Ένα ολόκληρο μουμιοποιημένο μωρό μαμούθ ηλικίας άνω των 30.000 ετών ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν ανθρακωρύχο χρυσού στην περιοχή Trʼondëk Hwëchʼin στο Γιούκον του Καναδά. Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της τοπικής κυβέρνησης, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο μουμιοποιημένο μαμούθ που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Βόρεια Αμερική.

Το θηλυκό μωρό μαμούθ ονομάστηκε Nun cho ga από τους αυτόχθονες του Πρώτου Έθνους Tr’ondëk Hwëch’in, το οποίο μεταφράζεται ως «μεγάλο μωρό ζώο» στη γλώσσα Hän. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ζώο πέθανε και πάγωσε στο μόνιμο παγετό κατά τη διάρκεια της εποχής των παγετώνων.

Ο Δρ. Γκραντ Ζαζούλα, παλαιοντολόγος της κυβέρνησης του Γιούκον, δήλωσε ότι ο ανθρακωρύχος χρυσού έκανε την «πιο σημαντική ανακάλυψη στην παλαιοντολογία στη Βόρεια Αμερική».

Ο καθηγητής Νταν Σούγκαρ, από το Πανεπιστήμιο του Calgary, μέλος της ομάδας που ανέσκαψε το μαλλιαρό μαμούθ, ανέφερε ότι τα νύχια, το δέρμα, οι τρίχες, ο κορμός, ακόμη και τα έντερα του ζώου ήταν άριστα διατηρημένα.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, το Γιούκον φημίζεται για το απόθεμα απολιθωμάτων της εποχής των παγετώνων, αλλά σπάνια ανακαλύπτονται τόσο άψογα και καλά διατηρημένα ευρήματα.

«Ως παλαιοντολόγος της εποχής των παγετώνων, ήταν ένα από τα όνειρα της ζωής μου να έρθω πρόσωπο με πρόσωπο με ένα πραγματικό μαλλιαρό μαμούθ», ανέφερε ο Ζαζούλα.

«Αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα σήμερα. Το Nun cho ga είναι πανέμορφο και ένα από τα πιο απίστευτα μουμιοποιημένα ζώα της εποχής των παγετώνων που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στον κόσμο», πρόσθεσε.

Το μαλλιαρό μαμούθ περιπλανιόταν στη γη μέχρι πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Συνυπήρχε με τους προϊστορικούς ανθρώπους, οι οποίοι το κυνηγούσαν για τροφή, ενώ χρησιμοποιούσαν τα οστά του και τους χαυλιόδοντές του για να φτιάξουν έργα τέχνης, εργαλεία και κατοικίες. Οι επιστήμονες διχάζονται ως προς το αν το κυνήγι ή η κλιματική αλλαγή τα οδήγησε στην εξαφάνιση.