Ενώ η Ομικρον συνεχίζει την προέλασή της στην Ευρώπη, τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας δέχονται πίεση όχι μόνο από τους ασθενείς με Covid αλλά και από τις απουσίες γιατρών που βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό. Πίεση δέχονται και τομείς όπως σχολεία, μεταφορές, λιανεμπόριο και εστίαση από τις ελλείψεις καθηγητών και άλλων εργαζομένων που είναι θετικοί ή ασθενούν με Covid.

Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ενισχύεται η συνειδητοποίηση ότι ο κορωνοϊός πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζεται ως άλλη μια ασθένεια και όχι ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αρκεί να αναβαθμιστούν τα συστήματα υγείας και να γίνεται χρήση όλων των μέσων για την αντιμετώπισή του – εμβόλια, τεστ, μάσκες κ.λπ.

«Χωρίς μαζική αναστάτωση»

«Ορθώς η πανδημία του κορωνοϊού ήταν αρχικά μια φριχτή έκτακτη ανάγκη. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Η κρίση πρέπει να μετατραπεί σε μια διαχειρίσιμη υγειονομική απειλή χωρίς μαζική αναστάτωση και υπερβολικό άγχος. Ο πρόεδρος Μπάιντεν καταπολεμά τον ιό σαν έκτακτη ανάγκη στον πρώτο του χρόνο στον Λευκό Οίκο, αλλά πρέπει σύντομα να αλλάξει τακτική» ανέφερε κύριο άρθρο της «Washington Post» αυτή την εβδομάδα, συμβουλεύοντας τον αμερικανό πρόεδρο να ακολουθήσει τις συστάσεις έξι ειδικών για την ενίσχυση του συστήματος υγείας και την επάρκεια σε εμβόλια και τεστ.

Στις ΗΠΑ την περασμένη Τρίτη (11/1) έσπασε το ρεκόρ των ασθενών με Covid στα νοσοκομεία (το προηγούμενο είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2021). Στην Ευρώπη, όπου τα κρούσματα Covid ξεπέρασαν τα 7 εκατ. την πρώτη εβδομάδα του 2022, περισσότερος από τον μισό πληθυσμό αναμένεται να μολυνθεί με την παραλλαγή Ομικρον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν περιορισμούς (π.χ. στη Σουηδία, όπου η χρήση μάσκας δεν είναι πουθενά υποχρεωτική, η εστίαση λειτουργεί μόνο με καθημένους, έως οκτώ άτομα ανά τραπέζι, και αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια), αλλά δεν υπάρχουν γενικώς κλειστοί τομείς της οικονομίας ή της ζωής, π.χ. σχολεία ή καταστήματα. Οι περισσότεροι περιορισμοί αφορούν τα νυχτερινά κέντρα.

Τα μέτρα και η πολιτική

Στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ορκιστεί να κάνει τη ζωή δύσκολη στους ανεμβολίαστους, τα τεστ (rapid και PCR) είναι δωρεάν για τους εμβολιασμένους, ενώ οι ανεμβολίαστοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Οι γάλλοι δάσκαλοι δημοτικού και νηπιαγωγείου πραγματοποίησαν μεγάλη απεργία την Πέμπτη, ζητώντας αυξημένα μέτρα προστασίας στα σχολεία, και τις κινητοποιήσεις τους υποστήριξαν αριστεροί υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές. Τόσο ο Μακρόν όσο και οι υπόλοιποι πολιτικοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν θέματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό εν όψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου – ο γάλλος πρόεδρος ποντάρει εμφανώς στους εμβολιασμένους ψηφοφόρους.

Εμβολιασμός και υποχρεωτικότητα

Στην Ευρώπη, όλο και περισσότερες χώρες κάνουν υποχρεωτικά τα εμβόλια για μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού: από την 1η Φεβρουαρίου υποχρεωτικά για όλους στην Αυστρία, ενώ στην Ιταλία, όπου ήδη είναι υποχρεωτικά για δασκάλους, αστυνομικούς, στρατιωτικούς και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, γίνονται υποχρεωτικά για όλους άνω των 50 ετών.

Στις ΗΠΑ, αντίθετα, το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε την Παρασκευή νόμο του Μπάιντεν που θα υποχρέωνε τις εταιρείες με προσωπικό άνω των 100 ατόμων να κάνουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υπαλλήλων τους. Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όμως έχουν επιβάλει από μόνες τους εμβολιασμό στους υπαλλήλους τους ενώ παρέχουν στα στελέχη τους και δωρεάν τεστ, τα οποία στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο ακριβά και δυσεύρετα από την Ευρώπη – τα σελφ τεστ στα φαρμακεία κοστίζουν τουλάχιστον 30 δολάρια (26 ευρώ) ενώ οι ουρές για δωρεάν κρατικά τεστ είναι πολύωρες.

Η υπόθεση Τζόκοβιτς και το χαμένο στοίχημα του Μόρισον

Εκτός από υγειονομικό και αθλητικό, το ζήτημα που προέκυψε με τη συμμετοχή του ανεμβολίαστου Νόβακ Τζόκοβιτς στο Αυστραλιανό Οπεν είναι και πολιτικό. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον διεκδικεί την επανεκλογή του στις ομοσπονδιακές εκλογές που πρέπει να διοργανωθούν ως τις 21 Μαΐου. Η Μελβούρνη, όπου ξεκίνησε χθες,  Δευτέρα, το μεγάλο τουρνουά τένις, είναι η πόλη που έχει μείνει τις περισσότερες ημέρες καραντίνα σε όλο τον κόσμο και η κοινή γνώμη στην Αυστραλία δεν βλέπει θετικά τον σέρβο τενίστα που καταπάτησε τους κανόνες ενώ οι αυστραλοί πολίτες (εμβολιασμένοι κατά σχεδόν 95%) έχουν κάνει τόσες θυσίες για να απαλλαγεί η χώρα από την Covid. Γι’ αυτό ο Μόρισον στήριξε απόλυτα τον υπουργό Μετανάστευσης Αλεξ Χοκ που ακύρωσε τη βίζα του Τζόκοβιτς την Παρασκευή για λόγους «υγείας, έννομης τάξης και δημοσίου συμφέροντος».

Ο σέρβος τενίστας, που είναι Νο 1 στον κόσμο, έχει δικαίωμα έφεσης αλλά σύμφωνα με ειδικούς, η πιθανότητα να ανατραπεί δεύτερη φορά η απόφαση απέλασής του είναι μικρή – καθώς η πρώτη ανατράπηκε από αυστραλιανό δικαστήριο στην αρχή της εβδομάδας για διαδικαστικούς και μόνο λόγους.

Ο Τζόκοβιτς – φανατικός αντιεμβολιαστής σε βαθμό να θυσιάζει το ρεκόρ των 21 τίτλων σε Γκραν Σλαμ που σκόπευε να φθάσει στη Μελβούρνη – δήλωσε ψέματα ότι τις δύο εβδομάδες πριν από την άφιξή του στην Αυστραλία δεν είχε ταξιδέψει σε άλλη χώρα εκτός του Μονακό, όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του (απέκρυψε ότι είχε πάει στην Ισπανία) και στη συνέχεια εμφάνισε θετικό τεστ κορωνοϊού με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου για να παρακάμψει τον όρο να έχει εμβολιαστεί για να λάβει μέρος στο Αυστραλιανό Οπεν. Αυτό του δημιούργησε νέα προβλήματα, ακόμη και στη Σερβία, διότι στις 17 Δεκεμβρίου είχε παραστεί σε εκδήλωση με παιδιά στο Βελιγράδι και στις 18 σε συνέντευξη για τη γαλλική «Equipe».

Η Αυστραλία, όπως η Νέα Ζηλανδία και η Κίνα, είναι ανάμεσα στις χώρες που ποντάρουν στην εξάλειψη του κορωνοϊού και όχι στη συμβίωση με τον ιό, όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός Μόρισον είχε στοιχηματίσει προεκλογικά στο εφετινό καλοκαίρι που διανύει η Αυστραλία: ύστερα από αυστηρά και παρατεταμένα lockdown, η χώρα θα άνοιγε χωρίς περιορισμούς και μέτρα (πλην του εμβολίου). Ομως η παραλλαγή Ομικρον ανέτρεψε τους προεκλογικούς υπολογισμούς του Μόρισον για ένα «hot vax summer», όπως ονόμασαν οι Αυστραλοί το εφετινό «καλοκαίρι ελευθερίας χάρη στα εμβόλια».