Το περίεργο (και συνάμα προκλητικό) για μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, είναι να απειλεί με πόλεμο μια άλλη χώρα γειτονική και σύμμαχο, επειδή θέλει η χώρα αυτή να ασκήσει αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα. Όπως οι πάντες γνωρίζουν η Τουρκία είχε επισήμως κηρύξει ως αφορμή πολέμου (casus belli), εναντίον της Ελλάδας, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ή χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Τώρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτει μια δεύτερη αιτία πολέμου εναντίον της Ελλάδας αμφισβητώντας την ελληνική ιδιοκτησία στα νησιά του Αιγαίου που είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες.

***
Το έχουν παρατραβήξει οι Τούρκοι

Αυτή τη φορά οι Τούρκοι το έχουν παρατραβήξει. Πλέον εδώ δεν μιλάμε για αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά για αμφισβήτηση του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας μιας χώρας και η Τουρκία απειλεί ευθέως πια την ίδια την ακεραιότητα της ελληνικής επικράτειας. Μπορεί οι διατυπώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να είναι «διπλωματικές» λεκτικά, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από πέντε μήνες για το ίδιο ζήτημα είχε εκφραστεί χωρίς περιστροφές ο Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλος ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου (casus belli)» τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

***
Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις δίνει το υπουργείο Εξωτερικών. «Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής», αναφέρουν ανάμεσα στα άλλα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως υπάρχει και απάντηση από το υπουργείο Άμυνας με δήλωση (την οποία σήμερα επαναλαμβάνει) του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου «ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται» και ότι απέναντι από τα ελληνικά νησιά εξακολουθεί να βρίσκεται (από το 1974) η περιβόητη Στρατιά του Αιγαίου με τα αποβατικά σκάφη. Αλλά επί της ουσίας οι επιτελείς στο ΓΕΕΘΑ δεν λαμβάνουν υπόψη τέτοιες τουρκικές απειλές και συνεχίζουν την αποστολή τους σε όλο το ανατολικό Αιγαίο. Συνιστούν ψυχραιμία αλλά προβάλλουν και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα (Σάββατο) ένα στρατιωτικό Σινούκ πρόκειται να προσγειωθεί στο Καστελλόριζο προερχόμενο από την Ρόδο, μεταφέροντας τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο ακριτικό αυτό νησί για να συμμετάσχει σε φόρουμ της ΕΕ για τις νησιωτικές χώρες της ΕΕ, μαζί με την Μάλτα, την Κύπρο και την Ιρλανδία. Μετά το Καστελλόριζο ο κ. Βαρβιτσιώτης θα βρεθεί στο νησάκι Ρω.

***
Ο φαντάρος με τη σημαία της Ρω

Ειδικά για την Ρω αλλά και για το Καστελλόριζο, έχω να σας πω και τούτα. Εδώ και καιρό στη Ρω εμφανίζεται, στο Λόφο «Κάστρο» του ακριτικού νησιού, κάθε φορά που περνά από εκεί ένα πλοίο, ένας φαντάρος από την τοπική στρατιωτική φρουρά της Ρω και χαιρετίζει τα πλοία κυματίζοντας μια τεράστια ελληνική σημαία. Οι στρατιώτες του νησιού συνεχίζουν έτσι την παράδοση της θρυλικής Κυράς της Ρω και σηκώνουν τη σημαία χαιρετώντας τα πλοία. Το τι γίνεται δύσκολα περιγράφεται. Τα πλοία ανταποδίδουν τον χαιρετισμό με τις σειρήνες τους, ενώ στο νησάκι οι φαντάροι χαιρετούν. Πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν ότι πετώντας πάνω από την Ρω είδαν την ελληνική σημαία να τους χαιρετά. Παρόμοιος χαιρετισμός έγινε από καλόγερους για τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας και στον Μυστρά, αλλά και στο Άγιο Όρος.

***
Το Καστελλόριζο και οι αναρριχήσεις

Στο Καστελλόριζο τώρα άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης. Λέω τα πρώτα γιατί ακολουθούν και άλλα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του ακριτικού νησιού. Προς το παρόν τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάπτυξης πήγαν στο Καστελλόριζο για το περιβάλλον και για την τουριστική του αναβάθμιση με νέες μορφές τουρισμού. Συγκεκριμένα δόθηκαν κονδύλια για τη δημιουργία αναρριχητικών πεδίων στο νησί. Όπως μου εξήγησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς το Καστελλόριζο έχει ίσως τα καλύτερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα, καλύτερα και πιο πολλά ακόμα και την Κάλυμνο που φημίζεται για αυτά. Έτσι θα γίνουν 27 συνολικά αναρριχητικά πεδία αρχίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα μορφή τουρισμού. Επιπλέον από ο Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν κονδύλια για τη δημιουργία μονοπατιών στο βουνό για τον λεγόμενο περιπατητικό (και ποδηλατικό) τουρισμό.

***
Ο Πρωθυπουργός, ο Αντετοκούνπο και ο… Τίτο

Δύο ηγέτες από τα Βαλκάνια συνάντησε μέσα σε μια εβδομάδα ο Πρωθυπουργός. Τον έναν, Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, τον συνάντησε στην Αθήνα, τον άλλον, Πρωθυπουργό της Κροατίας, τον Andrej Plenkovic στο Ζάγκρεμπ. Και οι δύο Βαλκάνιοι ηγέτες είναι πολύ ψηλοί, ο της Κροατίας πιο ψηλός από τον κ. Μητσοτάκη που είναι 1.90. Συνεπώς στο περιθώριο των συνομιλιών, συζήτησαν τι άλλο; Για μπάσκετ. Ο Κροάτης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Γιάννη Αντετοκούνπο, θέλησε να μάθει την ιστορία του και βεβαίως ο Πρωθυπουργός του είπε τα πάντα. Στο Ζάγκρεμπ όμως έγινε (όπως διαβάσατε χθες από την στήλη αυτή) viral η μεταφράστρια, που κάποια στιγμή «μετέφρασε» ότι δεν κατάλαβε τι είπαν οι δύο ηγέτες. Θα πρέπει να σας πω ότι στη συνάντηση υπήρχαν δύο μεταφραστές, ένας άνδρας που μετέφραζε τον κ. Μητσοτάκη και μια γυναίκα που μετέφραζε τον Κροάτη. Και τους δύο μεταφραστές τους έφεραν στη συνάντηση οι Κροάτες. Το δεύτερο σημείο που εντυπωσίασε ήταν όταν ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κροατίας. Η συνάντηση έγινε σε ένα εντυπωσιακό μέγαρο, ίσως το πιο επιβλητικό κτίριο στην Κροατία, το οποίο έκτισε ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Τίτο. Αν και Κροάτης ο Τίτο, ελάχιστα έμενε σε αυτό το παλάτι, αλλά στο επιβλητικό αυτό μέγαρο είχε κάποτε συναντήσει τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον οποίο για καλωσόρισμα τον κέρασε το παραδοσιακό ψωμί και αλάτι.

***
Στον Γιώργο Αυτιά ο Μητσοτάκης

Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, με τον Γιώργο Αυτιά πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα Σάββατο, για μια ώρα (από τις 8.30 έως τις 9.30 π.μ.) ο Πρωθυπουργός. Ήδη κυκλοφορεί και σχετικό τρέιλερ. Ρώτησα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ποιος ο λόγος της εμφάνισης του Πρωθυπουργού στην πρωινή αυτή εκπομπή κι αν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο. Ο Γιάννης Οικονόμου μου απάντησε ότι ο Πρωθυπουργός θα εμφανιστεί στην πρωινή αυτή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά για «να μιλήσει για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με έμφαση στο τι έχουμε κάνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στρατηγική μας στην οικονομία».

***
Ο Τσίπρας καταγγέλλει συνθήκες ασφυξίας στο παραγωγούς

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις «συνθήκες ασφυξίας» που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, επέρριψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους και των αγροτικών εφοδίων έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στους παραγωγούς σε όλη την χώρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψή του στον αγροτικό συνεταιρισμό «Αργολική γη» και τη συζήτηση που είχε με αγρότες και παραγωγούς.

***
Παλέρμο καλεί Αθήνα

Με μια συγκινητική τελετή, που άρχισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας και της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Μουσείο Antonino Salinas, στο Παλέρμο, η τελετή παράδοσης του αγάλματος της θεάς Αθηνάς από Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη. Το άγαλμα θα εκτεθεί στο Μουσείο για τέσσερα χρόνια, ως ανταπόδοση της Ελλάδας στη χειρονομία και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης της Σικελίας, να επιστρέψει στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης το θραύσμα Fagan από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα για οκτώ χρόνια και να αιτηθεί από την κυβέρνηση της Ιταλίας την εσαεί παραμονή του στην Αθήνα. Ας τα δουν όλα αυτά και στο Βρετανικό Μουσείο, μπας και αλλάξουν πολιτική…

***
Το νέο «πρόσωπο» της Δράμας

Μαθαίνω ότι ο διακεκριμένος σεναριογράφος και καθηγητής σεναρίου στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης, αναλαμβάνει επικεφαλής προγράμματος του νέου, φιλόδοξου Εθνικού Σπουδαστικού Τμήματος που εγκαινιάζει από εφέτος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης. Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές από όλες τις σχολές και τα κινηματογραφικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου, στην πλατφόρμα filmfreeway, ενώ ειδικά για εφέτος θα μπορούν και οι σπουδαστές ως ελεύθεροι υποψήφιοι να καταθέσουν τις ταινίες τους. Καταληκτική ημερομηνία: 31 Μαΐου 2022.