Εκατοντάδες επιβάτες, που έφθασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική σήμερα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ώρες καθυστερήσεων, ενώ υποβλήθηκαν σε τεστ covid-19, λόγω των ανησυχιών για τη νέα παραλλαγή της Μποτσουάνας.

Η ολλανδική κυβέρνηση εξέδωσε απαγόρευση προς όλους τους επιβάτες των πτήσεων από τη Νότια Αφρική νωρίτερα σήμερα. Ο υπουργός Υγείας Ούγκο ντε Γιονγκ δήλωσε, σε μια ανακοίνωση, ότι οι επιβάτες που ήδη πετούσαν θα έπρεπε να υποβληθούν σε εξετάσεις και να τεθούν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

Διαμαρτυρίες από τους επιβάτες

Οι επιβάτες σε δύο πτήσεις της KLM, από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ, είπαν ότι τους είχαν αφήσει να περιμένουν στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης για ώρες.

«Θερμό χειροκρότημα, διότι υπάρχει ένα ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ που ήρθε να μας πάει… κάπου», έγραψε σε τουίτ η δημοσιογράφος των New York Times Στέφανι Νόλεν, που επέβαινε στην πτήση από το Γιοχάνεσμπουργκ.

«Από τα λεωφορεία σε μια αίθουσα και σε μια τεράστια ουρά. Μπορώ να δω από μακριά άτομα που κάνουν τεστ για Covid, με μπλε στολές προστασίας. Ακόμα δεν μας έχουν δώσει κάποιο σνακ να φάμε», προσθέτει η ίδια σε ένα δεύτερο μήνυμα στο Twitter.

Οι επιβάτες «μεταφέρονται αυτή τη στιγμή σε μια ασφαλή τοποθεσία στο Σχίπχολ», ανέφερε το αεροδρόμιο σε μια ανακοίνωση.

«Τα πάντα γίνονται με προσοχή και για αυτό χρειάστηκε τόσος πολύς χρόνος. Στους επιβάτες έχουν προσφερθεί φαγητό και ποτά. Θα υποβληθούν σε εξετάσεις για τον κοροναϊό».

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές διευκρίνισαν αργότερα ότι μονάχα οι επιβάτες που βγαίνουν θετικοί στην Covid-19 θα αναγκαστούν να μπουν σε καραντίνα. Τα αποτελέσματα των τεστ αναμένονται αργότερα σήμερα.