Στις 9.30 το πρωί της Κυριακής το κυβερνητικό αεροσκάφος αναμένεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, να απογειωθεί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για ένα υπερατλαντικό ταξίδι μεταφέροντας τον Πρωθυπουργό (και την ελληνική αντιπροσωπεία) στην Ουάσιγκτον. Η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στον Λευκό Οίκο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και κυρίως η ομιλία του στο Κογκρέσο αποτελούν την κορύφωση της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον.

***
Και δεύτερη φορά στις ΗΠΑ

Προτού όμως σας μεταφέρω λεπτομέρειες για την ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου, σας λέω και τούτα: Ό,τι ο Πρωθυπουργός πιθανότητα θα επιστρέψει στην Αθήνα την Τετάρτη (μετά από ένα δείπνο που θα δοθεί προς τιμή του την Τρίτη από την Ομογένεια). Και η ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης θα πείτε, που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 23 Μαΐου δεν θα την κάνει;

Θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι σημαντικό για την χώρα μας όταν προσκαλείται ο πρωθυπουργός να μιλήσει σε ένα πανεπιστήμιο και μάλιστα όταν πρόκειται για ένα από τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια. Έτσι, μαθαίνω, ότι ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να ξαναπάει στις ΗΠΑ, αυτή φορά στη Βοστώνη για να μιλήσει στο Boston College, που έχει προσκληθεί. Θα είναι, λοιπόν σημαντική η ομιλία του, αφού πρόκειται για ομιλία αποφοίτησης της τάξης του 2022. Έτσι, εάν συμβεί αυτό, σε διάστημα λίγων ημερών ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί δύο φορές στην Αμερική.

***
Μια Ελλάδα εντελώς διαφορετική

Πάμε τώρα στα της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Θα είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει εδώ και καιρό με πολλή προσοχή (και επιμέλεια) την ομιλία του. Γιατί, μαθαίνω, θέλει να παρουσιάσει στα μέλη του Κογκρέσου μια Ελλάδα εντελώς διαφορετική, όχι την Ελλάδα που επαιτεί ή που παραπονείται, αλλά μια χώρα με σύγχρονο προσανατολισμό, με ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, με σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ, με σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες λόγω μείωσης της φορολογίας, μια Ελλάδα που περνά στην πράσινη ενέργεια, με συνεργασίες για θέματα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με γειτονικές χώρες. Τώρα εάν ρωτάτε εάν θα αναφερθεί και στην Τουρκία, η απάντηση είναι βεβαίως και θα αναφερθεί, με τις προκλήσεις της Άγκυρας, με τις πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και βραχονησίδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ακροατήριό του θα περιλαμβάνει γερουσιαστές από όλες τις πολιτείες της Αμερικής. Γερουσιαστές που ίσως ποτέ στο παρελθόν δεν έτυχε να ασχοληθούν ή να ενδιαφερθούν για την Ελλάδα. Τώρα θα έχουν την ευκαιρία να τον ακούσουν, να τον δουν να μιλάει στην γλώσσα τους για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο, θα τους εξηγήσει πως και γιατί οι Τούρκοι εξοπλίζονται και προκαλούν τη στιγμή που η Αθήνα κάνει προσπάθειες για καλή γειτονία, κρατώντας πολλές φορές φορές ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

***
Το Νταβός την… άνοιξη

Και μετά την Αμερική πού νομίζετε πως πάει ο Πρωθυπουργός; Θα μεταβεί στο Νταβός στις 24 και στις 25 Μαΐου. Καλά θα πείτε το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός δεν γίνεται χειμωνιάτικα μέσα στο χιόνι; Ναι έτσι ακριβώς, αλλά πέρυσι, εκεί όπου ετοιμάζονταν οι ηγέτες να πάνε στο ελβετικό αυτό θέρετρο σημειώθηκε έξαρση της πανδημίας covid και αναβλήθηκε. Αποφασίστηκε να γίνει, αντί χειμερινό, ένα ανοιξιάτικο Νταβός, αλλά με την ίδια σημασία, ίσως και μεγαλύτερη λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Η χώρα μας δεν θέλει να απουσιάσει από μια τέτοια εκδήλωση. Άλλωστε στην κυβέρνηση θυμούνται ότι στο Νταβός, στις 23 Ιανουαρίου του 2020, υπήρξε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith. Αποτέλεσμα; Επένδυση (data center region) της Microsoft στην Ελλάδα.

***

Ο Στουρνάρας, ο Ξέρξης και ο Πελοποννησιακός πόλεμος

Πώς να το κάνουμε δεν είναι σύνηθες φαινόμενο ένας κεντρικός τραπεζίτης, να τραπεζώνει ευρωπαίους τραπεζίτες (του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού) και να τους κάνει διάλεξη για τον… Ξέρξη, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, την ολιγαρχική Σπάρτη και τον Πελοποννησιακό Πόλεμο (αυτόν τον πόλεμο, που όπως ενθυμείστε τον έληξε επιτέλους και ησύχασε και η Αθήνα και η Σπάρτη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όταν ήταν δήμαρχος Αθηναίων). Ο κεντρικός τραπεζίτης ωστόσο ήθελε να περάσει ένα δυνατό μήνυμα και η ναυμαχία της Σαλαμίνας του έδωσε την ευκαιρία. Και οι καλεσμένοι του, όπως μου έλεγε, εντυπωσιάσθηκαν με τον παραλληλισμό.

Προσκάλεσε, λοιπόν, τους τραπεζίτες σε γεύμα στον Ναυτικό Όμιλο Πειραιά, κοντά στην Σαλαμίνα. Ήθελε να τους δείξει ότι μπροστά σε μια υπαρξιακή απειλή που δέχονταν τότε (προ Χριστού) οι Έλληνες, μπορούν να ενωθούν και να νικήσουν. Ιδού λοιπόν πως άρχισε την ομιλία του για την ναυμαχία της Σαλαμίνας ο κεντρικός τραπεζίτης:

«Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στον Πειραιά, σε απόσταση αναπνοής από τα στενά της Σαλαμίνας, όπου πριν από περίπου 2.500 χρόνια, το 480 π.Χ., ο ελληνικός στόλος νίκησε τον πολύ μεγαλύτερο περσικό, σε μια από τις πιο καθοριστικές ναυμαχίες της ιστορίας. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας συνήθως περιγράφεται ως μια σύγκρουση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά η οπτική αυτή επισκιάζει μια άλλη σημαντική διάσταση, τους σφοδρούς ανταγωνισμούς και τη διχόνοια μεταξύ των ελληνικών πόλεων-κρατών που συνασπίστηκαν κατά των Περσών. Ανταγωνισμοί που ήταν έκδηλοι έως και την παραμονή της ναυμαχίας. Μόνο μπροστά σε μια υπαρξιακή απειλή, όπως ο παντοδύναμος στόλος του Ξέρξη, υποτάχθηκαν τα αποκλίνοντα συμφέροντα σε έναν κοινό στόχο, και αυτό μόνο για λίγο. Και τονίζω το «για λίγο», επειδή λίγο μετά την εντυπωσιακή νίκη των Ελλήνων στη Σαλαμίνα, η δημοκρατική Αθήνα και η ολιγαρχική Σπάρτη ενεπλάκησαν στον φονικό Πελοποννησιακό Πόλεμο, ο οποίος διήρκεσε από το 431 π.Χ. έως το 404 π.Χ., κατέστρεψε την Αθήνα και σηματοδότησε το δραματικό τέλος του 5ου αιώνα π.Χ., του Χρυσού Αιώνα της αρχαίας Ελλάδας.»

***
Ένας Ρωμαίος φρουρός του Αιγαίου

Το είπε ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, αλλά λίγοι έδωσαν σημασία, αφού η προσοχή της αντιπολίτευσης στράφηκε προς την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά για τα περίφημα ελικόπτερα Romeo (MH-60R), τα οποία έχουν αγορασθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εντός του έτους αναμένεται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό. Ονομάζονται «φονιάδες των υποβρυχίων» και αποτελούν ίσως το πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, με δυο λόγια, δουλειά τους είναι να ξετρυπώνουν εχθρικά υποβρύχια και να τα καταστρέφουν. Με την απόκτηση των ελικοπτέρων αυτών (επτά συνολικά) η χώρα μας παραμένει κυρίαρχη στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αφού πέραν των «αόρατων υποβρυχίων» (τύπου Παπανικολής) που διαθέτει αποκτά εντός του 2022 και τα Romeo που είναι εξοπλισμένα με sonar και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογία. Εντός του 2022, εκεί γύρω στον Οκτώβριο, αναμένονται από την Γαλλία και άλλα 6 Rafale, ενισχύοντας έτσι τον στόλο των Rafale.

***
Άλλη μια μέρα ταλαιπωρίας στην Αθήνα

Δεύτερο συνεχόμενο απόγευμα ταλαιπωρίας για χιλιάδες οδηγούς στο κέντρο της Αθήνας. Παρασκευή λίγο μετά το μεσημέρι, την ώρα που κόσμος σχολάει από τη δουλειά του και πηγαίνει σπίτι του, 500 περίπου νεολαίοι και φοιτητές κατέλαβαν το οδόστρωμα της Πανεπιστήμιου στα Προπύλαια με συνέπεια να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Διαμαρτύρονται για την επικείμενη λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Από την πλευρά τους τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν τους εφαρμοστικούς νόμους ώστε οι πρώτοι 400 να στελεχώσουν άμεσα το νέο σώμα σε τμήματα του Πολυτεχνείου, του καποδιστριακού και του Αριστοτελείου.

***
Τιμώντας τη μνήμη του Νίκου Νικολάου

Την Τρίτη στις 17 Μαΐου και ώρα 19:30 στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, θα πραγματοποιηθεί Εκδήλωση Μνήμης για τον δημοσιογράφο Νίκο Νικολάου. Θα μιλήσουν οι: Νίκος Χριστοδουλάκης (πρώην υπουργός Οικονομικών), Αντώνης Καρακούσης (διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα») και Παύλος Κλαυδιανός δημοσιογράφος- αρθρογράφος. Στην εκδήλωση προσκαλούν: Η γυναίκα και η κόρη του Αθηνά και Γιόρκα Νικολάου και οι δημοσιογράφοι της Διοργανώτριας Επιτροπής Κοτόφωλος Γιάννης, Νικολόπουλος Γρηγόρης και Παπαϊωάννου Γιώργος.

Όσοι γνώρισαν με τον Νίκο Νικολάου, σίγουρα τον θυμούνται πως ήταν ανοικτό πνεύμα, οπαδός της ελεύθερης οικονομίας και στη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του ανέδειξε πολλούς δημοσιογράφους. Ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος ο οποίος καθιέρωσε το πολιτικοοικονομικό ρεπορτάζ.