Θα αρχίσω σήμερα με ένα θέμα θεσμικό, το οποίο πρώτη φορά συμβαίνει: Δηλαδή να σημειώνεται και μάλιστα δημοσίως, αντιπαράθεση ανάμεσα σε έναν Πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής και έναν υπουργό. Μια υπόθεση η οποία από χθες συζητείται στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός έστειλε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επιστολή σε βουλευτές καλώντας τους να απορρίψουν την πρόταση της κυβέρνησης για την Χαρίκλεια Νικολοπούλου με τον ισχυρισμό ότι η κυρία Νικολοπούλου ως διευθύντρια της ανεξάρτητης αρχής καθυστερούσε την έκδοση αποφάσεων και προστίμων κατά τραπεζών. Ωστόσο θετική γνώμη εξέφρασε η πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη να τοποθετηθεί η Χαρίκλεια Νικολοπούλου, στη θέση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ποιος όμως είδε τον Άδωνη και δεν φοβήθηκε. Η οργή του στη Βουλή ήταν εμφανής και έκανε λόγο για απαράδεκτη και αντιθεσμική συμπεριφορά. Αλλά σε όλο αυτό το «καυτό ζήτημα» υπάρχει πολύ παρασκήνιο το οποίο ευθύς αμέσως σας μεταφέρω:

Ας ξεκινήσω πρώτα με τον κ. Λιανό, οποίος, ήρθε από το Λονδίνο. Ποιος τον πρότεινε;. Κατά κρατούσα εκδοχή τον πρότειναν στον Πρωθυπουργό, στενοί συνεργάτες του για τη θέση αυτή, για την οποία ωστόσο να υπενθυμίσω, είχε δημιουργηθεί πάλι πολιτικός σάλος όταν ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει για τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού την Βασιλική Θάνου, σύμβουλό του για θέματα Δικαιοσύνης, πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Μέχρι πρότινος δεν δημιουργήθηκε κανένα θέμα (τουλάχιστον δημόσια) με τον κ. Λιανό, αλλά μόλις ο Άδωνις ανακοίνωσε ότι προτείνει την κυρία Νικολοπούλου στη θέση της αντιπροέδρου, ο κ. Λιανός αντέδρασε. Τηλεφώνησε στον κ. Γεωργιάδη και όπως μου είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Λιανός του εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις του για την κυρία Νικολοπούλου λέγοντάς του συγκεκριμένα πως καθυστερούσε την έκδοση αποφάσεων και (κυρίως) προστίμων κατά των τραπεζών. Ζήτησε μάλιστα από τον υπουργό να αποσύρει την πρότασή του. Πλην όμως ο Άδωνις αρνήθηκε και τότε (πάντα κατά τον υπουργό) ο κ. Λιανός του είπε πως θα απευθυνθεί στα κόμματα και ότι θα υπάρξει αναταραχή.

Επιστολή, όπως λέει ο Άδωνις (και του είπε και στη Βουλή) έλαβε και ο ίδιος. Στη Βουλή όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξε η «αναταραχή» με τον ΣΥΡΙΖΑ να σηκώνει το θέμα και να κατηγορεί την κυβέρνηση για θεσμική παράβαση κάνοντας λόγο για μείζον πολιτικό θέμα που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου. Ο Άδωνις όταν πήρε τον λόγο, είπε με οργισμένη φωνή για τον κ. Λιανό ότι «επέλεξε να στείλει επιστολή για να φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση και να με κάνει να αλλάξω γνώμη. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε πρόεδρο». Και πρόσθεσε ότι «κανείς από τους προηγούμενους προέδρους δεν είχε εκφράσει προβληματισμό για την επαγγελματική επάρκεια της κυρίας Νικολοπούλου»…

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη αρχή και η θητεία του Προέδρου της λήγει στις 3 Ιανουαρίου του 2024 (δηλαδή είναι μεγαλύτερη από τη θητεία της κυβέρνησης). Τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, ο Άδωνις (το λέει άλλωστε και ο ίδιος) δεν μπορεί να τον αποπέμψει, παρά μόνον εάν παραιτηθεί. Αλλά περίπτωση παραίτησης, προς το παρόν δεν υπάρχει.

***
Η πρώτη «Οχιά» πέταξε στον ουρανό της Ελλάδας

Ήταν 11 το πρωί της Τετάρτης όταν στην πίστα της ΕΑΒ, ένα F-16 με το εθνόσημο στα φτερά του ζέσταινε τις μηχανές του, έτοιμο για απογείωση. Από μακριά δεν διέφερε από τα άλλα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά μετά από προσεκτική ματιά το F-16 έμοιαζε με μια «οχιά», έτοιμη να ξεχυθεί στους αιθέρες. Ήταν το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 σε Viper («Οχιά», στα ελληνικά ), το οποίο απογειώθηκε στις 11 το πρωί από την ΕΑΒ, έκανε την πρώτη πτήση του στον ελληνικό ουρανό και προσγειώθηκε στην Τανάγρα. Θα πείτε χρειάζεται μια ώρα πτήσης από την ΕΑΒ στην Τανάγρα; Όχι βεβαίως απλώς ο Αμερικανός πιλότος-δοκιμαστής του F-16 Viper έκανε και μια δοκιμαστική βόλτα στον ελληνικό ουρανό, για να δοκιμάσει τα ηλεκτρονικά συστήματα του νέου όπλου της Πολεμικής Αεροπορίας. Σήμερα (Πέμπτη) άλλο ένα F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας θα πετάξει πάλι από την ΕΑΒ προς την Τανάγρα. Και ίσως το τέλος του μήνα ένα τρίτο εκσυγχρονισμένο μαχητικό σε F-16 block70 Viper αναμένεται να έρθει από τις ΗΠΑ (από τις εγκαταστάσεις στο Φορντ Γουόρθ του Τέξας) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας και αυτό. Είναι τα πρώτα εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη που αποκτά η Πολεμική Αεροπορία μετά τις απανωτές τουρκικές προκλήσεις. Έως το τέλος του έτους ο προγραμματισμός είναι να παραδοθούν συνολικά 8 Vipers

Θα πρέπει όμως να σημειωθούν και τούτα: Ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών μαχητικών σε Viper (με τα νέο υπερσύγχρονο ραντάρ και τα νέα όπλα) καθώς και η αναμενόμενη άφιξη τον Οκτώβριο (ή το πολύ στις αρχές Νοεμβρίου) άλλων 6 Rafale αναβαθμίζουν σημαντικά τη αεροπορική δύναμη αποτροπής της χώρας μας. Είναι η αναβάθμιση που επιδιώκει να κάνει και η Τουρκία στα δικά της F-16, εάν βεβαίως το επιτρέψει το Κογκρέσο.

***
Οι παραβιάσεις ανησυχούν και του Γερμανούς

Οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

***
Όταν οι Γερμανοί έπεσαν πάνω στον… Βαρουφάκη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τράβηξε χτες την προσοχή της γερμανικής αντιπροσωπείας κατά την επίσκεψή της στο υπουργείο Οικονομικών και της συνάντησής της με το Χρήστο Σταϊκούρα! Για την ακρίβεια το πορτραίτο του Γιάνη Βαρουφάκη που βρίσκεται όπως όλων των πρώην υπουργών Οικονομικών κρεμασμένο στην κεντρική αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου στην οδό Νίκης. Εκεί χτες η γερμανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είχε συνεργασία με τον ομόλογό του Χρήστο Σταϊκούρα. Ωστόσο από όλους τους εικονιζόμενους πρώην υπουργούς Οικονομικών η φωτογραφία του σημερινού επικεφαλής του ΜέΡΑ25, τους έκανε μακράν τη μεγαλύτερη εντύπωση και μετά το τέλος της συνάντησης τα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας κοντοστάθηκαν και φωτογράφιζαν τη …φωτογραφία του Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία βρίσκεται δίπλα από αυτή του Γιάννη Στουρνάρα και πάνω από τη φωτογραφία του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Εκείνο πάντως που είπαν στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ήταν ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση τις ευρωζώνης».

***
Ο επιτήδειος κύριος Στόλντεμπεργκ

Όταν ανακοινώθηκε ότι πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ προοριζόταν για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ουδείς έφερε αντίρρηση, αφού έως εκείνη τη στιγμή δεν έδειχνε δείγμα συμπάθειας για καμιά χώρα. Έτσι και η Ελλάδα τον ψήφισε, σού λέει από τη Νορβηγία έρχεται τι προβλήματα θα προκαλούσε; Έλα όμως που δεν ήρθαν έτσι τα πράματα. Για πολλαπλή φορά ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν κρατά τις αποστάσεις, όπως οφείλει από το θεσμικό του ρόλο, στην Συμμαχία, αλλά συνεχίζει προκλητικά να μην ενοχλείται από την τουρκική παραβατικότητα. Και να σκεφτείτε ότι όταν τελείωνε τη θητεία του, έλεγε πως θα είχε παραιτηθεί μόλις ολοκληρωνόταν η Σύνοδος Κορυφής, ήθελε βλέπετε να υποδεχθεί στο ΝΑΤΟ τον Πρόεδρο Μπάϊντεν, αλλά παράμεινε. Βρίσκεται σε αυτήν την καρέκλα, μόνο και μόνο γιατί η θητεία του παρατάθηκε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αποτελεί δεδηλωμένα έναν επιτήδειο ουδέτερο ανάμεσα στις απειλές που δέχεται η χώρα μας και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που έχει πάθει αφωνία στις απειλές του Ερντογάν, εναντίον της Ελλάδας μας βγήκε και πάλι δημόσια για να δικαιολογήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας, απέναντι στην Φιλανδία και στην Σουηδία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν καταδίκασε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας ούτε τις ευθείες απειλές του Ερντογάν και ζήτησε από τις δύο χώρες να «λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο» . Ζήτησε «αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση»

***
Δεν θα είναι πλέον επίτιμος διδάκτορας ο Πούτιν

Το ΕΚΠΑ ξεκίνησε τη διαδικασία για να αφαιρεθεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα που του είχε απονεμηθεί στο παρελθόν. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζει να προκαλεί τη διεθνή κατακραυγή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «κατά τη σημερινή διαδικτυακή Σύνοδο των Πρυτάνεων της Συμμαχίας CIVIS, ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

***
Στο Εφετείο η δίκη των Χρυσαυγιτών

Όσοι βρέθηκαν χθες στο Εφετείο για τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», γρήγορα διαπίστωσαν ότι αυτή τη φορά το αντιφασιστικό συλλαλητήριο έξω από το Εφετείο Αθηνών, στη Λ. Αλεξάνδρας, είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα σε σχέση με εκείνη του Οκτωβρίου του 2020, όταν ανακοινώθηκαν οι πρωτόδικες ποινές για την ηγετική ομάδα και τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Η αιφνίδια διακοπή της κυκλοφορίας στο ρεύμα καθόδου προκάλεσε ουρά χιλιομέτρων στις κεντρικές οδικές αρτηρίες με συνέπεια να μη μπορούν να πλησιάσουν ούτε οι δικηγόροι. Παράλληλα δε από τους δεκάδες κατηγορούμενους προσήλθαν ή μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο οι 16 για δύο λόγους: α) επειδή οι περισσότεροι φυλακισμένοι αρνήθηκαν να μεταχθούν στον Κορυδαλλό και β) όσοι δεν είχαν κριθεί κρατούμενοι, απέφυγαν να πάνε λόγω διαδηλώσεων, κόστους, ζέστης και κυκλοφοριακού. Περαιτέρω ανέκυψε κι άλλο διαδικαστικό ζήτημα καθώς οι δικαστικοί υπάλληλοι είχαν προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας για να συμπαρασταθούν στους διαδηλωτές κι έτσι έψαχναν τελευταία στιγμή να δουν τι θα κάνουν με τον γραμματέα του Πενταμελούς Κακουργημάτων ο οποίος αν κατέβαινε με τη σημαία στο οδόστρωμα θα άφηνε την έδρα χωρίς πρακτικά. Τέλος πάντων, εξαιρέθηκε και το δικαστήριο συγκροτήθηκε αν και δεν ξεκίνησε.

***
Γιατί δεν προσήλθαν οι περισσότεροι Χρυσαυγίτες

Οι Χρυσαυγίτες, έστω κι αν πολλοί από αυτούς ήταν πρωταγωνιστές στην καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση, βρέθηκαν ξανά στο εδώλιο. Απών ήταν ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, όπως και ο πρώην υπαρχηγός του Ηλίας Κασιδιάρης. Ο Μιχαλολιάκος, μέσω δικηγόρου, ζήτησε αναβολή της δίκης για λόγους υγείας. Στο δικαστήριο δεν βρέθηκε ούτε και ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς. Από τη μεριά του ο Γιάννης Λαγός (με νέα αμφίεση – με μακριά μαλλιά) ζήτησε να ανασταλεί η ποινή του για να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του στην ευρωβουλή. Οι κακές γλώσσες λένε πως δεν προσήλθαν στο Δικαστήριο, επειδή δεν ήθελαν να χάσουν… μεροκάματα στις φυλακές Δομοκού. Αφού, σου λένε , η δίκη στο Εφετείο, μπορεί να διαρκέσει χρόνια….

***

Η οργή του ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ

Άστραψε και βρόντηξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ. Και τι δεν είπε, μέχρι για “πολιτική αλητεία” μίλησε. Κατακεραύνωσε τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς, κατηγορώντας ότι έφεραν την τροπολογία στα “μουλωχτά” -το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος- για να πετάξει, όπως είπε, τους εργαζόμενους στο δρόμο και να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ στους υποψήφιους αγοραστές “καθαρή”. Αντέκρουσε τα κυβερνητικά επιχειρήματα ότι η ΛΑΡΚΟ “δεν βγαίνει” χαρακτηρίζοντας “διαχρονικό έγκλημα» τις πολιτικές που απαξίωσαν και υπερχρέωσαν την επιχείρηση. Ανέδειξε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση, αλλά στρατηγικής σημασίας, μια επιχείρηση “πραγματικό χρυσωρυχείο”, αφού είναι η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της εγχώριων μεταλλευμάτων. Απευθύνθηκε μάλιστα ονομαστικά στους εκλεγμένους βουλευτές της ΝΔ στη Φθιώτιδα – ανάμεσα τους και ο υπουργός Οικονομικών – λέγοντας τους ότι “γνωριζόμαστε και γνωρίζουμε την περιοχή” και ότι “δεν θα μπορούν ούτε να σταθούν με το έγκλημα που κάνουν” στις περιφέρειες τους. Θυμίζω ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας, από παλιά, από τότε που ήταν Γραμματέας του Κόμματος στην Περιοχή της Στερεάς, χώρια που έχει μεγαλώσει στη Λαμία.

***
Οι 19 ημέρες του εμφυλίου

Είναι ένας από εμάς, επί σειρά ετών δημοσιογράφος του «Βήματος» και του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», ο Δημήτρης Ευγγελοδήμος έγραψε ένα ακόμη βιβλίο –συμβολή στην εξιστόρηση της πιο τραγικής περιόδου της ελληνικής ιστορίας. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «19 ΗΜΕΡΕΣ –Η τελευταία αναλαμπή του Εμφυλίου», που όπως υποδηλοί ο τίτλος του, αναφέρεται στον τελευταίο χρόνο του αιματηρού Εμφυλίου Πολέμου, αναλαμπή του οποίου για τους αντάρτες αποτέλεσε η κατάληψη και ο έλεγχος του Καρπενησίου επί 19 ημέρες προτού αρχίσει η κατάρρευση του Δημοκρατικού Στρατού. Η μάχη του Καρπενησίου και η κατάληψη της πόλης από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ) επί 19 ημέρες, αν και ήταν μια από τις κορυφαίες φάσεις του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949), εντούτοις αποτέλεσε την αρχή του τέλους του. Ο συγγραφέας διατρέχει με μικρές αναφορές τη διήγηση των μαχών, την οποία κατ’ επανάληψιν έχουν αφηγηθεί άλλοι συγγραφείς και αυτόπτες μάρτυρες και επικεντρώνεται στη διήγηση των γεγονότων που αποκαλύπτουν τα πολλά επίπεδα της ανάγνωσης της τραγωδίας: