«Σταματήστε τον πόλεμο, θέλουμε ειρήνη. Σταματήστε τον Πούτιν», αυτά ήταν μερικά από τα συνθήματα που είχαν γραμμένα σε χαρτόνια και πλακάτ οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία Συντάγματος, σε αντιπολεμική συγκέντρωση εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ουκρανοί και Ουκρανές που ζουν στην Αθήνα, αλλά και αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, έστειλαν το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό και κατήγγειλαν τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία που συνεχίζεται για έκτη μέρα. Κρατώντας ουκρανικές σημαίες, γαλάζια και κίτρινα μπαλόνια αλλά και λουλούδια, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα για τον ουκρανικό λαό και υπέρ της ειρήνης, ενώ από τα μεγάφωνα ηχούσε ο εθνικός ύμνος της Ουκρανίας.

Εκ μέρους των διοργανωτών της συγκέντρωσης, ο συγγραφέας, Απόστολος Δοξιάδης εξέφρασε την στήριξη του και την αγάπη του «στο μαρτυρικό, ουκρανικό λαό», που σήμερα, όπως είπε «αγωνίζεται για όλη την ανθρωπότητα». «Ο ουκρανικός λαός αντιστέκεται και δίνει το αίμα του και θυσιάζεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία», τόνισε ο κ. Δοξιάδης.

Από την πλευρά του, ο φοιτητής κι επικεφαλής των Ανεξάρτητων Φοιτητών (Project ΠΑΝΚΣ), και ένας από τους διοργανωτές της σημερινής συγκένρωσης, Βασίλης Αποστολόπουλος, σημείωσε: «Αυτό που μας ενώνει είναι η βούλησή μας να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στον ουκρανικό λαό, που αυτές τις δύσκολες ώρες αντιμετωπίζει τη βία του αυταρχικού εισβολέα και μάχεται ηρωικά να υπερασπιστεί αυτά που εμείς στην Ελλάδα και στην ΕΕ θεωρούμε δεδομένα. Για τη δικιά μου γενιά, για τους νέους και τις νέες που γεννηθήκαμε λίγο πριν το γύρισμα της χιλιετίας, ο πόλεμος είναι κάτι τελείως αδιανόητο. Η προτεραιότητα του ελεύθερου κόσμου είναι να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγώνα της Ουκρανίας έναντι της ρώσικης εισβολής».

«Είμαστε εδώ γιατί δεν μπορούμε να μεγαλώσουμε σε έναν κόσμο που ο ισχυρότερος θα επιβάλλεται δια της βίας στους γείτονές του», ανέφερε από την πλευρά του ο διεθνολόγος Γιώργος Μενεσιάν.

Μαζικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία | tovima.gr

Επιπλέον, εκ μέρους του Κέντρου Φιλελευθέρων Μελετών- Μάρκος Δραγούμης, ο πρόεδρός του, Αλέξανδρος Σκούρας,  τόνισε ότι κάθε λεπτό που αντέχει ο ουκρανικός λαός «έχει τεράστια και ιστορική σημασία […] Οι σκέψεις μας είναι με αυτούς τους ανθρώπους και η σημερινή μας συμπαράσταση πρέπει να είναι δεδομένη όσο και ηχηρή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν επίσης η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «βρίσκομαι σήμερα εδώ για να εκφράσω τη συμπαράσταση και τη στήριξη μου στον ουκρανικό λαό» και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ακόμη  χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των κοινοτήτων στην Ελλάδα της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας.