Την ώρα που ο δρόμος της διπλωματίας δεν δείχνει να αποφέρει καρπούς και ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να χτυπήσει το Κίεβο, μία νέα πτυχή του πολεμικού σκηνικού που μαίνεται στην Ουκρανία βγαίνει στο προσκήνιο, με Δύση και Ρωσία να αλληλοκατηγορούνται για ενδεχόμενες επιθέσεις με χημικά όπλα.

Ολα αυτά βέβαια τη στιγμή που οι άμαχοι πολίτες εξακολουθούν να υποφέρουν και όλες οι προσπάθειες για εκκένωση των μεγάλων πόλεων πέφτουν στο κενό.

Η Δύση φοβάται ρωσική επίθεση με χημικά

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε την Πέμπτη πως φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις με χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο δίκτυο Sky News, ο ίδιος υπογράμμισε πως εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο αυτό θα προερχόταν μέσα από το «εγχειρίδιο» (playbook) βάσει του οποίου η ρωσική πλευρά έχει κινηθεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Σε ανάλογο πνεύμα, και η Ουάσιγκτον έκανε γνωστό πως αξιολογεί-εξετάζει την απειλή ρωσικών χημικών-βιολογικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας, ενώ μια ημέρα νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είχε υπογραμμίσει πως θα πρέπει η Δύση συνολικά να είναι σε επιφυλακή για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όταν ρωτήθηκε αναφορικά με το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι κάτι που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μέρος του “εγχειρίδιο δράσης” της Ρωσίας». «Έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα εναντίον των πολιτών τους. Έχουν τουλάχιστον ενθαρρύνει τη χρήση τους στη Συρία και αλλού. Οπότε είναι κάτι που παίρνουμε πολύ σοβαρά» σημείωσε ο Μπερνς.

Υπενθυμίζεται πως το καθεστώς του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία Μπασάρ αλ Άσαντ έχει κατηγορηθεί τα περασμένα χρόνια πως έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με χημικά κατά αμάχων στη Συρία, γεγονός το οποίο δεν παραλείπει να υπενθυμίζει η πλευρά της Δύσης, με φόντο πλέον τον πόλεμο στην Ουκρανία που μαίνεται.

Οι δυτικοί φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια επίθεση εντός των ουκρανικών συνόρων την οποία εν συνεχεία θα επιχειρήσει να «χρεώσει» στην ουκρανική πλευρά μιλώντας για ουκρανική «προβοκάτσια».

Οι αιτιάσεις της Μόσχας

Δυτικές πηγές εκτιμούν πως η Μόσχα ίσως να προετοιμάζει μάλιστα το έδαφος για μια τέτοια «προβοκάτσια» μέσα από τις διαρροές στις οποίες έχει προβεί τα τελευταία 24ωρα περί ύποπτων βιολογικών εργαστηρίων τα οποία φέρονται να λειτουργούν εντός των ουκρανικών συνόρων με αμερικανική υποστήριξη.

Κίεβο και Δύση απορρίπτουν αυτά τα ρωσικά σενάρια ως συνωμοσιολογικά, κακόβουλα και επικίνδυνα.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «εφευρίσκει ψευδή προσχήματα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις δικές της φρικτές ενέργειες στην Ουκρανία» και είπε ότι η Ουάσινγκτον «συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις της βάσει της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα και της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα, και δεν αναπτύσσει ούτε κατέχει τέτοια όπλα πουθενά».

Και η Ουκρανία από την πλευρά της απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι το Κίεβο «αρνείται αυστηρά κάθε τέτοιο ισχυρισμό».