Δώστε αυξήσεις σε όλους, είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης προς τους εργοδότες εν όψει των διαπραγματεύσεων για τις κλαδικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας,

Η αύξηση κατά 7,5% στον κατώτατο μισθό ήταν το πρώτο κυβερνητικό σήμα προς την εργοδοτική πλευρά για την ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα κυβερνητικά στελέχη προβάλλουν τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που προχώρησαν σε σημαντική ενίσχυση των αμοιβών των εργαζομένων τους.

Η δεύτερη κυβερνητική παρότρυνση – που απεικονίζει τις διαθέσεις γύρω από την πολιτική αμοιβών – εκφράστηκε μέσω του υπουργείου Εργασίας, το οποίο μετά την ανακοίνωση της αύξησης στον κατώτατο μισθό κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους, εφόσον το επιθυμούν, «να συμφωνήσουν υψηλότερες αποδοχές μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία απαγόρευση επ’ αυτού», ενώ διευκρίνισε πως «η αύξηση του κατώτατου είναι ισορροπημένη και δεν αναμένεται να αποτελέσει γενεσιουργό αιτία πληθωρισμού».

Οι τριετίες

Πέραν τούτου, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των εισοδημάτων κινείται και η δέσμευση της κυβέρνησης υπέρ της χορήγησης των τριετιών σε όσους τις δικαιούνται. Και αυτό σε αντίθεση με ορισμένες – εκ των εργοδοτικών οργανώσεων – που διαφωνούν με τη χορήγησή τους και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την πλήρη κατάργησή τους.

Με προϋπηρεσία

Σημειώνεται ότι οι νέοι αυξημένοι κατώτατοι μισθοί θα εφαρμοστούν από κοινού με την αύξηση των τριετιών για όσους τις δικαιούνται. Δηλαδή για αυτούς που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που είχαν κλειδώσει το δικαίωμα τριετιών έως τον Φεβρουάριο του 2012 θα λάβουν προσαυξήσεις έως και 30%.

Με την εφαρμογή των τριετιών ο νέος κατώτατος μισθός των 713 ευρώ διαμορφώνεται – για έναν εργαζόμενο με τρεις τριετίες και άνω – στα 926,9 ευρώ, δηλαδή επιπλέον 213,9 ευρώ.

Ο κατώτατος

Πάντως, ο κατώτατος μισθός αφορά περίπου 650.000 εργαζομένους που αμείβονται στα συγκεκριμένα όρια, ενώ η πρόθεση είναι να ενισχυθεί το εισόδημα του συνόλου των εργαζομένων.

Στο σημείο αυτό ξεκινά η προσπάθεια ανάκαμψης των κλαδικών συμβάσεων, καθώς χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη των μισθών.

Αυτό αποτελεί και ένα από τα κεντρικά αιτήματα του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς από κοινού με τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν «συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση κλαδικών και ομοεπαγγελματικών συμβάσεων με αυξήσεις στις αποδοχές και βελτίωση των όρων εργασίας».

Οι εργοδοτικοί φορείς – μέχρι στιγμής – εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί στο θέμα, όπως επιφυλακτικοί ήταν και για το ύψος της αύξησης στον κατώτατο μισθό.

Αντιθέτως, επιμέρους κλάδοι και επιχειρήσεις έχουν διαφοροποιηθεί και προχώρησαν ήδη σε ενίσχυση των εργαζομένων τους. Η κυβέρνηση καλεί τον ΣΕΒ και τις υπόλοιπες οργανώσεις εργοδοτών να μιμηθούν το παράδειγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Το μνημόνιο

Η κατάρρευση των μισθών συντελέστηκε το 2012 με το δεύτερο μνημόνιο των δανειστών, το οποίο επέβαλε μειώσεις στον κατώτατο μισθό ύψους 22% (από 751 σε 583 ευρώ) και κατά 32% του μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών (511 ευρώ).

Ακολούθησε σε μικρό χρονικό διάστημα η κατάργηση της μετενέργειας, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της «πυραμίδας των συλλογικών συμβάσεων» πάνω στην οποία είχε οικοδομηθεί το σύστημα των αμοιβών.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 2017, οι μειώσεις των αμοιβών, σε συνδυασμό με την πλήρη κυριαρχία στην αγορά της ευέλικτης απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής εργασία), δημιούργησαν στη χώρα μας τη λεγόμενη «γενιά εργαζομένων που αμείβονται με… βαλκανικούς μισθούς». Ο συγκεκριμένος όρος προήλθε από τα κείμενα της περίφημης τρόικας στα οποία αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι οι αμοιβές στη χώρα μας θα πρέπει να «…ευθυγραμμιστούν με τις ανταγωνιστικές εντός της ΕΕ χώρες», υπονοώντας τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Αναγκαιότητα

Ακολούθησε η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Φεβρουάριο του 2019 κατά 10,9%, τον Ιανουάριο του 2022 κατά 2% και την 1η Μαΐου του ίδιου έτους κατά 7,5%. Οι μέχρι τώρα αυξήσεις δεν βελτίωσαν – αντιστοίχως – τις μέσες αμοιβές εξαιτίας της κατάρρευσης των κλαδικών συμβάσεων (την τετραετία 2018-2021 το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε αύξηση του μέσου μισθού μόλις 4,3%, από 1.072 σε 1.118 ευρώ).

Το γεγονός αυτό δείχνει την αναγκαιότητα να ανακάμψουν οι κλαδικές συμβάσεις ώστε να υπάρξει – αντίστοιχη – ανάκαμψη των μισθών.

Ποιες επιχειρήσεις και κλάδοι συμφώνησαν σε αυξήσεις μισθών

Αρκετές επιχειρήσεις και κλάδοι έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογή όλων των αμοιβών των εργαζομένων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

Τράπεζες: +5,6%. Η ΟΤΟΕ και οι τράπεζες είναι από τους πρώτους που υπέγραψαν κλαδική σύμβαση εργασίας η οποία προβλέπει αυξήσεις μισθών για όλους τους εργαζομένους της τάξης του 5,6% σε βάθος τριετίας, δηλαδή κατά 2% την 1η Οκτωβρίου 2022, κατά 1% την 1η Δεκεμβρίου 2023 και κατά 2,5% την 1η Δεκεμβρίου 2024. Ο εισαγωγικός μισθός διαμορφώνεται στα 1.019,13 ευρώ για τους τραπεζικούς υπαλλήλους και πάνω από τα 1.300 ευρώ για τους πτυχιούχους.

Εταιρεία OΛΥΜΠΟΣ: +10% – 15%. Παρουσιάζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα και τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας ο πρόεδρός της Τάκης Σαράντης και ο διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Σαράντης είπαν ότι η διοίκηση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, συμμεριζόμενη την αναπροσαρμογή του κόστους ζωής, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις ανατιμήσεις βασικών αγαθών, προχώρησε σε αυξήσεις των αμοιβών των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, για το 2022 αυξάνονται κατά 15% οι μισθοί που κυμαίνονται κάτω από 25.000 ευρώ σε ετήσιο κόστος και κατά 10% εκείνοι που υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ ετησίως.

Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ: +100 ευρώ σε όλους. Παροχές και αυξήσεις μισθών προς τους εργαζομένους της ανακοίνωσε η εταιρεία Καρέλιας. Στις αρχές του έτους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ανδρέας Γ. Καρέλιας, ανακοίνωσε τις αυξήσεις και τα έξτρα μπόνους στο προσωπικό. Ολοι οι εργαζόμενοι με μισθό πάνω από 2.501 ευρώ πήραν από 01.01.2022 στις μεικτές μηνιαίες αποδοχές τους αύξηση 4% και όλοι οι εργαζόμενοι με μισθό από 2.500 και κάτω πήραν στις μεικτές μηνιαίες αποδοχές τους αύξηση 100 ευρώ.

Σουπερμάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Βασικός μισθός 825 ευρώ. Νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας υπέγραψαν και οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης. Συγκεκριμένα, η νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας με ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 περιλαμβάνει τα εξής:

Αύξηση μισθού 3% για εργαζομένους που είχαν μεικτές μηνιαίες αποδοχές έως και 1.300 ευρώ. Στο πλαίσιο της αύξησης, ο βασικός μισθός για τους νεοπροσληφθέντες ανέβηκε στα 825 ευρώ (από 800 ευρώ) και για όσους έχουν συμπληρώσει 2 χρόνια στα 886 ευρώ (από 860 ευρώ). Διάθεση μηνιαίας δωροεπιταγής ύψους 50 ευρώ σε τρίτεκνους ή πολύτεκνους εργαζομένους.