Το ιατρικό οπλοστάσιο κατά της πανδημίας ενισχύθηκε την Πέμπτη μετά το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το αντιικό χάπι της Pfizer, το οποίο σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

Το χάπι προορίζεται για ασθενείς που κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρή Covid-19 αλλά δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, έχουν ήδη προμηθευτεί το χάπι Paxlovid, καθώς ο ΕΜΑ είχε εκδώσει από πέρυσι κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του σε έκτακτες περιπτώσεις.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αξιολόγηση του ΕΜΑ για το αντίστοιχο χάπι της MSD (Merck στις ΗΠΑ), το οποίο μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου και ήδη χρησιμοποιείται εκτάκτως στην Ελλάδα.

Και τα δύο φάρμακα έχουν ήδη λάβει έγκριση στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Pfizer, η παραγωγή της θεραπείας θα καλύψει 180.000 ασθενείς φέτος και 80 εκατομμύρια το 2022.

Πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία διατηρεί την αποτελεσματικότητά της έναντι της παραλλαγής Όμικρον που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

To χάπι της Pfizer, το οποίο περιέχει δύο αναστολείς πρωτεάσης που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού, λαμβάνεται κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το φάρμακο, σχεδιασμένο να μπλοκάρει ένα ένζυμο που επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιάζεται, ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης, η οποία περιλαμβάνει επίσης φάρμακα για τον HIV, την ηπατίτιδα C και άλλους ιούς.

Το Paxlovid δεν πρέπει πάντως να χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό, καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι υψηλές δόσεις ενδέχεται να διαταράσσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.