Ο ιάπωνας δισεκατομμυριούχος της μόδας Γιουασάκου Μαεζάμα πρόκειται να ταξιδέψει το 2023 γύρω από τη Σελήνη, πρώτα όμως θα επισκεφθεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για 12ήμερη απόδραση.

Ο 46χρονος ιδρυτής της εταιρείας ρούχων Zozo εκπαιδεύεται εδώ και μήνες στο διαστημικό κέντρο Star City, ενόψει της αναχώρησής του την Τετάρτη με σκάφος Soyuz που θα εκτοξευτεί από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Ο Μαεζάβα πλήρωσε αδιευκρίνιστο ποσό στην αμερικανική Space Adventures, η οποία οργάνωσε την πρώτη τουριστική πτήση στον ISS εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η Ρωσία θα φιλοξενήσει τον Ιάπωνα στο πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο με αντάλλαγμα ένα μερίδιο του τιμήματος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι, ο Μαεζάβα δήλωσε πως τα ταξίδια στο διάστημα ήταν παιδικό του όνειρο.

«Είμαι ενθουσιασμένος. Νιώθω σαν μαθητής δημοτικού που πηγαίνει εκδρομή» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters. «Δεν πίστευα ότι θα ταξιδέψω στο Διάστημα. Μου άρεσε όμως να κοιτάζω τον έναστρο ουρανό και τα ουράνια σώματα. Νιώθω τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσω το όνειρό μου».

Από την προετοιμασία του πυραύλου Soyuz στο Μπαϊκονούρ (Reuters)

Εδώ και καιρό ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας περιγράφει τις προετοιμασίες του στα κοινωνικά δίκτυα, επιδεικνύοντας μεταξύ άλλων τη στολή του. Στη διάρκεια των 100 ημερών που διήρκεσε η εκπαίδευση δήλωσε ότι απόλαυσε τις παραβολικές πτήσεις, στις οποίες ένα ειδικά τροποποιημένο περιβάλλον ανεβοκατεβαίνει για να προσομοιώσει τις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, βρήκε όμως δύσκολη την εκπαίδευση σε ένα περιστρεφόμενο κάθισμα.

Φορώντας μια γαλάζια στολή που έγραφε «παγκόσμια ειρήνη», ο Μαεζάβα παραδέχτηκε ότι δυσκολεύτηκε να μάθει ρωσικά για να συνεννοείται με τους εκπαιδευτές του.

Στο ταξίδι προς τον ISS θα τον συνοδεύει ο βοηθός του Γιόζο Χιράνο και ο ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντερ Μισούρκιν.

Το 2023, ο Μαεζάβα πρόκειται να συμμετάσχει και στο πρώτο τουριστικό ταξίδι γύρω από τη Σελήνη που σχεδιάζει η SpaceX.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος πούλησε την εταιρεία του Zozo στην ιαπωνική SoftBank το 2019, αναζητά τώρα οκτώ άτομα που θα τον συνοδεύσουν στο μεγάλο ταξίδι.

Ο Μαεζάβα είναι ευρέως γνωστός στην Ιαπωνία, εν μέρει λόγω της αγάπης του για τα ιδιωτικά αεροπλάνα και τα υπεραυτοκίνητα, τα χρηματικά ποσά που χαρίζει στους ακολούθους του στο Twitter και τις διάσημες γυναίκες με τις οποίες είχε σχέση.

Θα είναι ο πρώτος ιδιώτης Ιάπωνας που ταξιδεύσει στο Διάστημα μετά την επίσκεψη του δημοσιογράφου Τογιοχίρο Ακιγιάμα στον ρωσικό διαστημικό σταθμό MIR το 1990.