Την «έξοδο» της Ελλάδας από την Ενισχυμένη Εποπτεία αναμένεται να σημάνει το τέλος της 14ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σήμερα διεξάγονται συναντήσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών.

Κατά τη διάρκεια των  συναντήσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε ανώτατο επίπεδο αναμένεται να τεθούν ζητήματα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες με έμφαση στο σκέλος των συντάξεων έως τον Ιούνιο, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το νέο σύστημα ελέγχων και εισπράξεων της εφορίας καθώς και θέματα που αφορούν τα υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση των συζητήσεων μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να οδηγήσει στις δυο τελευταίες δόσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που περιμένει η Ελλάδα από του Θεσμούς, οι οποίες βασίζονται στη συμφωνία για το χρέος, η οποία είχε επιτευχθεί το 2018. Ακολούθως, αναμένεται να εκπληρωθεί ο στόχος της εξόδου από το καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, κάτι το οποίο αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως έτσι θα δοθεί το σήμα σε αγορές και επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία ανεβαίνει «πίστα»

Αναφορικά με τις δύο δόσεις, ένα από τα ενδεχόμενα αποτελεί η εκταμίευσή τους τον Ιούνιο, οπότε και αναμένεται η επικύρωση της αξιολόγησης από το Eurogroup.

Ειδάλως, αναμένεται να γίνει η καταβολή της μίας δόσης τον Ιούνιο και της επόμενης μέσα στο 2022.

Πότε θα γίνει η έξοδος

Ο κυβερνητικός προγραμματισμός προβλέπει έξοδο από την εποπτεία τον Αύγουστο. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα αξιολογείται για τα αποτελέσματά της στην οικονομία ανά εξάμηνο, όπως συμβαίνει με τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε μεταπρογραμματική παρακολούθηση, έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων τα οποία είχε λάβει στο παρελθόν.

Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση είναι ιδιαιτέρως προβληματική για την οικονομία, καθότι τόσο η ενεργειακή κρίση όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργούν εύφλεκτες συνθήκες, κάτι το οποίο αναγνωρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και στη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μετά τη λήξη του συμβουλίου Ecofin στο Λουξεμβούργο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση

Στην ατζέντα ο κατώτατος μισθός

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την υλοποίηση των προαπαιτούμενων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που είναι εύκολο να επιλυθούν.

Αναφορικά με τα τρέχοντα ζητήματα, τα οποία θα τεθούν στις σημερινές συζητήσεις, θα καθοριστούν οι αποφάσεις για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, προκειμένου να εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου. Όσον αφορά το σκέλος των συντάξεων που εκκρεμούν και έχουν μπει στο στόχαστρο των Θεσμών, το υπουργείο Εργασίας έχει διαβεβαιώσει ότι το συγκεκριμένο θέμα θα έχει επιλυθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.  Στις συζητήσεις με τους θεσμούς αναμένεται να τεθεί και το σχέδιο της κυβέρνησης για την παροχή κινήτρων στους εργαζόμενους στο Δημόσιο για την επίτευξη στόχων.

Διαβάστε επίσης: Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» η αύξηση κατά 6%

Άλλα ζητήματα

Παράλληλα, τη συνάντηση κυβέρνησης και θεσμών θα απασχολήσουν θέματα όπως η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας και το μισθολόγιο στο δημόσιο. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αξιολογηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για πρόσθετες παροχές, οι οποίες θα λειτουργούν ως κίνητρα για την αύξηση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των εργαζομένων.

Επίσης, θα τεθούν και οι δράσεις σχετικά με την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν Κατσέλη, η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία.

Τέλος, ζήτημα αποτελεί και το σύστημα “eispraxis” της εφορίας. Πρόκειται για το νέο εργαλείο της ΑΑΔΕ που θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των οφειλών, ενώ θα εφαρμόζονται και νέες μέθοδοι και τεχνολογίες στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σύστημα δεν έχει παραδοθεί από τον ανάδοχο στο σύνολό του στην ΑΑΔΕ και η λειτουργία του έχει μεταφερθεί πλέον για τον Σεπτέμβριο, αντί του Απριλίου που ήταν προγραμματισμένη.

Πηγή ot.gr