Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο Γ.  Καλαϊτζίδης και Ν. Ματαράγκας, μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» για τη δολοφονία του Αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών, γνωστού ως «Χαμπίμπι», στα Εξάρχεια, πριν από πέντε χρόνια. Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο, καθώς ήταν ομόφωνη με απαλλακτική μάλιστα και την εισαγγελική πρόταση.

Να σημειωθεί πάντως πως οι δύο κατηγορούμενοι που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με το μοναδικό περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα είχαν επιμείνει από την πρώτη στιγμή στην αθωότητά τους, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη σε βάρος τους.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η πρόταση της εισαγγελέως η οποία διέκρινε «έλλειψη σοβαρότητας» στο κατηγορητήριο που τους οδήγησε στο εδώλιο για  ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και  ηθική αυτουργίας σε αυτή.

Επικαλούμενη δε την αλλαγή της κατάθεσης  που έδωσε βασική μάρτυρας του κατηγορητηρίου η οποία  ανατράπηκε κατά την ακροαματική διαδικασία. , αφού η ίδια η μάρτυρας τα πήρε όλα πίσω, η εισαγγελική λειτουργός είπε: «Δεν μπορώ να την καταλάβω, δείχνει μια έλλειψη σοβαρότητας, προσπάθησα να βρω αν υπάρχει κάτι πίσω από αυτό, όμως παραμένει γεγονός ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη μάρτυρας» υποστήριξε και πρόσθεσε πως αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη κατάθεση, «ίσως αυτή η δικογραφία να είχε μπει στο αρχείο».

Η εισαγγελέας έκανε λόγο για  «έντονη περιρρέουσα ατμόσφαιρα» που επικρατούσε γύρω από τη δράση των δύο ανδρών, η οποία και στάθηκε η αιτία να στοχοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε ότι η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας δεν προέκυψε, αφού δεν αποδείχθηκε η πειθώ και η φορτικότητα που απαιτείται σύμφωνα με την Ποινικό Κώδικα για να πείσει τον φυσικό αυτουργό να τελέσει την πράξη». Και πρόσθεσε πως   «έχουν σαν ιδανικό να αποκαταστήσουν μια τάξη όπως εκείνοι το εννοούν, να εξαρθρώσουν το έγκλημα, είναι λαϊκοί ήρωες που θέλουν να διώξουν το οργανωμένο έγκλημα από την περιοχή…Θα ήθελα να υπερισχύει η πεποίθηση ότι όταν  ο πολιτισμός και η ειρήνευση κερδίζουν έδαφος, τότε χάνει έδαφος η διακίνηση».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2016 άγνωστοι άνδρες πλησίασαν με μηχανή και πυροβόλησαν θανάσιμα σε βάρος του «Χαμπίμπι» επτά φορές. Στη συνέχεια αποχώρησαν από το σημείο ενώ την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα «Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων».