Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «σοκ» ζήσαμε την τελευταία βδομάδα του έτους και στην Ελλάδα. Αυτό που οι ειδικοί με όλους τους τρόπους και τα στοιχεία δήλωναν, ότι δηλαδή η «Ομικρον δεν θα περιμένει να περάσει η Πρωτοχρονιά και μετά να κάνει ποδαρικό», έγινε πραγματικότητα. Ενα άλμα στον αριθμό των κρουσμάτων, από 9.284 τη Δευτέρα σε 21.675 την Τρίτη, αύξηση 133% μέσα σε ένα 24ωρο, ήταν ο συναγερμός που οδήγησε σε μια εξίσου απότομη αλλαγή στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Για να έρθει η Τετάρτη να επιβεβαιώσει τις δυσοίωνες προβλέψεις: νέα έκρηξη με 28.828 κρούσματα, 620 διασωληνωμένους και 72 θανάτους. Σχεδόν 13.000 κρούσματα στην Αττική και πάνω από 4.000 στην Αθήνα.

Τα μέτρα ήρθαν τελικά νωρίτερα

Τα μέτρα που ο κ. Πλεύρης είχε αναγγείλει ότι θα εφαρμόσουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά εφαρμόζονται τελικά από χθες το πρωί. Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προσπαθεί να εξηγήσει την ανεξήγητη αυταπάτη της κυβέρνησης, ότι δηλαδή θα μπορούσε να είναι η Πρωτοχρονιά «ελεύθερη», με τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ ανοιχτά όλη τη νύχτα για την υποδοχή του νέου χρόνου. Το υψηλού ρίσκου στοίχημα να κρατηθούν ανοιχτές χωρίς περιορισμό τόσο η αγορά όσο και η ολονύχτια διασκέδαση τις ημέρες γύρω από την Πρωτοχρονιά χάθηκε. Η μετάλλαξη Ομικρον ανέτρεψε τους υπολογισμούς. Μεταξύ των ειδικών ήταν ήδη ισχυρή η άποψη ότι τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί δεν ήταν μόνο καθυστερημένα και χαλαρά, αλλά θα έπρεπε να γίνουν αυστηρότερα. Δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις τους και, δυστυχώς, οι εξελίξεις τούς δικαιώνουν.

Το κρίσιμο ορόσημο της 20ής Ιανουαρίου

Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η έκθεση του καθηγητή Δημήτρη Σαρηγιάννη που προέβλεπε βάσει των μοντέλων που χρησιμοποιούνται έως και 48.000 κρούσματα ημερησίως. Την περασμένη Τρίτη ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε ότι «είναι αβάσιμη η ευφορία πως το ΕΣΥ δεν θα πιεστεί. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου», είπε, «θα ξεπεράσουμε τους 800 διασωληνωμένους ασθενείς, γεγονός που θα σημάνει μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο. Οι θάνατοι μετά την αποκλιμάκωση που βλέπουμε σήμερα θα επανέλθουν στους 100 μετά τις 20 Ιανουαρίου». Παράλληλα ο καθηγητής κ. Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι πλέον τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 100.000.

Με βάση, λοιπόν, αυτές τις εκτιμήσεις, τον ρυθμό εξάπλωσης της Ομικρον στον κόσμο και τη σημερινή εικόνα της χώρας, τα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από… χθες.

Οι μάσκες και τα επισκεπτήρια

Στο διά ταύτα, λοιπόν, από χθες διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν έως τα μεσάνυχτα, μόνο για καθήμενους, σε τραπέζια έξι ατόμων, χωρίς ορθίους και μουσική. Εξαίρεση αποτελεί η σημερινή ημέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, που τα καταστήματα θα λειτουργήσουν έως τις δύο το πρωί αλλά με τους ίδιους περιοριστικούς όρους. Παράλληλα, απαγορεύονται τα πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/ΚΝ95) ή διπλής μάσκας στα σουπερμάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός. Επίσης, εφαρμόζεται τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας. Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στα νοσοκομεία επισκεπτήριο θα γίνεται μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

«Συμφωνία και με τους ιδιώτες»

«Στην κοινότητα η μετάλλαξη Ομικρον είναι η κυρίαρχη» είπε κατά την ενημέρωση της Τετάρτης ο κ. Θάνος Πλεύρης και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εμβολιαστούν. «Στο ΕΣΥ», όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «κατά βάση νοσηλεύονται ασθενείς με τη μετάλλαξη Δέλτα και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πίεση. Λόγω της υπερμετάδοσης της Ομικρον έχει επέλθει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για να στηρίξει το σύστημα όπου χρειαστεί». Υπογράμμισε ότι τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Ομικρον και ότι το τελευταίο διάστημα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ανέβει κατά 10 μονάδες. «Το ποσοστό άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού υπερβαίνει το 90%» είπε.

Εκτιμήσεις για ηπιότερη νόσηση

Η υπερμετάδοση της Ομικρον έχει φέρει σε πρωτοφανή κατάσταση ομηρείας την παγκόσμια κοινότητα, με τα περισσότερα κρούσματα να οφείλονται, πλέον, σε αυτή. Παρά το δέος που προκαλεί ο μεγάλος αριθμός λοιμώξεων, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η εικόνα μπορεί και να μην είναι τόσο ζοφερή και εκτιμούν ότι είναι ηπιότερη η νόσηση, ενώ και το διάστημα νοσηλείας στα νοσοκομεία όσων τελικά εισαχθούν είναι βραχύτερο, με μέση διάρκεια περίπου τρεις ημέρες. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι βρετανοί επιστήμονες, που ωστόσο επισημαίνουν ότι «ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί όταν η Ομικρον πλήξει τους πιο ηλικιωμένους». Η ελπίδα για τη νέα χρονιά και η προσδοκία είναι να βγει αληθινό το σενάριο να βιώσουμε τρεις δύσκολους μήνες (έως τον Μάρτιο) και από την άνοιξη η πανδημία να μπει σε αποδρομή, ανοίγοντας σταδιακά τον δρόμο προς την κανονικότητα.