Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν στην Τεχεράνη σύμφωνα με το Anadolou και άλλα διεθνή ΜΜΕ.

Να θυμίσουμε ότι οι δύο πρόεδροι είχαν χθες και τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα της Συρίας, του πολέμου στην Ουκρανία και για την επισιτιστική κρίση.

Αναλυτικότερα, η συνάντηση των δύο προέδρων, αλλά και του προέδρου του Ιράν, Ιμπραΐμ Ρεϊσί θα γίνει στις 19 Ιουλίου. Να σημειώσουμε ότι η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει αυθημερόν επίσκεψη την ερχόμενη Τρίτη στο Ιράν, ενώ το Κρεμλίνο, μέσω του Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι στην Τεχεράνη θα βρεθεί και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβάστε ακόμη: Η Ρωσία στοχεύει στην παράλυση του ΝΑΤΟ χωρίς να ρίξει ούτε μια βολή

Η χθεσινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την επικοινωνία των δύο προέδρων

«Παραμονές της επικείμενης ρωσοτουρκικής συνόδου κορυφής, οι ηγέτες εξέτασαν μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην περαιτέρω εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τη βελτίωση του νομικού της πλαισίου, της αύξησης του όγκου των συναλλαγών και της χρήσης εθνικών νομισμάτων στους διακανονισμούς, καθώς και στη συνέχιση της αδιάλειπτης παροχής ρωσικών ενεργειακών πόρων. Συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία σε αυτούς τους τομείς σε επίπεδο συμπροέδρων της διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής και της ηγεσίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης: Αίνιγμα το αν τελικά ο Ερντογάν θα πάει στην Κύπρο στην επέτειο εισβολής του Αττίλα

Συνεχίστηκε η ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του συντονισμού των προσπαθειών για την εγγύηση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και των εξαγωγών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.

Κατά τη συζήτηση σχετικά με τη διευθέτηση του συριακού προβλήματος, τονίστηκε η σημασία της τριμερούς – με τη συμμετοχή Ιρανών εταίρων – κοινής εργασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη θερμά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ολόκληρο τον τουρκικό λαό για το Κουρμπάν Μπαϊράμ».