Οι Αμερικάνοι όσο και εάν θέλουν να εμφανίζουν τους εαυτούς τους φιλελεύθερους (στον τρόπο σκέψης) έχουν συχνά νοοτροπία που παραπέμπει σε ένα σκοτεινό πουριτανικό μεσαίωνα.
Και δεν αναφερόμαστε για περιοχές όπως η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη, το Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο, ή το Λος Άντζελες. Μιλάμε για περιοχές του άγριου Νότου των ΗΠΑ εκεί που η οπλοκατοχή θεωρείται προσόν, η ζωή των μαύρων δεν αξίζει (ακόμη και σήμερα) και τα όρια της ηθικής είναι χέρι χέρι με τον ακραίο συντηρητισμό.
Ο Τραμπ
Ο ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, ακόμη και σήμερα που δεν κυβερνά έχει φροντίσει με τις πράξεις του να χωρίσει στα δυο τις ΗΠΑ. Έτσι πριν τις εκλογές είχε τοποθετήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, 5 δικούς του συντηρητικούς δικαστές οι οποίοι με τις αποφάσεις τους πάνε να βάλουν φωτιά.
Ο διορισμένος δικαστής από τον Τραμπ, Σάμιουελ Αλίτο με απόφαση του (που αποκάλυψε το Politico) θεωρεί πως η απόφαση «Ροόι κατά Γουέιντ» του 1973 που επέτρεπε τις αμβλώσεις, και τις νομιμοποίησε σε εθνικό επίπεδο, είναι εσφαλμένη.
Τον δικαστή Αλίτο και την νέα του απόφαση στηρίζουν άλλοι 4 δικαστές διορισμένοι και αυτοί από τον Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι Κλάρενς Τόμας, Νιλ Γκόρσατς, Μπρετ Κάβανο και Ειμι Κόνι Μπάρετ.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η μια μετά την άλλη οι νότιες συντηρητικές Πολιτείες, έχουν το δικαίωμα με νόμο να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις στην επικράτεια τους, καθιστώντας αυτές αλλά και τις γυναίκες που τις κάνουν, ως παράνομες.
Λουιζιάνα
Βουλευτές στη Λουιζιάνα προωθούν νομοσχέδιο που θα απαγορεύει εντελώς τις αμβλώσεις σε αυτή την πολιτεία των ΗΠΑ, δίνοντας συνταγματικά δικαιώματα «σε όλα τα αγέννητα παιδιά από τη στιγμή της γονιμοποίησης», και βάσει του οποίου οι αμβλώσεις θα θεωρούνται ανθρωποκτονία.
Η κίνηση αυτή έγινε την Τετάρτη δύο ημέρες μετά τη διαρροή προσχεδίου γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας με την οποία ανατρέπεται η ιστορική απόφαση του 1973 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Το νομοσχέδιο στη Λουιζιάνα είναι ένα από τα δεκάδες που προωθούν οι βουλευτές στις συντηρητικές πολιτείες των ΗΠΑ με στόχο να περιορίσουν την πρόσβαση στην άμβλωση και ένδειξη ότι οι Ρεπουμπλικάνοι νιώθουν ενθαρρυμένοι από τη διαρροή αυτή.
Ο βουλευτής της Λουιζιάνα Ντάνι ΜακΚόρμικ, Ρεπουμπλικανός, που εισήγαγε το νομοσχέδιο περί «Κατάργησης της Άμβλωσης» τον Μάρτιο, δήλωσε ότι η πολιτεία δεν θα πρέπει να αναμένει την τελική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αλλά να συνεχίσει της προσπάθειές της να εμποδίσει την πρόσβαση στην άμβλωση.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε το Ανώτατο Δικαστήριο», τόνισε ο ίδιος την Τετάρτη. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 7 ψήφους υπέρ και 2 κατά από τη σχετική κοινοβουλευτική επιτροπή και τώρα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λουιζιάνα.
Το νομοσχέδιο τροποποιεί την τρέχουσα νομοθεσία περί ανθρωποκτονίας και αναφέρει ότι στόχος του είναι «να διασφαλίσει το δικαίωμα στη ζωή και την ίση προστασία όλων των αγέννητων παιδιών από τη στιγμή της γονιμοποίησης, παρέχοντας τους προστασία βάσει των ίδιων νόμων που προστατεύουν τους άλλους ανθρώπους».
Το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα επιτρέπει τη δίωξη οποιουδήποτε υποβάλλεται σε άμβλωση ή πραγματοποιεί την επέμβαση αυτή με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, καταγγέλλουν οι αντίπαλοί του.
«Αυτό που κάνει αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι τροποποιεί συγκεκριμένα το έγκλημα της ανθρωποκτονίας και το έγκλημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης ώστε να διώκονται άνθρωποι, περιλαμβανομένων των εγκύων, σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης», επεσήμανε η Έλι Σίλινγκ δικηγόρος από τη Λουιζιάνα που εκπροσωπεί κλινικές που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε γυναίκες.
Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι η πολιτεία θα πρέπει να το εφαρμόζει «ανεξάρτητα από τις αποφάσεις και τις κρίσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ» σχετικά με την άμβλωση.
Σύμφωνα με τον Κρις Κάιζερ, στέλεχος της οργάνωσης προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU στη Λουιζιάνα, το νομοσχέδιο θα θέσει εκτός νόμου την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και πολλές μορφές αντισύλληψης καθώς ορίζει ότι το ωάριο θεωρείται πρόσωπο αφού γονιμοποιηθεί και προτού εμφυτευθεί.
Σκοτάδι παντού
Η κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότας Κρίστι Νοέμ, μία Ρεπουμπλικάνα, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου αν ανατραπεί η απόφαση του 1973 προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο το δικαίωμα στην άμβλωση.
Οι βουλευτές στη Νεμπράσκα και την Ιντιάνα έχουν επίσης αναφέρει ότι θα συγκαλέσουν έκτακτες συνεδριάσεις των κοινοβουλίων για να εξετάσουν τον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση.
Άλλες Πολιτείες
Την ίδια ώρα φιλελεύθερες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και το Βερμόντ, κινούνται για να προστατεύσουν το δικαίωμα στην άμβλωση περιλαμβάνοντάς το στο Σύνταγμά τους.
«Αντισταθείτε»
Πολλές μεγάλες προοδευτικές οργανώσεις κάλεσαν τους Αμερικανούς στη διεξαγωγή μαζικών κινητοποιήσεων στις 14 Μαΐου σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση, που το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας φαίνεται έτοιμο να δυναμιτίσει.
«Έχει έρθει η ώρα να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε χθες, η Κέλι Ρόμπινσον, αξιωματούχος της οργάνωσης «Planned Parenthood», η οποία διαχειρίζεται πολλές κλινικές στη χώρα στις οποίες γίνονται αμβλώσεις.
«Στις 14 Μαΐου, θα εκφράσουμε την οργή μας», πρόσθεσε ανακοινώνοντας τη διοργάνωση τεσσάρων μεγάλων πορειών στην Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λος Άντζελες, και εκατοντάδων συγκεντρώσεων στην υπόλοιπη χώρα. «Αναμένουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους» στις διαμαρτυρίες, σημείωσε.
Εν συνεχεία θα διεξαχθούν κι άλλες δράσεις. «Θα είναι ένα καλοκαίρι θυμού», σημείωσε παράλληλα η Ρέιτσελ Καρμόνα, η οργάνωση της οποίας, η Women’s March, είχε συγκεντρώσει εκατομμύρια ανθρώπους που εναντιώνονταν στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2017 για μια πρώτη «Πορεία Γυναικών».
Μια ένδειξη του πυρετού που επικρατεί στην Ουάσινγκτον είναι τα οδοφράγματα ασφαλείας που στήθηκαν χθες, Πέμπτη, γύρω από το λευκό μαρμάρινο κτίριο που στεγάζει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Πολιτικές αναταράξεις
Δημοκρατικοί μέλη του Κογκρέσου, ύψωσαν τις φωνές τους ενάντια στην απόφαση και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους ψηφοφόρους να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
«Βλέπουμε να υπάρχει μια ενέργεια που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ», διαβεβαίωσε χθες η Ράνα Έπτινγκ, διευθύντρια της προοδευτικής ένωσης MoveOn κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικανούς ότι ενορχήστρωσαν αυτήν την οπισθοδρόμηση διορίζοντας συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Το μήνυμά μας στους Ρεπουμπλικανούς είναι ξεκάθαρο: θα μας δείτε στους δρόμους τον Μάιο, θα μας δείτε στους δρόμους τον Ιούνιο και θα μας δείτε στις κάλπες τον Νοέμβριο!»