Η Πολωνία συζητάει την επιλογή σύγκλισης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με τη Λιθουανία και τη Λετονία, σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους μετανάστες στα σύνορα της με τη Λευκορωσία, όπως δήλωσε σήμερα στα ΜΜΕ, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Συζητάμε με τη Λετονία και ειδικότερα με τη Λιθουανία, γιατί δεν κάνουμε χρήση του άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Το άρθρο 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) εμπεριέχει την πιθανότητα σύγκλισης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, αν υπάρχει μία απειλή ασφάλειας κατά ενός από τα κράτη-μέλη της συμμαχίας.

Διεύρυνση κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί των Εξωτερικών θα διευρύνουν τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, αύριο Δευτέρα, συμπεριλαμβάνοντας τις αεροπορικές εταιρίες και τα τουριστικά γραφεία, για τα οποία εικάζεται ότι φέρνουν μετανάστες στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Η ΕΕ κατηγορεί την Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει τους μετανάστες να έρθουν στα σύνορά της και προωθεί χιλιάδες από αυτούς για να διασχίσουν την Πολωνία και άλλες χώρες, που έχουν σύνορα με την ΕΕ αντιδρώντας στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων, που έχουν ήδη επιβληθεί στο Μίνσκ.

Δύο διπλωμάτες ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι η ΕΕ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων κατά του κεντρικού αεροδρομίου της Λευκορωσίας σε μία προσπάθεια να γίνει πιο δύσκολη η μεταφορά μεταναστών από αεροπορικές εταιρίες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν αύριο.

Οι δηλώσεις Μπορέλ

«Θα δώσουμε το πράσινο φως για την επέκταση του νομικού πλαισίου των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ώστε αυτό να μπορεί να εφαρμοστεί για τον καθένα που έχει συμμετοχή στην παράνομη διακίνηση μεταναστών σε αυτή τη χώρα» δήλωσε ο Μπορέλ στην εβδομαδιαία γαλλική εφημερία «Le Journal du Dimanche».

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι τα διευθυντικά στελέχη των αεροπορικών εταιριών και των τουριστικών γραφείων θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, αλλά και δράσεων για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους στην ΕΕ.

Περίπου 30 κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τη Λευκορωσία εικάζεται ότι συμμετέχουν στην εξέλιξη της μεταναστευτικής κρίσης και μπορούν να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή στοχευμένων κυρώσεων, όπως δήλωσε ο Μπορέλ.

Σε βάρος του πρόεδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο εφαρμόζονται ήδη διεθνείς κυρώσεις για την καταστολή διαδηλώσεων, ενώ ο ίδιος, έχει απειλήσει ότι θα αντιδράσει κατά της επιβολής νέων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Λευκορωσίας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ