Η ΔΕΗ βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής το προηγούμενο διάστημα με την επιτυχέστατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1.350 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση και η ισχυροποίησή της είναι δεδομένες.

Προκύπτει δε και από την ταχύτητα με την οποία κινείται ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Στάσσης προκειμένου να προωθήσει τις νέες επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η διοίκηση της ΔΕΗ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τα χρηματοδοτικά σχήματα που θα υποστηρίξουν τα επενδυτικά της σχέδια. Το καινούργιο είναι ότι στις συνομιλίες αυτές κατέρχεται με πανίσχυρο εταίρο, τη γερμανική RVE, με την οποία, κατά τα φαινόμενα, θα επιχειρήσει το «χτίσιμο» της μεγαλύτερης μονάδας φωτοβολταϊκών τόξων στα λιγνιτικά πεδία της Πτολεμαΐδας. Η συγκεκριμένη επένδυση θα ξεπεράσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το 1 δισ. ευρώ! Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Βαλκανική που θα στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές. Και έπεται συνέχεια.

 

«Γέφυρες» και προοπτικές

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ρητορεύει ασυστόλως εναντίον της χώρας μας, ο νέος υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ρισκάρει και αποπειράται να ανοίξει διάλογο για την τουριστική συνεργασία των δύο χωρών. Θα μεταβεί με την ιδιότητα του υπουργού Τουρισμού στη Σμύρνη, όπου επί τριήμερον, μεταξύ 17 και 19 Νοεμβρίου, θα έχει συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του σε μια προσπάθεια να ενεργοποιηθεί η ατζέντα χαμηλής πολιτικής με τη γείτονα. Τέτοια συνάντηση έχει να πραγματοποιηθεί εδώ και δέκα χρόνια. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο τουρισμός προσφέρει ένα παράθυρο σύγκλισης μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα σε τούτες τις συνθήκες έντονης αντιπαράθεσης. Ιδωμεν…

Μια και το έφερε η συζήτηση για τον τουρισμό, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τις προοπτικές του τουρισμού στη χώρα μας την επόμενη χρονιά. Ολα τα στοιχεία και οι έρευνες από διεθνή τουριστικά γραφεία εμφανίζουν το 2022 ως έτος-σταθμό για τα ταξίδια. Πράγμα που έχουν ενστερνιστεί και οι τραπεζίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων πιστεύουν ακράδαντα ότι οι αφίξεις του 2022 θα ξεπεράσουν κατά πολύ εκείνες του 2019. Συγκεκριμένα ο οικονομικός σύμβουλος της Alpha Bank Π. Καπόπουλος αναμένει μια «πάρα πολύ καλή χρονιά», υποστηρίζοντας ότι «παγκοσμίως θα ενισχυθεί ο τουρισμός και η Ελλάδα θα έχει ευκαιρία να αλλάξει το υπάρχον εποχικό τουριστικό πρότυπο», να διευρύνει δηλαδή συνολικά την τουριστική περίοδο, αξιοποιώντας την τάση της τηλεργασίας και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή. Επιμένει δε πως κάτι τέτοιο θα δώσει άλλη διάσταση στο τουριστικό προϊόν και έτσι ο τουρισμός θα εξελιχθεί σε «βασικό driver της ελληνικής οικονομίας».

Μάχη με τις εκκρεμότητες

Ο αναπληρωτής Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ωστόσο, έχει άλλους μπελάδες αυτόν τον καιρό. Παλεύει να κλείσει τις εκκρεμότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, κυρίως να οριστικοποιήσει εντός του μήνα με τις τράπεζες το πλαίσιο διάθεσης των αναπτυξιακών δανείων με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο και μαζί να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2022. Κατά τα φαινόμενα, οι εκκρεμότητες με τους τραπεζίτες θα λυθούν σχετικά σύντομα, αλλά με τον προϋπολογισμό τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς «σκάνε» πολλές παλαιές αμαρτίες. Πλήθος εγγυήσεων που έχουν καταπέσει απαιτούν διευθέτηση. Ακόμη και η εξυγίανση της Τράπεζας Αττικής που δημιουργεί επιπρόσθετη δαπάνη 180 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα, επιμελής όπως είναι, έχει θέσει πολύ συγκεκριμένους στόχους. Κατά τον κ. Σκυλακάκη, η οικονομική πολιτική του 2022 οφείλει να επιδιώξει τη διεθνοποίηση της οικονομίας, την κάλυψη του επενδυτικού κενού, τη δημιουργία συνθηκών για ανταγωνιστικότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις και την επιλογή ρυθμίσεων, φορολογικών και άλλων, που θα κατατείνουν στην εξάλειψη της άτυπης οικονομίας, δηλαδή, σε απλά ελληνικά, στον περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Οπότε ετοιμαστείτε για ένταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την απακάλυψη των παραοικονομικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, το προνόμιο χρησιμοποίησης του φθηνότερου αγροτικού πετρελαίου θα προσφερθεί μόνο σε συνεταιρισμένους ή συμμετέχοντες σε αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών αγρότες. Οι άλλοι απλώς δεν θα τύχουν της εύνοιάς του, επειδή, όπως υποστηρίζει, κρύβουν τα εισοδήματά τους.

ΣΥΡΙΖΑ και επιτελικό κράτος

Μία από τις πλέον εποικοδομητικές συζητήσεις της τελευταίας διετίας, με θέμα ωστόσο που συνήθως δίνει αφορμές για σφοδρές συγκρούσεις, έγινε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στη Νομική Βιβλιοθήκη.Με αφορμή την έκδοση «Επιτελικό κράτος – Συνταγματική διαρρύθμιση και συνέπειες του Ν. 4622/2019» της Ματίλντας Χατζηπαναγιώτου, συζήτησαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Θα ανέμενε κανείς παράλληλους μονολόγους και αφορισμούς. Ομως συνέβη κάτι άλλο.Ο κ. Γεραπετρίτης προφανώς και υπερασπίστηκε τον νόμο, δεν ήταν έκπληξη αυτό. Εκπληξη ήταν όμως ότι ο κ. Ξανθόπουλος δεν ακολούθησε τη γνωστή, μηδενιστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Κριτική μπορεί να άσκησε, ωστόσο ακόμη και όταν ρωτήθηκε ευθέως αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε το επιτελικό κράτος, εφόσον κέρδιζε τις εκλογές, απέφυγε δηλώσεις του τύπου «με έναν νόμο και ένα άρθρο». Μπορεί και να είναι ενθαρρυντική ένδειξη, στον βαθμό φυσικά που οι απόψεις του κ. Ξανθόπουλου συμπίπτουν με άλλες στο κόμμα του…

Το μέρισμα και οι ιθαγενείς

Και να θέλει κανείς να αγιάσει, δεν τον αφήνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ. Με την ευκαιρία ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του οργανισμού, δεν παρέλειψε για ακόμη μια φορά να αναγγείλει τη διανομή έκτακτου μερίσματος (έκτακτης αμοιβής, όπως την ονομάζει ο ίδιος) 174 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους, με τους Γερμανούς πρώτους και καλύτερους βεβαίως-βεβαίως. Και αυτό εκ του τιμήματος από την ολοκλήρωση της πώλησης της σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, την απόκτηση της οποίας άλλοι είχαν φροντίσει σε άλλους χρόνους και σε άλλους καιρούς. Οι ιθαγενείς, από την άλλη, όλοι εμείς που αναμένουμε επενδύσεις από τον ΟΤΕ για καλύτερα δίκτυα και ασφαλείς συνδέσεις, θα περιμένουμε προφανώς μακαρίως στο ακουστικό μας.

Το παιχνίδι της γοητείας

Οι Κλίντον όταν θέλουν να γοητεύσουν το κάνουν όπως κανένας άλλος. Οι 75 καλεσμένοι τους στη Νέα Υόρκη εντυπωσιάστηκαν από την είσοδό τους κιόλας στο εντυπωσιακό κτίριο Hudson Yards. Ολοι τους, προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς, υποβλήθηκαν σε rapid test και έπειτα ανέβηκαν με έναν ανελκυστήρα που στις πλευρές του, μέχρι να φτάσουν στον 101ο όροφο, παρουσιάζονταν τα στάδια ανέγερσης του κτιρίου και άλλαζε η προοπτική της θέας στην πόλη. Ο Μπιλ Κλίντον, αδύναμος εξαιτίας της πρόσφατης περιπέτειας της υγείας του αλλά πάντα χαρισματικός, τους μίλησε για το σχέδιο επαναλειτουργίας του Ιδρύματος Κλίντον έπειτα από έξι χρόνια παύσης, ενώ η Χίλαρι, που είχε ιδιωτική συνάντηση με το ζεύγος Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου πριν από το δείπνο και συζήτησαν από πολιτική μέχρι για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, ζήτησε να μάθει πληροφορίες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι ακριβώς ειπώθηκε είναι δύσκολο να μαθευτεί, αλλά μου μεταφέρθηκε ότι η άποψη του ζεύγους Αγγελοπούλου είναι ότι ο Πρωθυπουργός ενεργεί σαν ένας CEO ο οποίος αντί να διοικεί μια επιχείρηση διοικεί μια χώρα. Η κυρία Αγγελοπούλου δεν έμεινε στη Νέα Υόρκη. Την επόμενη ημέρα ταξίδεψε στη Βοστώνη όπου είχε ένα γεμάτο πρόγραμμα με επίσκεψη στο MIT, συνάντηση με πολιτειακούς βουλευτές της Μασαχουσέτης και την ομοσπονδιακή βουλευτή Nicole Malliotakis, ομιλία στο Χάρβαρντ και βράβευση από τη δραστήρια ομογενειακή οργάνωση της πόλης Alpha Omega. Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ξέρει επίσης καλά το παιχνίδι της γοητείας, όπως διαπίστωσαν οι διακεκριμένοι ομογενείς καλεσμένοι στο προξενείο της Βοστώνης, μεταξύ των οποίων ο Μάικλ Δουκάκης και η σύζυγός του Κίτι.

Ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) το παλεύει μήπως και αναγεννήσει το κόμμα του. Προσπαθεί να συγκροτήσει καινούργιο κύκλο συνεργατών, με άλλα στοιχεία και χαρακτηριστικά. Είναι ομολογουμένως ένα βήμα ανασυγκρότησης. Ομως και αυτό δειλό, με τη συνήθη επιφύλαξη μην και τον «κράξουν» οι αριστεροί «βαρόνοι» παλαιάς κοπής και σχολής. Θέλουν τόλμη η αναγέννηση και η ανασυγκρότηση. Γιατί «το τραύμα της διακυβέρνησης», όπως λέει και ο Λευτέρης Κουσούλης που τον επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας κάποτε στη Βουλή, «είναι βαθύ και αφορά τόσο το κόμμα όσο και τον ίδιο». Χωρίς αυτοκριτική και αποδοχή των βαρών της προηγούμενης περιόδου δεν θα έχουν τύχη, ούτε μεγάλη προκοπή. «Σήμερα καταδιώκονται από την άρνηση που έχει εγκατασταθεί μέσα τους και δεν τους επιτρέπει να αλλάξουν και να αυτομεταρρυθμιστούν» επιμένει ο Λευτέρης. Φάνηκε άλλωστε και από τη συζήτηση στη Βουλή για τα μέσα ενημέρωσης. Το φετίχ παραμένει δυστυχώς και ορίζει τη στάση και τη συμπεριφορά τους.