Ιδιαίτερα δύσκολο θεωρείται (επί του παρόντος) να συνοδεύσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μαριούπολη. «Το βασικό πρόβλημα είναι η κατάσταση στο έδαφος, η οποία είναι τραγική. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα υλοποιηθεί η αποστολή» δήλωσε νωρίτερα κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.
Η πραγματοποίηση της αποστολής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, απαιτεί την διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών. «Να διευκολύνει η ουκρανική πλευρά και η ρωσική να μην μας δημιουργήσει προβλήματα. Βρισκόμαστε μακριά από αυτό το σενάριο» επισήμανε. Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι δεν υπάρχει σαφή εικόνα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τον αριθμό των ομογενών που σκοτώθηκαν αλλά και αυτών που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, απηύθυνε «ανοιχτή πρόσκληση» στον κ. Δένδια να επισκεφθεί το Κίεβο κατά την τελευταία τους συνομιλία, ενώ τον ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία για τη Μαριούπολη. Δεν προσδιορίστηκε αν και πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη.
«Στραβά» μάτια σε Τουρκία, ενόχληση σε Αθήνα
«Υπάρχει ενόχληση στην Αθήνα για στην τουρκική στάση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και την ανοχή της Δύσης προς την Άγκυρα;» ήταν το ερώτημα που απηύθυνε «Το Βήμα» στον πορτ-παρόλ της ελληνικής διπλωματίας.
«Καλούμε όλες τις χώρες, όλους τους εταίρους, να εναρμονιστούν στην επιβολή των κυρώσεων» ήταν η λιτή απάντηση. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», η ανοχή των δυτικών χωρών έναντι της στάσης της Τουρκίας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ).
Τριμερής και East Med
Τριμερής σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με επίκεντρο τα ενεργειακά, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Απριλίου στην Αθήνα. Αρχικά ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί διμερώς με τους ομολόγους του, Γιαννάκη Κασουλίδη και Γιαΐρ Λαπίντ, ενώ στη συνέχεια θα διεξαχθεί τριμερής συνάντηση που θα ολοκληρωθεί με κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Με αφορμή την τριμερή, ο κ. Παπαϊωάννου ρωτήθηκε για το μέλλον του αγωγού East Med αλλά και για το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Σχετικά με το πρώτο, υποστήριξε ότι ο East Med είναι «οικονομικό και όχι γεωπολιτικό ζήτημα» και ότι η υλοποίησή του «θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο κατασκευής τουρκοισραηλινού αγωγού, έκανε λόγο ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη «τόσο οικονομικές όσο και γεωπολιτικές παράμετροι», καθώς η οποιαδήποτε προοπτική σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών «θα περνάει είτε μέσα από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου ή της Συρίας».