Στην αποκατεστημένη εκδοχή του θα προβληθεί στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος το αριστούργημα του βωβού κινηματογράφου «Το Πάθος της Ζαν Ντ’Αρκ», (La passion de Jeanne D’Arc, Γαλλία, 1928, 110’) του Καρλ Τέοντορ Ντράγιερ. Με αυτήν την προβολή, που θα γίνει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο ανανεώνει το ραντεβού με το κοινό του κύκλου προβολών Ciné-Club. Πρόκειται για δωρεάν κινηματογραφικές βραδιές κατά την διάρκεια των οποίων οι σινεφίλ κάθε ηλικίας έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν σε μεγάλη αίθουσα μικρά και μεγάλα διαμάντια της γαλλικής και γαλλόφωνης παραγωγής.

Το «Πάθος της Ζαν Ντ’Αρκ» που εντάσσεται στον κύκλο «Ηρωίδες», «επιστρέφει» στην ιστορία της δίκης της Ιωάννας της Λωραίνης που έγινε το 1431 όταν η Ιωάννα κατηγορήθηκε ως αιρετική από κληρικούς δικαστές, αποφασισμένους να την κάνουν να απαρνηθεί τους ισχυρισμούς της περί αγίων οραμάτων. Εν τέλει καταδικάστηκε και κατέληξε στην πυρά.

Η σωτηρία αυτής της ταινίας ισοδυναμεί με θαύμα: το πρώτο αρνητικό του 1928 λογοκρίθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση και τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού και καταστράφηκε σε πυρκαγιά. Στη συνέχεια, ο Ντράιερ μπόρεσε να ανασυνθέσει μια δεύτερη εκδοχή από αποκόμματα, τα οποία επίσης χάθηκαν σε μια άλλη πυρκαγιά.

Επί σειρά ετών η ταινία θεωρούνταν χαμένη, με περιορισμένα αντίγραφα αμφίβολης ποιότητας. Ωστόσο, το 1981, βρέθηκε σε ένα ψυχιατρικό άσυλο στο Όσλο ένα ξεχασμένο αντίγραφο του πρώτου μη λογοκριμένου αρνητικού. Χάρη σε αυτό, το 1985, η Cinémathèque française ανακατασκεύασε την ταινία και τους μεσότιτλους, σε μια εκδοχή που πιθανώς είναι πολύ κοντά σε εκείνη που είχε μοντάρει ο σκηνοθέτης για την πρεμιέρα του 1928.

Το «Πάθος της Ζαν Ντ’Αρκ» είναι η μοναδική ταινία του Δανού δημιουργού που γυρίστηκε στη Γαλλία και θεωρείται ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου, όχι μόνο για την σκηνοθεσία του αλλά και για την ερμηνεία της Ρενέ Φαλκονέτι (Ζαν Ντ’Αρκ). Στα 1500 πλάνα που απαριθμεί η ταινία, περισσότερα από 400 είναι κεντραρισμένα στο φωτεινό και αθώο πρόσωπο της ηθοποιού, η ερμηνεία της οποίας «είναι, ίσως, η σπουδαιότερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε φιλμ» όπως αναφέρει η Αμερικανίδα κριτικός κινηματογράφου Πολίν Καέλ.

Να σημειωθεί επίσης ότι η ταινία αποτελεί και την μοναδική εμφάνιση της Φαλκονέτι σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεγάλη οθόνη: μετά την ολοκλήρωσή της συνέχισε την καριέρα της στο θέατρο, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου διέφυγε στην Λατινική Αμερική και τελικά αυτοκτόνησε.

————————————————–

Auditorium Theo Angelopoulos , Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, 210 33 98 651 Ελεύθερη είσοδος, ηλεκτρονική κράτηση θέσεων στο ifg.gr