«Ό, τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Λύτρας σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον. Ο καθηγητής χτύπησε «καμπανάκι» για τη μεταδοτικότητά της με αναρτήσεις του στο Twitter.

«Η παραλλαγή «Δέλτα» χρειάστηκε ~6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την «Αλφα». Η «Ομικρον» φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη «Δέλτα»», σημείωσε ο κ. Λύτρας.

Να σημειώσουμε ότι στην ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας αναδημοσιεύει πίνακες του Δρ. Τομ Φρίντεν, πρώην επικεφαλής του CDC, που δείχνουν την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής στις ΗΠΑ. Ο Φρίντεν γράφει χαρακτηριστικά ότι: «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τίποτα όπως την ταχύτητα της Όμικρον».

Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα παραλλαγή

Σε απάντησή του για το πόσο επικίνδυνη είναι η νέα παραλλαγή, ο Θεόδωρος Λύτρας λέει ότι «ακόμη και εξίσου ή λιγότερο επικίνδυνη να είναι, η αυξημένη μεταδοτικότητα δύναται να δημιουργήσει πολύ περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, σε μικρό χρονικό διάστημα».

Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας προτρέπει τον κόσμο να εμβολιαστεί χωρίς καθυστέρηση και προτείνει μια σειρά από μέτρα που πρέπει να τηρούνται

«Εμβολιασμός χωρίς καθυστέρηση. Τήρηση μέτρων (μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, περιττών συγκεντρώσεων κλπ), ανεξάρτητα από το εμβολιαστικό status και ετοιμότητα για εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών, με το που δείξει η κατάσταση να ξεφεύγει», τονίζει.