«Ενδεχομένως, από την Πέμπτη η εφαρμογή» των μέτρων, επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι αύριο, Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και προσέθεσε ότι, ουσιαστικά πρόκειται για τα ίδια μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη, τα οποία ενδεχομένως να χρειαστεί να εφαρμοστούν νωρίτερα.

Ερωτηθείς ειδικά για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, το οποίο γιορτάζεται στις 12 τα μεσάνυχτα, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, την φετινή παραμονή της Πρωτοχρονιάς η διασκέδαση και η εστίαση αναμένεται «να κατεβάσουν ρολά» από τις 10 το βράδυ, ο υπουργός Υγείας απάντησε:

«Αντιλαμβάνονται ότι προφανώς θα υπάρξει προσαρμογή και βάσει των ημερών. Αν δηλαδή έρθουν νωρίτερα τα μέτρα, κυρίως στο κομμάτι διασκέδασης και εστίασης, όπου έχουμε υπερμετάδοση του ιού, τότε θα έχουμε προσαρμογή του ωραρίου, ώστε το ρεβεγιόν να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μη δημιουργεί υπερμεταδοτικότητα, όπως συμβαίνει στα κλαμπ, στην όρθια διασκέδαση».

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως δεν αποτέλεσαν έκπληξη για την κυβέρνηση και τους ειδικούς τα σημερινά αυξημένα κρούσματα – που ξεπέρασαν τις 21.000 – και προσέθεσε πως θέλουν να εκτιμήσουν «ότι έχουμε ξεκάθαρα την εξέλιξη της Όμικρον και να δούμε και τα κρούσματα αύριο, γιατί πάντα την Τρίτη είναι αυξημένα».

Δήλωσε, μάλιστα, πως είναι αισιόδοξοι που επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον, «η οποία είναι φοβερά μεταδοτική, αλλά όχι νοσηρή».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το τι άλλαξε μέσα σε 24 ώρες, αφού μία ημέρα πριν ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για μετά την Πρωτοχρονιά, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως η διαφορά μας από άλλες χώρες, «το δικό μας πρόβλημα», όπως είπε, «είναι ότι δεν προλάβαμε την αποσυμπίεση του ΕΣΥ από την παραλλαγή Δέλτα».

Όσο για το αν λάβαμε έγκαιρα τα μέτρα, με δεδομένο ότι άλλες χώρες στην Ευρώπη έλαβαν, πιο νωρίς από την Ελλάδα, πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι υπάρχει μία κομβική διαφορά μεταξύ της χώρας μας και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών:

«Εμείς βιώσαμε την κορύφωση της Δέλτα, που άλλες χώρες δεν τη βίωσαν, και έχουμε την αισιοδοξία ότι το κύμα της Όμικρον δεν έχει τα χαρακτηριστικά της Δέλτα, που σημαίνει ότι θα έχουμε και γρήγορη κορύφωση, αλλά και γρήγορη κάμψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απέκλεισε την περίπτωση ενός γενικού lockdown, επισημαίνοντας πως «δεν χρειάστηκε lockdown στην κορύφωση της Δέλτα, οπότε δεν θα χρειαστεί και τώρα με την Όμικρον».

Ο υπουργός Υγείας προσέθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει συμφωνίες με δομές του συστήματος Υγείας για τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό και, άρα, όπως είπε, «η Αθήνα – στην οποία είχαμε αύξηση 370% των κρουσμάτων της Όμικρον –  είναι πλήρως κατοχυρωμένη απέναντι στη νέα παραλλαγή».

«Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά»

Δεν θα χρειαστούν παρεμβάσεις στα σχολεία, εκτίμησε ο Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε ερώτηση του MEGA, επικαλούμενος τα θετικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για την επιδημιολογική εικόνα από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι στις 10 Ιανουαρίου θα ανοίξουν κανονικά.

Γήπεδα: «Καταλαβαίνω την πικρία – Προσωρινό το μέτρο»

Ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να απαντήσει και στην απορία χιλιάδων φιλάθλων για τα περιοριστικά μέτρα στα γήπεδα.

«Αντιλαμβάνομαι και εγώ ως φίλαθλος την πίεση», απάντησε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «αν τηρηθούν τα μέτρα, γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Όπως εξήγησε, μάλιστα,« οι φίλαθλοι παρασύρονται πολλές φορές και βγάζουν τη μάσκα, παρότι οι ΠΑΕ παίρνουν μέτρα», ενώ σημείωσε ότι οι ειδικοί «είναι κάθετοι και βλέπουν διασπορά», επαναλαμβάνοντας πως αν εφαρμοστούν τα μέτρα για 15 μέρες «και δούμε ότι τηρούνται, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στα γήπεδα».

«Καταλαβαίνω την πικρία, υπάρχουν νεαροί που εμβολιάστηκαν για να μπουν στα γήπεδα», προσέθεσε, μάλιστα, ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας ότι το βασικό μέτρο που πρέπει να τηρείται στα γήπεδα είναι η χρήση της μάσκας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα μέτρα στις εκκλησίες, δήλωσε πως αυτά που έχουν ήδη ληφθεί αρκούν και προσέθεσε πως η σύσταση είναι, όπου υπάρχει συνωστισμός, να χρησιμοποιούνται μάσκες αυξημένης προστασίας ή διπλές χειρουργικές, ενώ υπογράμμισε ότι τα νέα παιδιά που βγαίνουν, πρέπει να αποφύγουν τις επαφές με τους ηλικιωμένους, για να μην τους μεταφέρουν τον ιό.