Με τον αέρα της επικράτησης να δείχνει πως φυσά προς την κατεύθυνση του Νίκου Ανδρουλάκη, το Κίνημα Αλλαγής εκλέγει σήμερα τον νέο του αρχηγό. Η πλευρά Παπανδρέου πιστεύει και ελπίζει στην ανατροπή, όμως η πλειοψηφία των στελεχών στοιχηματίζει υπέρ της νίκης του ευρωβουλευτή. Οι συζητήσεις τις τελευταίες μέρες δεν αφορούσαν τόσο το  αποτέλεσμα, αλλά στράφηκαν στα σενάρια της επόμενης μέρας. Και αυτό γιατί το κλίμα  αισιοδοξίας που προκάλεσε η μεγαλειώδης συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές της Κυριακής άρχισε να ανατινάζεται από τη Δευτέρα κιόλας, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, αιφνιδιάζοντας και προβληματίζοντας, σήκωσε απότομα τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Ατμόσφαιρα που δυναμιτίζει το κλίμα

Την Πέμπτη το απόγευμα παραλίγο να ξεσπάσει εμφύλιος. Η αναφορά σε καταγγελίες για παρατυπίες στις εκλογές του πρώτου γύρου, που ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να ελεγχθούν, προκάλεσε παγωμάρα, μεγάλη ανησυχία και οργή. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά. Κάποιοι έκαναν λόγο για «μέρες της ΕΡΕ» παραπέμποντας στη νοθεία στις εκλογές του 1961, οι περισσότεροι για «κατρακύλα». Χρειάστηκε η διευκρίνιση ότι ο πρώην πρωθυπουργός ούτε σε νοθεία αναφέρθηκε ούτε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αμφισβήτησε, για να γυρίσουν οι καρδιές των επιτελικών στελεχών του Κινήματος Αλλαγής στη θέση τους.

Αυτή η ατμόσφαιρα ενδεχομένως να οδηγήσει σε επανάληψη της κοσμοσυρροής της προηγούμενης Κυριακής, αν και η συμμετοχή αναμένεται να είναι μειωμένη – έμπειρα στελέχη υπολογίζουν ότι θα κυμανθεί μεταξύ 150 και 200 χιλιάδων.  Αλλά είναι βέβαιο ότι δυναμιτίζει το κλίμα καθώς δείχνει ότι το κλείσιμο της κάλπης δεν θα σημάνει το τέλος αλλά πιθανόν την αρχή και άλλων εσωτερικών διεργασιών, ικανών να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ενότητα της παράταξης.

Γιατί ανέβασε τους τόνους ο Παπανδρέου

Τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Γιώργο Παπανδρέου στη ριζική αναθεώρηση της στρατηγικής του και στο απότομο ανέβασμα των τόνων που έδειξε να τον φέρνει σε πλήρη αντίθεση με τον πυρήνα της λογικής στη βάση της οποίας επέλεξε να είναι υποψήφιος; Ο πρώην πρωθυπουργός αμέσως μετά τη δήλωση απόσυρσης της Φώφης Γεννηματά ανέλαβε μια «πρωτοβουλία ενότητας», η οποία κατέληξε στην υποψηφιότητά του. Ηταν φανερό ότι η διεκδίκηση της ηγεσίας δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, καθώς ουδείς από όσους είχαν ήδη εκδηλώσει την υποψηφιότητά τους δεν έκανε πίσω. Παρά τη δεύτερη θέση, ο  κ. Παπανδρέου, όπως λέγεται, πέτυχε τον στόχο του. Αυτόν που δημοσίως είχε διακηρύξει, την  ενότητα του χώρου. Τη διασφάλισαν οι 270.000 πολίτες που πήραν μέρος στη διαδικασία. Η συμμετοχή αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δική του παρουσία στην κούρσα.

Γιατί λοιπόν όλη αυτή η επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη, που δημιούργησε ένα κλίμα αντιπαράθεσης μέσα στο κόμμα ανάλογο με αυτό που υπήρχε κάποτε ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠαΣοΚ τις παραμονές των εθνικών εκλογών;

Μια εξήγηση είναι ότι το ανέβασμα των τόνων ήταν το αποτέλεσμα του αιφνιδιασμού που δέχθηκε το επιτελείο του από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Ηταν μια πραγματική ψυχρολουσία. Ακύρωνε όλη τη στρατηγική που είχε ακολουθηθεί το προηγούμενο διάστημα. Υπήρχε η βεβαιότητα ότι ο κ. Παπανδρέου θα έκοβε πρώτος το νήμα και πιθανόν να εξασφάλιζε μια διαφορά ικανή να υποστηρίξει το αφήγημα του μεγάλου comeback. Η στρατηγική του κ. Παπανδρέου ήταν μια στρατηγική πρώτου γύρου. Νίκη και με διαφορά. Και αυτό γιατί δεν είχε εφεδρείες στον δεύτερο γύρο – ο αντίπαλός του, ειδικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, έδειχνε να έχει περισσότερες. Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναμενόμενη τη στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου στον κ. Ανδρουλάκη. Στο επιτελείο του δεν έτρεφαν ψευδαισθήσεις για την κατεύθυνση προς την οποία θα κινούνταν οι ψηφοφόροι του κ. Λοβέρδου, όσοι λόγω απογοήτευσης επέλεγαν να πάνε στις κάλπες. Πριν από τη  δήλωση του κ. Λοβέρδου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επώνυμοι υποστηρικτές του έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στον ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής.

Ελπίζουν στην ανατροπή, σχεδιάζουν το μετά

Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου πιστεύουν και ελπίζουν στην ανατροπή. Αυτό το μήνυμα επιχείρησαν να μεταδώσουν. Οτι όλα παίζονται από την αρχή, το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Αλλά δεν είναι και αιθεροβάμονες. Υπάρχει η προοπτική της ανατροπής αλλά και αυτή της ήττας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Εκεί τοποθετείται η γραμμή άμυνας στην περίπτωση νίκης του κ. Ανδρουλάκη. Να καταγραφεί ένα ποσοστό που θα επιτρέψει στον κ. Παπανδρέου να έχει καθοριστικό ρόλο και λόγο στις αποφάσεις για την πορεία και τη στρατηγική του κόμματος. Με δεδομένη την απογοήτευση που υπάρχει στις τάξεις των ψηφοφόρων του, λόγω της διάψευσης των προσδοκιών μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, το ανέβασμα των τόνων ήταν μονόδρομος. Ωστόσο η δοσολογία της έντασης προβλημάτισε. Δημιούργησε ερωτηματικά και για την εκλογική της αποτελεσματικότητα καθώς έδειξε να συσπειρώνει το καλούμενο αντι-παπανδρεϊκό μέτωπο και, το σημαντικότερο, έβαλε πολύ κόσμο σε δεύτερες σκέψεις για τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού την επόμενη μέρα.

Αυτό είναι ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε αρκετά. Εμπειρα στελέχη που εκτιμούν ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα επικρατήσει στις κάλπες, θεωρούν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα προβεί σε καμία απολύτως κίνηση αμφισβήτησης του νέου προέδρου. Θέλει, όμως, έχοντας στα χέρια του και το χαρτί του ΚΙΔΗΣΟ, να δίνει το στίγμα του στις αποφάσεις που θα ληφθούν. Αν θεωρήσει ότι αυτές δεν κινούνται στη λογική των ιδεών που υπηρετεί, τότε δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο.

Ψύχραιμη στάση από Ανδρουλάκη

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη δεν υπήρχε εφησυχασμός μετά το αναπάντεχα θετικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Δεν υπήρξε και ιδιαίτερος προβληματισμός για την αντιμετώπιση των επιθέσεων από την πλευρά Παπανδρέου. Καμία αντιπαράθεση επί προσωπικού και καμία δήλωση που να επέτρεπε στην άλλη πλευρά να συνεχίσει την τακτική της όξυνσης των τόνων. «Δεν πρόκειται να μπω στο πεδίο της έντασης, δεν θα κάνω ξανά τα λάθη του παρελθόντος, θέλω ενωμένη την παράταξη. Οταν η παράταξη διχάστηκε και ο μόνος που κέρδισε ήταν ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης και εκεί μπήκε τελεία και παύλα.

Το εύρος της νίκης καθορίζει το αύριο

Η αισιοδοξία των συνεργατών του κ. Ανδρουλάκη για το σημερινό αποτέλεσμα είναι εμφανής, θεωρούν τη νίκη βέβαιη. Αλλά είναι και εμφανής η αγωνία τους και για άλλα δύο θέματα. Το πρώτο αφορά το ύψος της συμμετοχής. Δεν θα επιθυμούσαν ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί από ένα εκλογικό σώμα κατά πολύ μικρότερο αυτού που προσήλθε στις κάλπες την προηγούμενη Κυριακή. Για αυτό υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση ώστε να υπάρχει προσέλευση των ψηφοφόρων. Το δεύτερο αφορά το εύρος της επικράτησης. Γιατί θα καθορίσει τον βαθμό ελευθερίας κινήσεων στις ιδιαιτέρως κρίσιμες επιλογές που πρέπει να κάνει την «επόμενη μέρα». Και η «επόμενη μέρα» για τον κ. Ανδρουλάκη ξεκινά από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Πριν καν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των υποστηρικτών του για την αναμενόμενη νίκη, το βράδυ της Κυριακής.

Το στοίχημα της αναδιάταξης των δυνάμεων στη Βουλή

Ο κ. Ανδρουλάκης πέτυχε, με μια στρατηγική χαμηλών τόνων και μένοντας έξω από τη σφαίρα των προσωπικών αντεγκλήσεων, να περάσει στη βάση του κόμματος το μήνυμα ότι προϋπόθεση για την αναγέννηση της παράταξης είναι η ριζική ανανέωση της ηγεσίας της. Τώρα θα βρεθεί πολύ σύντομα, αφού όπως λέγεται δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, αντιμέτωπος με καθοριστικές αποφάσεις, με την πρώτη να αφορά τη νέα διάταξη των δυνάμεων του κόμματος στη Βουλή. Ποιος θα είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος μέχρι τις επόμενες εκλογές;

  

Η επιλογή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον Νίκο Ανδρουλάκη θα γίνει ανάμεσα σε δύο πρόσωπα: τον Μιχάλη Κατρίνη και τον Κώστα Σκανδαλίδη

Αποτελεί κοινό μυστικό, και δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια για εκπλήξεις, ότι η επιλογή θα γίνει ανάμεσα σε δύο πρόσωπα. Τον Μιχάλη Κατρίνη και τον Κώστα Σκανδαλίδη. Πολλά θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν δηλαδή θα επικρατήσει η λογική του να περάσει το μήνυμα της ανανέωσης που είναι το πλέον ισχυρό ή αν το αποτέλεσμα θέσει ως προτεραιότητα τη διατήρηση της συνοχής και της ενότητας της κοινοβουλευτικής παρουσίας.

Η εκλογή νέου προέδρου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η κορυφαία αλλά όχι και η μοναδική κίνηση στο πλαίσιο της αναδιάταξης στη Βουλή. Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει αλλαγή και στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και αυτή η επιλογή είναι κρίσιμη. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η διαδικασία εκλογής νέου γραμματέα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι πιθανόν να αποτελέσει και το πρώτο πεδίο αμφισβήτησης του νέου αρχηγού. Δεν αποκλείουν, δηλαδή, να υπάρξει αντιπρόταση στην πρόταση που θα καταθέσει ο κ. Ανδρουλάκης ή την πιθανότητα κάποιος βουλευτής να αυτοπροταθεί.

Το στοίχημα της αναδιάταξης των δυνάμεων στη Βουλή είναι το πλέον άμεσο και κρίσιμο. Θα ακολουθήσει το στοίχημα της αναδιάταξης του κόμματος. Το πιθανότερο είναι η αναδιάταξη αυτή να περιμένει ώστε να αξιοποιηθεί η εορταστική ανάπαυλα και να ληφθούν οι συνολικές αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους νευραλγικούς τομείς της Χαριλάου Τρικούπη. Στην οδό Ιπποκράτους, όπου στεγάζεται το στρατηγείο του κ. Ανδρουλάκη, δείχνουν να έχουν επίγνωση του πήχη των απαιτήσεων της επόμενης μέρας. Και δείχνουν να έχουν επίγνωση του ότι ο δρόμος που οδηγεί αρχικά στο συνέδριο και στη συνέχεια στις εθνικές εκλογές δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά γεμάτος αγκάθια, προκλήσεις και παγίδες.