Με ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) ξεκαθαρίζει πως δεν είχαν ενημέρωση για τη δίωξη που ασκήθηκε στον διωκόμενο καθηγητή, ο οποίος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από κουκουλοφόρους εντός της πανεπιστημιακής αίθουσας την περασμένη Τρίτη.

«Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πρυτανικές Αρχές δεν έχουν ουδέποτε λάβει γνώση/ενημέρωση από την εισαγγελία για σύσταση κατηγορίας και άσκησης ποινικής δίωξης κατά οποιουδήποτε μέλους Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) αναφορικά με αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ τονίζεται πως η εισαγγελία είχε ενημερωθεί για τα δημοσιεύματα που υπήρχαν για ενδεχόμενα αδικήματά του.

«Το Πανεπιστήμιο ενήργησε άμεσα και σύμφωνα με το νόμο, όταν έλαβε ενημέρωση από την εισαγγελία, για την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος μέλους ΔΕΠ για συγκεκριμένα αδικήματα μη σχετιζόμενα με τα ανωτέρω αναφερόμενα» σημειώνεται, αναφορικά με το κατηγορητήριο περί τοκογλυφίας.

Οι διαπιστώσεις της Πρυτανείας

Ο καθηγητής παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό, ενώ κοινοποιήθηκε έγγραφο της απόφασης για την παραπομπή στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Η υπουργός, εν συνεχεία, ζήτησε τη γνώμη της Συγκλήτου του ΟΠΑ ώστε να μπορέσει να αποφασίσει για το εάν, τελικώς, θα τεθεί σε αργία ή όχι.

«Η Σύγκλητος του ΟΠΑ αποφάσισε ομόφωνα – για το μέλος ΔΕΠ που παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών ΔΕΠ από τον Πρύτανη του ΟΠΑ – να μην τεθεί σε αποχή από την άσκηση των καθηκόντων του μέχρι την έκδοση της σχετικής πειθαρχικής απόφασης, με βάση «το τεκμήριο της αθωότητας» και με βάση την εξέταση των αναφερόμενων ως ακαδημαϊκών κριτηρίων (κατά πόσο πλήττεται η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, η ακαδημαϊκή διαδικασία, το μάθημα που διδάσκει και άλλα)» συμπληρώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η πρυτανεία διαπιστώνει, λοιπόν, πως ενήργησε «άμεσα σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με όλα όσα προβλέπονται από το νόμο και τους κανόνες που διέπουν το πειθαρχικό δίκαιο των μελών ΔΕΠ, χωρίς καμία συγκάλυψη σε τίποτα και για κανέναν και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση των πρυτανικών Αρχών έως τώρα για άσκηση ποινικής δίωξης από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για τυχόν άλλα αδικήματα και ειδικότερα αυτά κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας».