα μέλλον με άγριες καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές και αβίωτες θερμοκρασίες σε τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη μας. Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει ένα κλιματικό χάος. Οι νέες χρηματοδοτήσεις για τις υποδομές έρευνας και παραγωγής ορυκτών καυσίμων είναι παραληρηματικές. Τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι η απάντηση, ούτε θα γίνουν ποτέ. Μπορούμε να δούμε τη ζημιά που προκαλούμε στον πλανήτη και στις κοινωνίες μας. Είναι καθημερινά στις ειδήσεις και κανείς δεν είναι άτρωτος.
Τα ορυκτά καύσιμα είναι η αιτία της κλιματικής κρίσης. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η απάντηση για τον περιορισμό της κλιματικής διαταραχής και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Εάν είχαμε επενδύσει νωρίτερα και μαζικά στις ΑΠΕ, δεν θα βρισκόμασταν για άλλη μια φορά στο έλεος των ασταθών αγορών ορυκτών καυσίμων. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το ειρηνευτικό σχέδιο του 21ου αιώνα. Αλλά η μάχη για μια ταχεία και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση δεν διεξάγεται επί ίσοις όροις. Οι επενδυτές εξακολουθούν να υποστηρίζουν τα ορυκτά καύσιμα και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να μοιράζουν δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο – περίπου 11 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κάθε λεπτό που περνάει.
Υπάρχει μια λέξη που περιγράφει τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση έναντι της μακροπρόθεσμης ευημερίας. Είναι η λέξη «εθισμός». Εξακολουθούμε να είμαστε εθισμένοι στα ορυκτά καύσιμα. Για το καλό της υγείας των κοινωνιών και του πλανήτη μας πρέπει να τα εγκαταλείψουμε. Τώρα. Ο μόνος αληθινός δρόμος προς την ενεργειακή ασφάλεια, τις σταθερές τιμές ενέργειας, την ευημερία και έναν βιώσιμο πλανήτη είναι η εγκατάλειψη των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων και η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Για τον σκοπό αυτόν κάλεσα τις κυβερνήσεις της G20 να αποξηλώσουν τις υποδομές άνθρακα, με πλήρη σταδιακή κατάργηση έως το 2030 για τις χώρες του ΟΟΣΑ και έως το 2040 για όλες τις άλλες. Παρότρυνα τους οικονομικούς παράγοντες να εγκαταλείψουν τη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων και να επενδύσουν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εχω επίσης προτείνει ένα σχέδιο πέντε σημείων για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλον τον κόσμο.
Πρώτον, πρέπει να καταστήσουμε την τεχνολογία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των εμποδίων στην πνευματική ιδιοκτησία μεταφοράς τεχνολογίας.
Δεύτερον, πρέπει να βελτιώσουμε την παγκόσμια πρόσβαση στις αλυσίδες εφοδιασμού για τα εξαρτήματα και τις πρώτες ύλες των τεχνολογιών ΑΠΕ.
Το 2020 ο κόσμος εγκατέστησε 5 γιγαβάτ αποθήκευσης μπαταριών. Χρειαζόμαστε χωρητικότητα 600 γιγαβάτ έως το 2030. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε έναν παγκόσμιο συνασπισμό για να τα καταφέρουμε. H συμφόρηση των μεταφορών και οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας, το υψηλό κόστος του λιθίου και των άλλων μετάλλων μπαταριών εμποδίζουν την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών και υλικών καθώς τα χρειαζόμαστε περισσότερο.
Τρίτον, πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία που φρενάρει τα ηλιακά και αιολικά έργα. Χρειαζόμαστε ταχείες εγκρίσεις και περισσότερες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτούνται οκτώ χρόνια για να εγκριθεί ένα αιολικό πάρκο και 10 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Δημοκρατία της Κορέας τα χερσαία αιολικά έργα χρειάζονται 22 άδειες από οκτώ διαφορετικά υπουργεία.
Τέταρτον, ο κόσμος πρέπει να μεταφέρει τις ενεργειακές επιδοτήσεις από τα ορυκτά καύσιμα για να προστατεύσει τα ευάλωτα άτομα από τους ενεργειακούς κλυδωνισμούς και να επενδύσει σε μια δίκαιη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον.
Και πέμπτο, πρέπει να τριπλασιάσουμε τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει τις πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης και τα ιδρύματα αναπτυξιακής χρηματοδότησης, καθώς και τις εμπορικές τράπεζες. Ολοι πρέπει να επιταχύνουν και να ενισχύσουν δραστικά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.
Χρειάζεται οι παγκόσμιοι ηγέτες να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με όρους επείγοντος. Είμαστε ήδη επικίνδυνα κοντά στο όριο του 1,5°C που η επιστήμη μάς λέει ότι είναι το μέγιστο επίπεδο αύξησης της θερμοκρασίας προκειμένου να αποφύγουμε τις χειρότερες κλιματικές επιπτώσεις. Για να διατηρήσουμε το 1,5 ζωντανό πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές κατά 45% έως το 2030 και να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα. Ωστόσο, οι τρέχουσες εθνικές δεσμεύσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση σχεδόν 14% αυτή τη δεκαετία. Αυτό σημαίνει καταστροφή.
Η απάντηση βρίσκεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Για τη δράση για το κλίμα, για την ενεργειακή ασφάλεια και για την παροχή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που επί του παρόντος τη στερούνται. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας φέρνουν ένα τριπλό κέρδος.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να απορρίψει κανείς μια επανάσταση στις ΑΠΕ. Ενώ οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τιμών, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνονται συνεχώς όλο και φθηνότερες. Το κόστος της ηλιακής ενέργειας και των μπαταριών έχει πέσει κατακόρυφα κατά 85% την τελευταία δεκαετία. Το κόστος της αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατά 55%. Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δημιουργούν τρεις φορές περισσότερες θέσεις εργασίας από τα ορυκτά καύσιμα.
Φυσικά, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν είναι η μόνη απάντηση στην κλιματική κρίση. Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση, όπως η αντιστροφή της αποψίλωσης των δασών και της υποβάθμισης της γης, είναι ουσιαστικής σημασίας. Το ίδιο και οι προσπάθειες για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης. Αλλά μια ταχεία μετάβαση προς τις ΑΠΕ πρέπει να είναι ο στόχος μας.
Καθώς απογαλακτιζόμαστε από τα ορυκτά καύσιμα, τα οφέλη θα είναι τεράστια και όχι μόνο για το κλίμα. Οι τιμές της ενέργειας θα είναι χαμηλότερες και πιο προβλέψιμες, με θετικές αλυσιδωτές συνέπειες για την επισιτιστική και οικονομική ασφάλεια. Οταν οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται, το ίδιο ισχύει για το κόστος των τροφίμων και όλων των αγαθών στα οποία βασιζόμαστε. Ας συμφωνήσουμε, λοιπόν, όλοι ότι είναι απαραίτητη μια ταχεία επανάσταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ας σταματήσουμε να παίζουμε μουσική ενώ το μέλλον μας φλέγεται.