Εν μέσω υψηλής έντασης στα Ελληνοτουρκικά αλλά και της κρίσης που ξέσπασε στις σχέσεις Αθήνας – Τεχεράνης μετά την κατάληψη ελληνικών δεξαμενόπλοιων από ιρανικές δυνάμεις, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα την Βοσνία και Ερζεγοβίνη (ΒκΕ).

Στο Σεράγεβο, τον τρίτο σταθμό της βαλκανικής του περιοδείας, ο κ. Δένδιας θα έχει σειρά επαφών. Ειδικότερα, θα συναντηθεί με την ομόλογό του Μπιζέρα Τούρκοβιτς και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ζόσιπ Μπρίκιτς, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών Ζόραν Τεγκελτίγια αλλά και με τα μέλη του συλλογικού Προεδρείου: τους Σέφικ Τζαφέροβιτς, Ζέλικο Κόμσιτς και Μίλοραντ Ντόντικ. Ο τελευταίος, ο οποίος εκπροσωπεί τους σερβοβόσνιους, προ ημερών ζήτησε για ακόμα μια φορά την «ειρηνική διάλυση» της χώρας.

Η ατζέντα των επαφών θα εστιάσει τόσο στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όσο και στην ανάγκη για ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα υπό το φως του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και την ανησυχία για πιθανή εξαγωγή αστάθειας στην Βαλκανική.

Για τους δυτικούς η ΒκΕ θεωρείται η «μαύρη τρύπα» της περιοχής. Σε αυτό συντείνει τόσο η δομή της (αποτελείται από δύο οντότητες και τρεις συστατικές εθνότητες) όσο και η έκθεσή της στην ρωσική επιρροή. Η δυτική ανησυχία για πιθανή αποσταθεροποίηση μέχρι και διάλυση της χώρας είναι εμφανής εδώ και καιρό. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», στις συναντήσεις που είχε ο κ. Δένδιας τους περασμένους μήνες με τον αμερικανό αναπληρωτή βοηθό υπουργό για τα Δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Έσκομπαρ αλλά και τον ειδικό απεσταλμένο του βρετανού πρωθυπουργού για την περιοχή Στιούαρτ Πιτς,  βασικό σημείο συζήτησης ήταν η κατάσταση στην ΒκΕ και ο εποικοδομητικός ρόλος που μπορεί να έχει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα από τα ζητήματα που δημιουργούν προβλήματα στην βαλκανική χώρα είναι οι επικείμενες εκλογές του Οκτωβρίου. Η Αθήνα, συντασσόμενη με την πλειοψηφία των δυτικών χωρών, στηρίζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου και οι τρεις συστατικές εθνότητες να έχουν τη δυνατότητα εκλογής αντιπροσώπων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται το Βελιγράδι, ενώ τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί σε Ποντγκόριτσα και Πρίστινα.

Μπαράζ επαφών με ΥΠΕΞ
Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, είχε χθες το απόγευμα ο κ. Δένδιας, όπου τον ενημέρωσε για την κατάληψη των ελληνικών δεξαμενόπλοιων από τις ιρανικές δυνάμεις αλλά και για την «όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας».

Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την πιο έντονη καταδίκη για την κατάσχεση των ελληνικών πλοίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των πλοίων, των φορτίων και των πληρωμάτων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, του βασικού μας συμμάχου και εταίρου στο ΝΑΤΟ απέναντι σε αυτήν την αδικαιολόγητη κατάσχεση» υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ δεν υπήρξε κάποια αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα.

Τέλος, ο κ. Δένδιας επικοινώνησε με τους Γιάννη ΚασουλίδηΓιάιρ Λαπίντ και Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου, Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας αντίστοιχα, τόσο για το ζήτημα της κατάληψης των ελληνικών πλοίων όσο και για τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.