Τα πρώτα στοιχεία της προεκλογικής του τακτικής των προσεχών μηνών αναδεικνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ήδη θέσει τον κομματικό μηχανισμό και τους βουλευτές της ΝΔ σε εγρήγορση.«Θα είμαστε σε διαρκή κομματική εγρήγορση. Δώδεκα μήνες δεν είναι πολλοί. Το γνωρίζετε καλά. Ουσιαστικά το κόμμα μπαίνει πια στον τελευταίο χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023» σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ την προηγούμενη Τετάρτη, σημειώνοντας ταυτόχρονα: «Δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς κόμμα, δεν υπάρχει κόμμα χωρίς την κοινωνία». Η «στρατηγική της εγρήγορσης» θα ξεδιπλωθεί μέσα σε ένα πολωμένο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, το οποίο τροφοδοτείται από τις εξελίξεις στην ενέργεια, που με τη σειρά τους πυροδοτούν τον πληθωρισμό και χτυπούν το πορτοφόλι των πολιτών.

Στον απόηχο μίας εβδομάδας με έντονη κομματική δραστηριότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει να διαφανούν οι κυρίαρχες επιδιώξεις του για το επόμενο 12μηνο.Αυτές ορίζονται από τρεις βασικούς άξονες:

Τη στρατηγική της πρώτης κάλπης. Την αποφυγή της εμπλοκής σε μία τοξική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. Την τήρηση μίας μετριοπαθούς στάσης έναντι του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ.

Οι μνήμες του Μαΐου 2012

Η διενέργεια των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής έχει προβληματίσει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου επί μακρόν. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς σε ένα περιβάλλον ρευστότητας και αβεβαιότητας, τόσο λόγω εξωτερικών όσο και εσωτερικών παραγόντων, έχουν αξιολογήσει τους κινδύνους και τις απειλές εν όψει της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Τα ενδεχόμενα μιας χαλαρής ψήφου ή μιας διάθεσης των πολιτών να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους – κυρίως για το ζήτημα της ακρίβειας – κρίθηκε ότι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές περιπλοκές. Πολλοί από τους συνομιλητές του Πρωθυπουργού επισημαίνουν το «τραύμα» του 2012 και την καθίζηση των έως εκείνη τη στιγμή κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, που οδήγησε σε αδιέξοδο μετά την πρώτη αναμέτρηση του Μαΐου. Η σημερινή συνθήκη είναι μεν πολύ διαφορετική, ωστόσο υπό αυτό το πρίσμα, η επίτευξη ενός κατά το δυνατόν υψηλότερου ποσοστού στις πρώτες εκλογές και η διαμόρφωση ενός κοινοβουλευτικού συσχετισμού δυνάμεων, ο οποίος δεν θα επιδέχεται πολλές ερμηνείες, κρίνονται πλέον ως μείζων στρατηγική επιλογή και επιδίωξη.

Οχι στις τοξικές συγκρούσεις με ΣΥΡΙΖΑ

Ως προς τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι δεν επιθυμούν να παρασυρθούν σε μια τοξική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. Υπό αυτή την έννοια, τα κομματικά στελέχη έχουν εφοδιαστεί με υλικό το οποίο θα κληθούν να παρουσιάσουν στις εξορμήσεις τους ανά την επικράτεια, αναδεικνύοντας περισσότερο το κυβερνητικό έργο και αποφεύγοντας την οξεία και εκτός θέματος αντιπαράθεση. Η σχετική αναφορά του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της ΠΕ ήταν χαρακτηριστική: «Εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο – το έχουμε πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σήμερα – να εμπλακούμε στην τοξικότητα και στη χυδαιότητα των πολιτικών μας αντιπάλων».

Εκτός «κάδρου» το ΠαΣοΚ

Το τρίτο αξιοσημείωτο στοιχείο της κυβερνητικής τακτικής είναι η στάση έναντι του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ. Οπως έγινε φανερό από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο «Βήμα της Κυριακής» την προηγούμενη εβδομάδα και στις ομιλίες του στο συνέδριο και την ΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε κάθε αναφορά στο ΠαΣοΚ και την ηγεσία του.

Η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι τυχαία. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το κόμμα έχει την προοπτική να «ροκανίσει»  τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο απ’ ό,τι της ΝΔ και αναγνωρίζουν ότι οι όροι της αντιπαράθεσης με την τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη διαφέρουν κατά πολύ από τους αντίστοιχους με την αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως λένε, από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν εκπέμπονται τοξικά μηνύματα και πάντως σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, υπάρχει σύμπνοια, παρά την όποια κριτική. Παράλληλα σημειώνουν, με το βλέμμα στραμμένο και στις τελευταίες μετρήσεις, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον τρίτη επιλογή μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά στον μεσαίο χώρο και ότι «ο κόσμος της Κεντροαριστεράς δεν ταυτίζεται με τον Αλέξη Τσίπρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι κοντά στις επιλογές της κυβέρνησης».

Νέες συζητήσεις για ανασχηματισμό

Δεδομένης της νέας, εμφατικής απόρριψης του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών από τον Πρωθυπουργό, το θέμα του ανασχηματισμού επανέρχεται στις παρασκηνιακές συζητήσεις. Κατά πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επικοινωνία με πρόσωπα (εντός και εκτός ΝΔ), όμως συνεργάτες του περιορίζονται να πουν ότι «δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του». Αλλες πηγές πάντως εκτιμούν ότι έπειτα από την επιστροφή του από τις ΗΠΑ πιθανώς θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το σημείο πάντως στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι ο ανασχηματισμός θα έχει νόημα αν είναι πιο τολμηρός και ουσιαστικός από τους προηγούμενους.

Η ομιλία Σαμαρά και η αντιπαράθεση υπουργού – δημάρχου

Παρά την προφανή και αναμενόμενη επιδίωξη του Πρωθυπουργού να ενισχύσει την κομματική συσπείρωση, δύο «παραφωνίες» των τελευταίων ημερών προξένησαν σχόλια από το επιτελείο του.
Η πρώτη ήταν η εμφάνιση και ομιλία του Αντώνη Σαμαράστο συνέδριο. Η εκ μέρους του απόρριψη της κεντρώας ταυτότητας της ΝΔ, την οποία θέλησε να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προβλημάτισε πολλούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη επισήμαιναν: «Είναι δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων μας αυτοπροσδιορίζονται ως “δεξιοί”. Σε μία περίοδο κατά την οποία καταγράφεται κινητικότητα στον χώρο της Δεξιάς, είναι έως και θετικό να υπάρχουν φωνές που θα τους συγκρατήσουν στη ΝΔ».
Το δεύτερο «φάλτσο» ήταν η αναπάντεχη, δημόσια αντιπαράθεση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, για το ζήτημα της ασφάλειας το κέντρο της Αθήνας. Ερμηνείες που έφεραν την επίθεση του δημάρχου να είναι μία έμμεση αποδοκιμασία της κυβέρνησης συνολικά, δεν υιοθετούνται από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Αντιθέτως, συνεργάτες του «βλέπουν» στην παρέμβαση μία απόπειρα του δημάρχου να κατευνάσει τις διαθέσεις πολιτών, οι οποίες ειδικώς σε υποβαθμισμένες γειτονιές του κέντρου της πόλης ταυτίζονται με τις λογικές της Ακροδεξιάς. Αναμένονται πάντως υπό αυτό το πρίσμα και τα αποτελέσματα της προγραμματισμένης για την ερχόμενη εβδομάδα συνάντησης του Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Κώστα Μπακογιάννη.