Στο τρίπτυχο όχι σε νέο lockdown, όχι σε νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους και επιμονή σε άσκηση πίεσης στους ανεμβολίαστους, συνίσταται η στρατηγική της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Στρατηγική πίεσης στους ανεμβολίαστους

Στην κυβέρνηση ουσιαστικά με κάθε ευκαιρία διαμηνύουν ότι δεν σκοπεύουν να πάρουν άλλα οριζόντια μέτρα και σε κάθε περίπτωση απορρίπτουν μετά βδελυγμίας ένα νέο lockdown.

Βεβαίως πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του κοροναϊού (κρούσματα, θάνατοι και διασωληνωμένοι) και ιδίως από το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με βάση τα δύο σενάρια τα οποία έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το καλό σενάριο λέει ότι το κύμα αυτό της πανδημίας θα κορυφωθεί στις αρχές Δεκέμβρη ενώ στην περίπτωση του κακού σεναρίου, το πικ της πανδημίας αναμένεται αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στην περίπτωση του καλού σεναρίου είναι πασιφανές ότι το τρίπτυχο της στρατηγικής της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία περίπτωση ν’ αλλάξει, αντίθετα πολλά είναι υπό συζήτηση για την περίπτωση του κακού σεναρίου. Αλλά σε κάθε περίπτωση, τα όποια νέα μέτρα ληφθούν στο άμεσο μέλλον θα έχουν αποκλειστικά το χαρακτήρα ενίσχυσης μιας κινητικότητας δύο ταχυτήτων για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Πάντως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τη στρατηγική πίεσης προς τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν και ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown, λόγω του εμβολίου.

Κανένα ενδεχόμενο νέου lockdown

«Ουσιαστικά, οι ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, είτε είναι εστιατόρια, θέατρα, γυμναστήρια. Οπότε, έτσι, “ωθούμε” τους μη εμβολιασμένους στον εμβολιασμό.

»Έχουμε καταστήσει επίσης ξεκάθαρο ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για τους πολίτες άνω των 60 ετών, θα ισχύει μόνο για επτά μήνες και παρατηρούμε σημαντική αύξηση στον προγραμματισμό της τρίτης δόσης για τα εμβόλια. Άλλωστε οι ειδικοί επισημαίνουν πως αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος.

»Προφανώς, το σύστημα υγείας μας τελεί υπό καθεστώς πίεσης, αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει και άλλο lockdown» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών Lord Karan Bilimoria.

Σαφές μήνυμα ότι δεν εξετάζεται, κανένα ενδεχόμενο επιβολής lockdown, όπως επίσης δεν εξετάζεται και επέκταση επιπλέον μέτρων στους εμβολιασμένους, έστειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπό συζήτηση rapid test στα σουπερμάρκετ και click away στο λιανεμπόριο

Μάλιστα ο κ. Οικονόμου άφησε ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο για λήψη μέτρων σε ότι αφορά την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σουπερμάρκετ αν κριθεί από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων χωρίς πάντως να προαναγγέλλει κάτι σχετικό.

Τόνισε μάλιστα ότι ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα και πρόσθεσε ότι «μετά από κάθε μέτρο, να ζητούμε το επόμενο δεν είναι ό,τι πιο χρήσιμο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA μάλιστα στο τραπέζι βρίσκονται υπό συζήτηση νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, όπως η υποχρέωση rapid test στα σουπερμάρκετ, το click away στο λιανεμπόριο (εξετάζεται επίσης για κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής), καθώς και η διπλή μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Εκκλησίες και rapid test

Σε ότι αφορά το μπέρδεμα με τις εκκλησίες, το ποιος δηλαδή έχει την ευθύνη των ελέγχων και αν τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους πιστούς που δεν θα προσκομίζουν rapid test αφορούν μόνο τους πιστούς ή και τους υπευθύνους των ναών, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «η Εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της, με τον τρόπο που αυτή κρίνει ότι θα είναι αποτελεσματικός και δόκιμος και η κυβέρνηση και η Πολιτεία, με τα αρμόδια όργανά της, θα κάνει τη δική της δουλειά, για να έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε, χωρίς εντάσεις και χωρίς να αναζητούμε προβλήματα εκεί που πάμε να δημιουργήσουμε λύσεις.