Ένα από τα ζητήματα που απασχολούσαν το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠαΣοΚ ήταν η ενίσχυση του αρχηγικού του προφίλ. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό η θητεία του στις Βρυξέλλες δεν του επέτρεψε να έχει μια διακριτή παρουσία στο εγχώριο πολιτικό κάδρο.

Η εισβολή στην Ουκρανία έδωσε την ευκαιρία στον κ. Ανδρουλάκη να συστηθεί σε ένα ζήτημα που προκαλεί το ενδιαφέρον και την ανησυχία της κοινής γνώμης. Για τους επιτελείς του ήταν και μια ευκαιρία να απαντήσουν στην κριτική που δέχεται η νέα ηγεσία για «αμφίσημες θέσεις» και «ίσες αποστάσεις». Μια ευκαιρία να ενισχυθεί το μήνυμα ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, όπως λέγεται, «δεν πολιτεύεται με βάση μια μεζούρα μέτρησης αποστάσεων από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με βάση τις αρχές και τις αξίες της παράταξης της οποίας ηγείται.

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι οι εξελίξεις από την αρχή της εισβολής μέχρι και την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, έχουν αποφέρει πολιτικά κέρδη στο ΠαΣοΚ και στον πρόεδρό του. Από την πρώτη στιγμή καταδίκασε απερίφραστα την εισβολή. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αμφίσημη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε την ευκαιρία στους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη να πάρουν το αίμα τους πίσω για τα όσα άκουσαν προ ημερών στη Βουλή. Στην πρόταση αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Σκουρλέτης σχολιάζοντας την απόφαση του ΠαΣοΚ να ψηφίσει παρών, έκανε λόγο για «Ελβετούς». «Ποιος είναι ο Ελβετός, εμείς που πήραμε ξεκάθαρη θέση ή ο κ. Τσίπρας που ανέβαζε και κατέβαζε αναρτήσεις και είχε, επί μέρες, εξαφανιστεί;» αναφέρουν στελέχη του κόμματος.

Η στάση αυτή του κ. Ανδρουλάκη, όπως εκτιμούν οι στενοί του συνεργάτες, , του έδωσαν σε σχέση με τον κ. Τσίπρα και ένα ακόμα πλεονέκτημα σε μια μάχη που δίδεται καιρό. Είναι βέβαιο ότι η στάση του κ. Ανδρουλάκη δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές όπως και η άνοδος των ποσοστών του ΠαΣοΚ. Στο ευρωπαικό γήπεδο οι κινήσεις του κ. Τσίπρ;α γίνονται, όπως λέγεται, σε πιο περιορισμένο γήπεδο και υπό στενό μαρκάρισμα. Η διάθεση του κ. Ανδρουλάκη να αποστερήσει από τον Αλέξη Τσίπρα την τάση να οικειοποιείται την πολιτική κληρονομιά της παράταξης, φάνηκε από την αντίδραση του στο «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» που χρησιμοποίησε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ομιλία του στη Βουλή.

«Η Ελλάδα, όχι μόνο ανήκει στους Έλληνες, όπως ανέφερε πρώτος με αυθεντικό τρόπο ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά επίσης η Ελλάδα και οι Έλληνες ήταν πάντα στην πλευρά της υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και απέναντι σε όσους το παραβιάζουν εις βάρος των λαών» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι έχουν κέρδη και από την επιλογή να στηριχθεί η απόφαση για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία. Όχι μόνο γιατί, όπως λέγεται, αυτό προστάζει η θέση που εκφράζει το κόμμα για την ενίσχυση της κοινής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης. Αλλά και γιατί εκτιμήθηκε ότι αυτή ήταν η θέση με την οποία συντάσσεται ένα μεγάλο μέρος των πολιτών και ειδικά του κεντρώου εκλογικού σώματος που δείχνει τάσεις επιστροφής στο ΠαΣοΚ. Η απόφαση να στηριχθεί η αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία είναι ένα ακόμα μήνυμα στο κοινό αυτό, ότι η αντιπολίτευση που θα ασκεί το κόμμα θα είναι υπεύθυνη.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Ανδρουλάκης έστρεψε τα βέλη του και κατά του Πρωθυπουργού. « Κατά την προσφιλή τακτική του, ο κ. Μητσοτάκης ούτε σε αυτή την κρίση επεδίωξε την εθνική συνεννόηση. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουμε σταθεί θετικά στην ουσία απόφασης για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία καθώς στηρίζει την ευρωπαϊκή στρατηγική, ο Κ. Μητσοτάκης όφειλε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς».

Η κριτική στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό θα συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει ένα διμέτωπο με στόχο να περιορίσει τον Αλέξη Τσίπρα στα αριστερά και να διεκδικήσει το χώρο του κέντρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι ένα κρίσιμο στοίχημα που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της κάλπης των εθνικών εκλογών.