Οι εκτιμήσεις ορισμένων επιστημόνων αλλά και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα ότι σε λίγες εβδομάδες θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω από τον κορωνοϊό προκάλεσαν διάφορα σενάρια στα πολιτικά γραφεία και στα κομματικά επιτελεία. Ένα από αυτά , ίσως το πιο αγαπημένο σενάριο της αντιπολίτευσης αφορά τις πρόωρες εκλογές. Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνον προβλέπουν ότι με το τέλος της πανδημίας αρχίζει ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος, αλλά ζητούν από τώρα, την ώρα που η Omicron προελαύνει και παραίτηση πρωθυπουργού και εκλογές. Ας δούμε όμως τα γεγονότα με τη σειρά, τη στιγμή που βγαίνουν νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η μετάλλαξη Omicron είναι περισσότερο μεταδοτική από κάθε άλλη προηγούμενη μετάλλαξη του Covid, ότι «προελαύνει» διεθνώς μολύνοντας ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει με κορωνοϊό. Μπορεί να υπήρξαν αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας, αλλά οι Διεθνείς Οργανισμοί στο εξωτερικό είναι πολύ επιφυλακτικοί για το πότε θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

***
Η θεωρία περί ψήφου του Τσόρτσιλ

Η αντιπολίτευση ωστόσο κάνει τη δουλειά της προβλέποντας πρόωρες εκλογές και ο Πρωθυπουργός τη δική του δουλειά διαψεύδοντας συνεχώς και δημοσίως σενάρια (και προβλέψεις) πρόωρων εκλογών. Στους συνομιλητές του τονίζει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Στην πολιτική ωστόσο υπάρχουν ορισμένες θεωρίες που ποτέ δεν διαψεύδονται. Μία από τις θεωρίες αυτές, την οποία συχνά ανέφερε και ο Ουϊνστον Τσόρτσιλ είναι ότι στην πολιτική δεν υπάρχει πρόβλεψη. Δεν μπορείς να προβλέψεις τα πολιτικά γεγονότα. Η άλλη θεωρία είναι ότι δεν υπάρχει ψήφος ευγνωμοσύνης παρά μόνον ψήφος προσδοκίας ή διαμαρτυρίας. Ας αφήσουμε όμως αυτή την θεωρία για αργότερα. Πάμε στην πρώτη θεωρία, σε αυτήν που δεν μπορείς να προβλέψεις τα πολιτικά γεγονότα, γιατί είναι πιθανόν έως τις εκλογές να υπάρξουν απρόβλεπτες καταστάσεις που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είτε να εξαντλήσει τη θητεία της έως τέλος της τετραετίας.

***
Δεν έχει ενεργοποιηθεί ο εκλογικός μηχανισμός

Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να λένε ότι δεν έχουν κινήσει ακόμα κανέναν εκλογικό μηχανισμό (δηλαδή ενεργοποίηση των νομαρχιακών και κλαδικών οργανώσεων) για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ωστόσο δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι η προεκλογική περίοδος μπορεί να αρχίσει αμέσως μόλις τελειώσει η πανδημία ή μόλις αρχίσει μια ουσιαστική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Το θέμα είναι πότε θα γίνει αυτό γιατί ουδείς γνωρίζει. Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται το ίδιο και οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας. Όσες προβλέψεις κι αν έγιναν στο παρελθόν (ότι δηλαδή πλησιάζει τέλος της πανδημίας ή διανύουμε τα τελευταία μίλια κτλ.) έπεσαν έξω.

***
Έρχονται συνεχή εκλογικά χρόνια

Με την έλευση, λοιπόν, του 2022 ουσιαστικά η χώρα εισέρχεται έτσι και αλλιώς στο κατώφλι των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων, όπου θα δοκιμασθούν οι πολιτικές αντοχές των κομμάτων, αλλά και οι αντοχές των πολιτικών αρχηγών. Ο πρώτος, λοιπόν χρόνος αναμένεται να αρχίσει με το πέρας της πανδημίας. Ο δεύτερος χρόνος είναι το 2023 με τις βουλευτικές (ίσως διπλές εκλογές λόγω απλής αναλογικής) περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές. Το 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και το 2025 η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή η ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Εδώ όμως υπάρχει μια σημαντική παράμετρος, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου πολύ υπολογίζει: Στο τέλος του 2022 και στις αρχές του 2023 η κυβέρνηση αναμένει ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνεπώς; Θα πείτε. Παίζει ρόλο και αυτό στα εκλογικά σενάρια…

***
Στο τραπέζι η κατάργηση του σταυρού στις ευρωεκλογές

Ειδικά για τις ευρωεκλογές έχω μάθει και τούτα: Στο τραπέζι (εδώ και καιρό) βρίσκεται η πρόταση για την κατάργηση του σταυρού προτιμήσεως και της επαναφοράς της λίστας (όπως συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια). Με τον τρόπο αυτό (με τον οποίο, λέγεται, ότι συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως και ο νέος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ) θα αποκλεισθούν σελέμπριτις που λόγω δημοσιότητας έχουν αυξημένη δημοτικότητα διεκδικώντας με αξιώσεις την ψήφο των συμπολιτών τους. Εάν επανέλθει η λίστα (για να εγκριθεί και να ισχύσει απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία) τότε οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν το προνόμιο να ορίσουν αυτόν ή αυτήν που θεωρούν χρήσιμο/η για την ευρωβουλή.

***
Αμέσως θα πετούν στο Αιγαίο τα Rafale

Ένας επισμηναγός από τους 18 πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας που εκπαιδεύονται στα Rafale είχε έρθει στην Ελλάδα για να περάσει μαζί με την οικογένειά του τις γιορτές των Χριστουγέννων. Περιέγραψε την εμπειρία του από τα Rafale, όχι μόνον σε συναδέλφους του, αλλά προτού επιστρέψει στη Γαλλία και στον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Φαινόταν ενθουσιασμένος, τόσο από τις δυνατότητες αυτού του μαχητικού, τον οπλισμό που μετάφερει όσο και από τη συνεργασία του με τους Γάλλους. Ο επισμηναγός θα φέρει ένα από τα 6 Μιράζ στις 19 Ιανουαρίου στην Τανάγρα, σε μια τελετή παραλαβής στην οποία θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός. Τα 6 Rafale με την άφιξή τους θα τεθούν αμέσως σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Δεν αποκλείεται δηλαδή να πετούν στο Αιγαίο και για αναχαιτίσεις και για αναγνωρίσεις. Την Τετάρτη θα συνέλθει η σύνοδος υπουργών Αμύνης και Εξωτερικών στην Γαλλία. Αμέσως μετά οι κκ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος θα μεταβούν στα ναυπηγεία Λοριάν για το κόψιμο της λαμαρίνας της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belh@rra. Αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2024.

***
Ο Λοβέρδος και ο περιφερειάρχης

Πολλά γράφτηκαν, πολλές αναλύσεις έγιναν για το ενδεχόμενο ο Ανδρέας Λοβέρδος να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης στις επερχόμενες (το 2023) περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Έως και τις αντιδράσεις του Γιώργου Πατούλη υποτίθεται πως κατέγραψαν ορισμένοι, ως άμεσα ενδιαφερόμενου. Για το εάν ενδιαφέρεται ο Ανδρέας Λοβέρδος να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης μία λύση υπάρχει για να μάθουμε: Να ρωτηθεί ο ίδιος: Ιδού λοιπόν τι απάντησε: «Ούτε καν με απασχολεί».

***
Προσεχώς συνιστώσα στο ΚΙΝΑΛ

Εάν σε λίγες εβδομάδες ακούσετε ότι και το ΚΙΝΑΛ αποκτά συνιστώσα (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) μη ξαφνιαστείτε. Μαθαίνω λοιπόν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τη δημιουργία μιας συνιστώσας (ή «συλλογικότητας» όπως επίσης θα την αποκαλούν) από στελέχη που βρίσκονται πέραν του ΠαΣοΚ (πρώην ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ ή ακόμα και Ποτάμι) για συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ. Οι συζητήσεις όπως μου εξήγησε ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, συνεχίζονται και εάν καταλήξουν ίσως μάλιστα ανακοινωθεί εντός του Ιανουαρίου αυτή η συνεργασία, που θα περιλαμβάνει και ονόματα έκπληξη. Θα είναι και η πρώτη διεύρυνση του κόμματος υπό τον νέο αρχηγό του.

***
Γιατί παραιτήθηκε ο Χριστοδουλίδης

Ας δούμε το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Κύπρο μετά την παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρώτα απ΄όλα να σας πω ότι οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο θα γίνουν μετά από 13 μήνες, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2023 και έως τώρα έχουν υποβάλει υποψηφιότητα δύο στελέχη από το ίδιο το κόμμα, ήτοι ο μέχρι χθες πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νεόφυτος Αβέρωφ και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμα ανακοινώσει υποψηφιότητα, αλλά ρόλο κλειδί μπορεί να παίξει το ΔΗΚΟ (Δημοκρατικό Κόμμα). Εάν τελικά δεν υποδείξει δικό του υποψήφιο και στηρίξει Νίκο Χριστοδουλίδη τότε ο κ. Χριστοδουλίδης (ο οποίος να σημειώσω είναι αρκετά δημοφιλής στην Κύπρο) θεωρείται βέβαιον ότι θα προχωρήσει στον δεύτερο γύρο. Το (ισχυρό) ΑΚΕΛ (κομμουνιστικό κόμμα) δεν αποκλείεται να στηρίξει κεντροδεξιό υποψήφιο, αφού μόνον μία φορά διεκδίκησε με στέλεχός του την Προεδρία, όταν εξελέγη ο Δημήτρης Χριστόφιας. Να σημειώσω ακόμα ότι η σύζυγος του κ. Χριστοδουλίδη, η Φιλίππα Καρσερά, διπλωμάτης καριέρας ήταν μέχρι πρότινος στο διπλωματικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη με αρμοδιότητες την Ευρωπαϊκή Ένωση.

***
Η αγωνία της Νίκης πριν ανοίξουν τα σχολεία

Την Κυριακή, παραμονή της επανέναρξης της λειτουργίας των σχολείων μετά την εορταστική ανάπαυλά, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε μια αγωνία. Γνώριζε πολύ καλά ότι με το άνοιγμα των σχολείων τα κρούσματα θα είχαν πολλαπλασιαστεί (όπως και έγινε). Γνώριζε επίσης ότι θα αντιμετώπιζε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την κριτική άλλων κομμάτων, καθώς και μεγάλης μερίδας εκπαιδευτικών αλλά και γονιών. Ωστόσο προχώρησε. Πήρε το ρίσκο. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως έλεγε, γνώριζε ότι στη σχολική χρονιά που διανύουμε τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου του 2021, την ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς. Όταν δηλαδή οι μαθητές επέστρεψαν από τις θερινές διακοπές. Είχε αυτήν την αγωνία την Κυριακή η υπουργός, αλλά δεν έκανε πίσω από την απόφασή της, αν και επιζητούσε και αυτό ήταν φανερό, στήριξη, από συναδέλφους της στο Υπουργικό Συμβούλιο, από ειδικούς επιστήμονες, από λοιμωξιολόγους, από εκπαιδευτικούς και κυρίως από γονείς. Ακόμα, φαινόταν πως επιζητούσε ακόμα και την στήριξη της κοινής γνώμης με την έννοια ότι σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ τα σχολεία, όπως έλεγε συνεχώς, άνοιξαν παρά την επέλαση της μετάλλαξης Omicron.

Άλλωστε οι ειδικοί την διαβεβαίωναν ότι η έξαρση των κρουσμάτων (που ήταν αναμενόμενη) θα ήταν προσωρινή, ότι σε λίγες μέρες ( ή εβδομάδες) θα είχε υποχωρήσει, αφού τα παιδιά θα βρίσκονταν σε ελεγχόμενο περιβάλλον με τα απανωτά self και rapid tests που θα έκαναν. Το πρωί της Δευτέρας, προτού ακόμα ανοίξουν καλά- καλά τα σχολεία η Νίκη πήρε τα στοιχεία στα χέρια της. Είχαν ανιχνευθεί σε σελφ τεστ 15.547 εν δυνάμει κρούσματα. Όλα αυτά τα παιδιά, τα περισσότερα ασυμπτωματικά θα γυρνούσαν ανέμελα σε παιδικές χαρές, παιδότοπους, σούπερ μάρκετ και ένας θεός ήξερε τι επιπτώσεις θα είχε αυτό στον γενικότερο πληθυσμό. Η Νίκη Κεραμέως παρά ταύτα δεν ηρέμησε: «Αν αυτά τα εν δυνάμει κρούσματα είχαν κολλήσει σε κοινωνικές δραστηριότητες π.χ 10 άλλα άτομα, τότε θα είχαμε 155.000 κρούσματα», έλεγε, τη στιγμή που για πρώτη φορά, ή εάν θέλετε από την αρχή της πανδημίας πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού: 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι ελέγχθηκαν