Έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα Ουκρανός αξιωματούχος επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι έτοιμος για τετ-α-τετ με τον Ρώσο ομόλογό του.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα είπε συγκεκριμένα ότι ο «πρόεδρος μας δεν φοβάται τίποτα, μαζί και μια απευθείας συνάντηση με τον Πούτιν.

Θυμίζουμε ότι ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Αντρίι Σιμπίγκα τόνισε χθες ότι «Ο Ζελένσκι είναι έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν», τοποθέτηση που μετέδωσαν αμέσως τα ουκρανικά ΜΜΕ.

Τι αποφασίστηκε στον τρίτο γύρο συνομιλιών

Μετά τον τρίτο γύρο συνομιλιών, όπου υπήρξε μικρή πρόοδος σχετικά με τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, αργά το βράδυ της Δευτέρας η Μόσχα εκεχειρία σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ουκρανία από αύριο Τρίτη 09:00 ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας για διάνοιξη τέτοιων διαδρόμων, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι τοποθετήσεις αντιπροσώπων μετά από τις συνομιλίες

Όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, «υπάρχουν μικρές θετικές υποχωρήσεις στη βελτίωση της επιμελητείας (σ.σ. διοικητική μέριμνα για τον εφοδιασμό με τρόφιμα) ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό μπλοκ των κανονισμών, μαζί με την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη αποφέρει τα αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο επικεφαλής διαπραγματευτής, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι επεσήμανε: «Συζητήσαμε το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων με την Ουκρανία για αρκετή ώρα. Ελπίζουμε ότι θα αρχίσουν να τίθενται σε εφαρμογή από αύριο».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως δεν επετεύχθη μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις, καθώς «τα αιτήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν υλοποιήθηκαν». Πάντως, όπως είπε, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.