Τι έγινε πίσω από την πόρτα της γερμανικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον Ολαφ Σολτς; Τι ήταν αυτό που έκανε τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στη χώρα μας και την Τουρκία; Και να δηλώσουν μάλιστα ότι είναι «μη αποδεκτές οι ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας», τη στιγμή που λίγες ώρες νωρίτερα ένιπταν τας χείρας τους ως νέοι Πόντιοι Πιλότοι και ζητούσαν από Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν;

Προτού σας αποκαλύψω τι έγινε στο δωμάτιο της γερμανικής αντιπροσωπείας, σας ενημερώνω πως ήταν η πρώτη συνάντηση σε τόσο υψηλό το επίπεδο με τη συμμετοχή και αντιπροσωπειών. Με το καλωσόρισμα, οι Γερμανοί είπαν στους δικούς μας ότι υπάρχει μια κανάτα με καφέ και όποιος ήθελε να σερβιριστεί. Υπήρχαν βεβαίως και εμφιαλωμένα νερά, τα οποία συμπλήρωναν την γερμανική «φιλοξενία», αλλά ουδείς στάθηκε σε αυτά. Άλλωστε όλες οι αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες μόνον καφέ και νερό έχουν να προσφέρουν.

***
Τα καλά αγγλικά του Σολτς

Αν και ο Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά τα γερμανικά η συζήτηση με τον Γερμανό Καγκελάριο έγινε στα αγγλικά. Τα αγγλικά του κ. Σολτς, είναι πολύ καλά (καλύτερα, όπως μου είπαν από της Μέρκελ). Το πρώτο θέμα που ζητήθηκε ήταν τα τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού. Επρόκειτο για ένα ζήτημα που εξέταζαν εδώ και καιρό τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών και ουδείς αιφνιδιάστηκε όταν ο Σολτς το έφερε αμέσως στο τραπέζι. Ο μόνος ίσως αιφνιδιασμός ήταν ότι όλοι περίμεναν να ανακοινωθεί η ανταλλαγή τεθωρακισμένων από τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών, ωστόσο τους πρόλαβε ο Σολτς. Κι ας πραγματοποιούσαν με κάθε μυστικότητα τα υπουργεία Άμυνας τόσο καιρό τις συνεννοήσεις. Να σκεφτείτε ότι μόλις χθες το απόγευμα (στις 6.30 μ.μ.) υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας με την Γερμανίδα ομόλογό του, ένα σημαντικό τηλεφώνημα με το οποίο καθορίστηκαν όλες οι λεπτομέρειες της ανταλλαγής τεθωρακισμένων

***
Πώς συμφωνήθηκε η ανταλλαγή αρμάτων

Ο κ. Μητσοτάκης ωσάν να περίμενε, την κίνηση αυτή, ότι δηλαδή ο κ. Σολτς θα έφερε αυτό το θέμα στο τραπέζι και ήταν προετοιμασμένος. Είχε μαζί του ένα έγγραφο του ΓΕΕΘΑ, το οποίο έλεγε με λεπτομέρειες τις επιχειρησιακές δυνατότητες του άρματος Marber 1A5, που μας πρόσφεραν οι Γερμανοί σε αντάλλαγμα με το σοβιετικής κατασκευής άρμα BMP-1 το οποίο θα το προωθούσαν οι Γερμανοί στην Ουκρανία. Στο σημείωμα αυτό, το ΓΕΕΘΑ έλεγε τα πάντα, τον τύπο, την εμβέλεια του πυροβόλου, τη θωράκισή του, τον υπόλοιπο οπλισμό του και την χρονολογία κατασκευής του άρματος. Και βεβαίως εάν συμφέρει ή όχι να γίνει η ανταλλαγή. Εκείνο που συμφωνήθηκε αμέσως, είναι ότι πρώτα οι Γερμανοί θα μας παραδώσουν τα Marber και εν συνεχεία θα παραλάβουν τα BMP-1, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό κενό στην άμυνα της χώρας. Αφού συμφωνήθηκε και αυτό, αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία της ανταλλαγής. Δηλαδή, όπως λένε οι επιτελείς, θα δώσουμε ένα άρμα παλαιάς σοβιετικής τεχνολογίας, με προβλήματα στη θωράκιση, στον οπλισμό και στα ανταλλακτικά του και θα παραλάβουμε ένα πιο σύγχρονο άρμα. Αφού λύθηκε το θέμα αυτό, οι δύο ηγέτες πέρασαν στην τουρκική προκλητικότητα.

***
Δεν υφίσταται πολιτική των ίσων αποστάσεων

Όταν ο κ. Μητσοτάκης έδειχνε στον Γερμανό Καγκελάριο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο κ. Σολτς έδινε την εντύπωση ότι πρώτη φορά είχε μια τόσο καλή ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου μια χώρα μέλους του ΝΑΤΟ απειλεί μια σύμμαχο χώρα. Επίσης μια χώρα μέλος της ΕΕ, όπως είναι η Κύπρος, δεν αναγνωρίζεται από μια υποψήφια χώρα ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μπορεί τόσο καιρό η Μέρκελ να γνώριζε καλά τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ωστόσο ο κ. Σολτς πρώτη φορά τα μάθαινε τόσο εμπεριστατωμένα. Ήταν η στιγμή που κ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία και του είπε για τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και ότι δεν μπορεί η Γερμανία να εξακολουθεί να διατηρεί τη γραμμή των ίσων αποστάσεων. Ο Γερμανός Καγκελάριος, μου λένε όσοι βρέθηκαν εκείνη την ώρα στο δωμάτιο της γερμανικής αντιπροσωπείας, έδειχνε ότι αντιλαμβανόταν τι ακριβώς συμβαίνει. Την άλλη ημέρα ήρθε η απόδειξη: Σε μια σαφώς πιο αυστηρή δήλωση, σε σχέση με δύο ημέρες πριν, προέβη η γερμανική κυβέρνηση για τις τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της Ε.Ε.», αναφέρει το Βερολίνο.

***
Καλώς ήλθατε στα τουρκικά… παζάρια

Προτού φύγουμε από τις Βρυξέλλες και σας πω την περίεργη ιστορία των BMP-1 και πώς κατέληξαν στην χώρα μας, θα σας αποκαλύψω μια συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε με την Φινλανδή ομόλογό του, η οποία δεν μπορούσε με κανένα τρόπο να κατανοήσει την στάση τους Τουρκίας απέναντι στην χώρα της και ζήτησε τα «φώτα» του κ. Βαρβιτσιώτη για την πολιτική της Τουρκίας: «Καλώς ήρθατε στα τουρκικά παζάρια», της είπε χαμογελώντας ο Έλληνας υπουργός, με την Φινλανδή να τον κοιτάει απορημένα. Ίσως ήταν η πρώτη φορά που άκουγε για «τουρκικά παζάρια» και προσπαθούσε να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά δεν έβγαζε κανένα νόημα. Καθότι, όπως είπε στον κ. Βαρβιτσιώτη η πολιτική ηγεσία της χώρας της είχε τηλεφωνήσει και στον Ερντογάν και στον Τσαβούσουγλου οι οποίοι την διαβεβαίωναν πως δεν θα φέρουν καμία αντίρρηση για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτά τα οποία συνέβησαν αμέσως μετά με το τουρκικό βέτο, οι Φινλανδοί ακόμα να τα κατανοήσου.

***
Η περίεργη ιστορία των BMP-1

H ιστορία με τα BMP-1 άρχισε το 1992, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, όταν ο Χέλμουτ Κολ κάλεσε τις χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ να επιλέξουν όπλα από το σοβιετικής κατασκευής οπλοστάσιο της Ανατολικής Γερμανίας. Υπουργός Αμύνης της χώρας μας ήταν ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, πλην όμως η επιλογή των όπλων ήταν μια δύσκολη υπόθεση, αφού ουδείς γνώριζε τι περιείχαν οι αποθήκες οπλισμού. Στην κρίσιμη στιγμή εμφανίστηκε ο από μηχανής Θεός (ο τότε) υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, ο οποίος τηλεφώνησε στον κ. Βαρβιτσιώτη και του είπε να ανοίξει τις αποθήκες 34, 38 και 42 γιατί ο οπλισμός αυτός είναι ότι χρειάζεται η άμυνα της Ελλάδος. Η όλη υπόθεση δηλαδή έμοιαζε με εκείνο το παιχνίδι των αμερικανικών καναλιών «τι κρύβεται πίσω από την κουρτίνα». Έτσι ήρθαν τα BMP-1 στην Ελλάδα, σχεδιασμένα ειπώθηκε από τους Ανατολικογερμανούς να αντέξουν ακόμα και σε πυρηνικό πόλεμο, αλλά μάλλον υπερβολές του Συμφώνου της Βαρσοβίας ήταν. Ορισμένα τα παραχωρήσαμε στο Ιράκ, άλλα στην Αίγυπτο και τώρα περίπου 100 τα δίνουμε με αντάλλαγμα για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

***
Το άρμα που έβαλε φωτιά στην Χίο

Αυτά τα BMP-1 , μου λένε οι επιτελείς στο Πεντάγωνο, όσα μας έμειναν είναι πλέον πεπαλαιωμένα. Έχουν μεν ισχυρό πυροβόλο (εβδομηντάρι), πιο ισχυρό από τα γερμανικά, πλην όμως δεν είναι αξιόπιστο. Μετά τα 500 μέτρα δεν βρίσκει στόχο. Επιπλέον χρειάζονται ανταλλακτικά τα οποία δεν υπάρχουν, οι μηχανές τους βγάζουν σπινθήρες με αποτέλεσμα να προκαλούνται πυρκαγιές. Όπως μου λέει ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, το 2013, οι μεγάλες φωτιές στη Χίο προκλήθηκαν από τις μηχανές των BMP-1. Στις ερπύστρια τους δεν έχουν προστατευτικά τοιχώματα και έτσι και βγουν σε άσφαλτο, πάει ο δρόμος.

***
Το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ

Όχι» λέει επισήμως ΣΥΡΙΖΑ στην αντικατάσταση των παλαιών BMP-1. Λένε μάλιστα ότι τα σοβιετικά τεθωρακισμένα υπερτερούν των Marder

***
Καραμανλής: Δεν εξαγοράζεται η ειρήνη με εκπτώσεις στην εθνική κυριαρχία

Πλημμύρισε το Μέγαρο Μουσικής από μέλη της κυβέρνησης, από βουλευτές, από γενικούς γραμματείς, από περιφερειάρχες και δημάρχους για να ακούσουν τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να ομιλεί. Ο κ. Καραμανλής δίνει το παρών στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από την ίδρυση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή». Μίλησε με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών», δίνοντάς του εκ των πραγμάτων την ευκαιρία να αναφερθεί σε όλη την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και τις διεθνείς εξελίξεις. Στο Μέγαρο Μουσικής βρέθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κάθισε στην πρώτη σειρά ανάμεσα στον Παναγιώτη Πικραμμένο (που εκπροσωπούσε τον Πρωθυπουργό) και τον Αχιλλέα Καραμανλή. Το εντυπωσιακό ήταν ότι εστάλησαν προσκλήσεις σε βουλευτές άλλων κομμάτων (όπως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ) κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Εκεί ήταν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πέτρος Μολυβιάτης. Στην ομιλία του καταδίκασε απερίφραστα την ρωσική εισβολή και έκανε μια λεπτομερή ανάλυση των επιπτώσεων του πολέμου σε όλους τομείς. Άφησε αιχμές στα ΜΜΕ για προπαγάνδα και fake news σχετικά με τον πόλεμο αλλά και αιχμές στις ΗΠΑ για μη ανάληψη πρωτοβουλιών τερματισμού του πολέμου. Ακόμη άφησε αιχμές και κατά της Γερμανίας για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, λέγοντας όμως ότι βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, αρκεί να είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Είπε ακόμα ( και χειροκροτήθηκε) πως υπάρχει αναντιστοιχία συμμάχων μας στο ζήτημα της Κύπρου σε σχέση με το Ουκρανικό, λέγοντας πως η Τουρκία είναι χώρα αναθεωρητική. Έκλεισε την ομιλία του με την προτροπή ότι «δεν εξαγοράζεται η ειρήνη με εκπτώσεις στην εθνική μας κυριαρχία, στην Χάγη πάμε μόνον για την υφαλοκρηπίδα».

02

***
Ο Πρόεδρος της VW στην Αστυπάλαια μαζί με τον Μητσοτάκη

Στην Αστυπάλαια θα συναντηθούν σήμερα, ένα χρόνο μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου VW κ. Herbet Diess, για να δουν από κοντά και οι δύο την πορεία της μετάβασης του νησιού προς την ηλεκτροκίνηση και προς την πράσινη ενέργεια.

***
Στην ακριτική Ψέριμο

Το πρωί της Πέμπτης θα είναι στην Κω, ένα από τα νησιά που μπαίνουν από καιρού εις καιρόν στο στόχαστρο των Τούρκων. Εν συνεχεία και αφού συναντηθεί με τοπικούς φορείς και τους κατοίκους, θα πάει με σκάφος του λιμενικού στην ακριτική Ψέριμο με τους περίπου 20 κατοίκους, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει ξανά τους κατοίκους. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε βρεθεί στο μικρό νησί και τον Ιανουάριο του 2017, ενώ τότε είχε επισκεφθεί και το φυλάκιο του νησιού. Πρόκειται, βεβαίως, για ένα σαφές μήνυμα ότι η Πολιτεία είναι δίπλα στους νησιώτες και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

***
Μπόνους πίσω από την πλάτη του Μαξίμου

Υπάρχει αρκετό παρασκήνιο πίσω από το παραλίγο… «θερμό επεισόδιο» που σημειώθηκε ανάμεσα σε δύο τράπεζες και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης ανέφερε (μιλώντας στο ραδιόφωνο) ότι δύο τράπεζες αιτήθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να εγκριθούν bonus στα στελέχη τους και μάλιστα πίσω από την πλάτη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ο κ. Πατέλης χωρίς να κατονομάσει τις τράπεζες (όπως το ίδιο έκανε και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης,) είπε ότι «το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ ρυθμίζει τη διαδικασία με την οποία το κράτος θα βγει από τις τράπεζες διότι δεν υπάρχει λόγος να είναι εκεί. Έχει πληρώσει πολύ ακριβά την παρουσία του στις τράπεζες πχ να θυμίσω την ιστορία με την Αγροτική Τράπεζα. Μάθαμε ότι δύο τράπεζες πήγαν πίσω από την πλάτη μας και έκαναν αίτηση στο ΤΧΣ να εγκρίνει bonus φέτος για τις χρήσεις του 2020-2021 για τα στελέχη τους και αυτό πριν καν ψηφιστεί ο νόμος. Εμείς λέμε λοιπόν “όχι” και τροποποιούμε τη διάταξη ώστε να μην υπάρχει bonus στις τράπεζες φέτος, ο κόσμος υποφέρει όπως είπαμε πριν και πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί», ανέφερε ο κ. Πατέλης.

Ρώτησα τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μου είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα το καταθέσει την Παρασκευή. Τι όμως προβλέπει; Ό,τι μια τράπεζα μπορεί να λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια μόνον όταν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και όταν ρυθμίσει ικανοποιητικά τα κόκκινα δάνεια. Μόνον τότε θα μπορεί να δώσει μπόνους στα στελέχη της. Διαφορετικά δεν μπορεί.