«Το ΝΑΤΟ δεν γίνεται μέρος της σύγκρουσης», επανέλαβε η Ινώ Αφεντούλη στέλεχος της δημόσιας διπλωματίας του ΝΑΤΟ.

Η κ. Αφεντούλη μίλησε σχετικά με το ενδεχόμενο που εξετάζουν οι ΗΠΑ να αποστείλουν αεροπλάνα στην Πολωνία, εάν η Βαρσοβία αποφασίσει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία και κατά πόσο αυτή η κίνηση δυνητικά δυναμιτίζει την κατάσταση.

Όπως είπε «αυτό αφορά δύο χώρες μέλη, τις διμερείς τους σχέσεις».

«Δεν μιλάμε για εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, το σημείο που υποτίθεται ότι είναι η κόκκινη γραμμή. Πρόκειται πρακτικά για ενίσχυση της Πολωνίας, το πώς η Πολωνία διαθέτει τα αεροπλάνα της είναι δικό της θέμα» συμπλήρωσε.

«Η Πολωνία διαθέτει έναν στόλο αεροπλάνων, μπορεί να τον διαθέσει αναλόγως. Ας μην επισκιάζει το γεγονός αυτό την σφαγή που γίνεται στην Ουκρανία, τους αέναους βομβαρδισμούς, τον όλεθρο που έχει σπαρεί από την πλευρά της Ρωσίας. Τα γεγονότα είναι τόσο καθαρά ως προς το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο που η βοήθεια αυτή ουσιαστικά είναι μια διμερής βοήθεια από μια ανεξάρτητη χώρα που αποφασίζει πώς θα διαθέσει τα μαχητικά της αεροσκάφη» προσέθεσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Για το ενδεχόμενο πολέμου πέρα της Ουκρανίας

Απαντώντας στο αν το ΝΑΤΟ βλέπει το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου και πέρα της Ουκρανίας, η κ. Αφεντούλη υπογράμμισε ότι «έχει καταστεί σαφές ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει εμπλοκή χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, δεν βλέπουμε πώς θα υπάρξει επέκταση. Εάν γίνει επιθετική κίνηση από την ρωσική πλευρά μονομερώς, αυτό θα πρέπει να της καταλογιστεί ως αιτία πολέμου, αλλά δεν εκτιμώ ότι είμαστε εκεί, εκτός και αν η Μόσχα έχει αποφασίσει να τινάξει την ανθρωπότητα στον αέρα, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, αλλά δεν έχω την αίσθηση ότι θα πάμε προς τα εκεί».

Σε σχέση με το επιχείρημα που διατυπώνεται-ενάντια στην δήλωση και του κ. Στόλτενμπεργκ για «την χειρότερη στρατιωτική επίθεση που έχει δεχθεί ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και δεκαετίες»- ότι ανάλογοι ήταν και οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι, η κ. Αφεντούλη σχολίασε ότι «οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία έγιναν για να αποφευχθεί μια γενοκτονία από πλευράς της σερβικής τότε ηγεσίας εναντίον άλλων εθνοτήτων της Γιουγκοσλαβίας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία σύγκριση επ’ αυτού. Είναι προϊόν μιας προπαγάνδας που προσπαθεί να δικαιολογήσει μια ωμή επέμβαση σε μια ανεξάρτητη χώρα».

Τι θα κάνει η Τουρκία

Ερωτηθείσα αν έχει ευθύνες το ΝΑΤΟ στην διαμόρφωση του κλίματος, επιμένοντας στην διεύρυνση της συμμαχίας, η κ. Αφεντούλη απάντησε κατηγορηματικά πως προφανώς και δεν έχει. «Θα θέλαμε η Κύπρος να είναι εκτός Ε.Ε.; Ρωτήθηκε καμιά χώρα εκτός Ε.Ε. όταν εντάχθηκε η Κύπρος; Ή θα είχε βέτο μια άλλη χώρα εκτός Ε.Ε. για το ποιες χώρες εντάσσονται στην Ένωση; Το ίδιο πράγμα είναι αυτό».

Αν ο κυνικός αναθεωρητισμός του Πούτιν βρει μιμητές, πιο ειδικά στην Τουρκία και πώς θα αντιδρούσε σε μια τέτοια περίπτωση το ΝΑΤΟ, εφόσον πρόκειται για δύο κράτη μέλη της συμμαχίας, η κ. Αφεντούλη σημείωσε πως «δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση ούτε είναι η Τουρκία μια χώρα η οποία θα κινηθεί, το επόμενο διάστημα τουλάχιστον δεδομένων των συνθηκών, σε αντίθεση με τους Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει. Δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση».

Επισημαίνοντας ότι η συνοχή Ε.Ε. και ΝΑΤΟ γίνεται ακόμα εντονότερη από αυτή την κατάσταση, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει αυτή την στιγμή αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη. «Αυτά είναι θεσμικές διαδικασίες που εναπόκεινται στις χώρες που επιθυμούν την ένταξή τους».

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, η κ. Αφεντούλη υπογράμμισε ότι υπάρχει «μια κλιμάκωση που δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εκτονωθεί». Τέλος, σε σχέση με το αν ο διάλογος μπορεί να διαμορφώσει τις εξελίξεις σε έναν βαθμό, σχολίασε πως «ο διάλογος έχει την σημασία του, αλλά υπό το βάρος των βομβαρδισμών, είναι ένας διάλογος υπό την απειλή των όπλων».