Επιχείρηση εξωστρέφειας ξεκίνησε από προχθές ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώτος σταθμός των περιοδειών του στην περιφέρεια ήταν η Εύβοια που επλήγη βαρύτατα από τις καταστροφικές πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι. Εν μέσω των εσωκομματικών ζυμώσεων και συζητήσεων στην πορεία προς το 3οσυνέδριο στα τέλη του προσεχούς Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιχειρεί να διαμορφώσει θετική εικόνα για το κόμμα και να αντιστρέψει το κλίμα που υπάρχει.

Ο πρώην πρωθυπουργός εγκαινίασε τον μεγάλο πολιτικό κύκλο των 13 περιφερειακών εξορμήσεων με ομιλίες, συναντήσεις και συζητήσεις με κοινωνικούς φορείς, με φόντο το συνέδριο, όπου ουδείς, όπως προκύπτει με τα σημερινά δεδομένα, δύναται, όχι απλά να αμφισβητήσει επί της ουσίας τον ίδιο, αλλά και να ανατρέψει, εις βάρος των προεδρικών, τους εσωκομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων.

«Οσα λέγονται είναι λίπασμα δημοκρατίας»

«Μπορεί να υπάρχει γκρίνια, ενστάσεις, επιφυλάξεις, προβληματισμός και ανησυχία για το γεγονός ότι δεν καταγράφουμε δυναμική στις δημοσκοπήσεις και να καταγράφεται εσωκομματική ένταση χαμηλής κλίμακας με τους πασοκογενείς κυρίως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δημιουργείται πρόβλημα στον Τσίπρα» σημειώνει στο «Βήμα» πολύπειρο κομματικό στέλεχος με μακρά διαδρομή. Παράλληλα, αναφέρεται στη γνωστή ρήση του Μάο, «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», διευκρινίζοντας ότι όσα λέγονται και γίνονται είναι «λίπασμα δημοκρατίας» σε ένα κόμμα συμμετοχικό με τάσεις και όχι αρχηγικό.

Βέβαια η επισήμανση ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο πρόεδρος και ουδείς τον αμφισβητεί είναι περιττό να ειπωθεί και επισημαίνει: «Η στήριξη του Αλέξη τόσο στις τακτικές του κινήσεις, αλλά και στη στρατηγική του είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές». Το πολύπειρο στέλεχος μιλά για εκλογές και όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις κάλπες, εκτός από το συνέδριο. Ως εκ τούτου, ο κύκλος των εξορμήσεων του κ. Τσίπρα λαμβάνει χώρα, όπως λένε στο «Βήμα» στενοί του συνεργάτες, σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο.

Η ακρίβεια και τα εισοδήματα

Στην προμετωπίδα της προσπάθειας για ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (τον όρο «Προοδευτική Συμμαχία» τον τονίζουν όλο και πιο έντονα από την ηγετική ομάδα για να τονίσουν ότι όλοι είναι ισότιμοι, άρα και οι πασοκογενείς) θα είναι η πανδημία. Τούτο είναι αναμενόμενο, με βάση τα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και το μείζον θέμα της ακρίβειας που ροκανίζει τα εισοδήματα. Χαρακτηριστική των προθέσεων του κ. Τσίπρα είναι η φράση «συμπεριφέρεται σαν Γκόρτσος την ώρα της πανδημίας» με την οποία επιτίθεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο λέει ότι «παριστάνει ότι πρωθυπουργεύει μια άλλη χώρα».

Ο πρώην πρωθυπουργός αντιπαρέρχεται την εσωστρεφή συζήτηση για το συνέδριο που επιχειρούν διάφορες πλευρές. Θέλει να βλέπει τη μεγάλη εικόνα και στέκεται με απέχθεια απέναντι στην «εσωκομματική κουζίνα». Το κρίσιμο για τον ίδιο αυτή τη στιγμή είναι να ενισχύσει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στα ζητήματα της πανδημίας και της ακρίβειας. Μάλιστα, επ’ αυτού λέει ότι είναι προφανές στον μέσο πολίτη πια πως ο κ. Μητσοτάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου. «Εχει πανηγυρίσει τρεις φορές το τέλος του κορωνοϊού, μας είπε ότι είμαστε στο τελευταίο μίλι και δημιούργησε ένα κλίμα υπερβολικής αισιοδοξίας για να βρισκόμαστε τους τελευταίους τρεις μήνες στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη» τονίζει.

Η διαχείριση της πανδημίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εστιάζει στην ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο όπως λένε από την προεδρική ομάδα, μετά και τις τελευταίες συσκέψεις με αρμόδιους παράγοντες που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, «είναι στα όρια της κατάρρευσης, οι άνθρωποι που δίνουν την ύστατη ικμάδα των δυνάμεών τους για να το κρατήσουν όρθιο λιποθυμούν μπροστά στις κάμερες, όπως στη Λάρισα» και συμπληρώνουν: «Η κατάσταση είναι τραγική, σήμερα είναι 2.500 λιγότεροι υγειονομικοί στο ΕΣΥ από ό,τι το 2019».Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Τσίπρας στην πρόταση να υπάρξει διαφορετική επιτροπή επιστημόνων για τη διαχείριση της πανδημίας. Μάλιστα, επ’ αυτού οι συνεργάτες του διευκρινίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε «κοινής αποδοχής επιστήμονες», αλλά σημείωσε να τους ορίσουν από κοινού, υψηλού κύρους, πέρα και έξω από κομματικές σκοπιμότητες.

Η Πολιτεία και η Εκκλησία

Στο ζήτημα αυτό θεωρούν ότι κατέγραψαν και μια σημαντική «νίκη» στρατηγικής σημασίας σχετικά με το ζήτημα των ελέγχων και των τεστ για τους ανεμβολίαστους στους ιερούς ναούς. «Εχω ανθρώπους ηλικιωμένους που θέλουν να πάνε στην Εκκλησία και δεν πάνε διότι δεν τους προστατεύει και η Πολιτεία και η Εκκλησία. Η πρόταση που καταθέσαμε έπρεπε να είναι μέριμνα και της Εκκλησίας. Δεν θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους, εμβολιασμένους, όταν δίπλα τους μπορεί να είναι κάποιος ανεμβολίαστος που μπορεί να φέρει τον ιό, για να μη δυσαρεστήσουμε μία μικρή μειοψηφία που δεν θέλουμε να δυσαρεστηθεί για να μας ψηφίσει;» είπε και διευκρίνισε, στη σκιά και της επικοινωνίας του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που ουσιαστικά ταυτίζονται: «Η πρότασή μου δεν έχει έννοια στοχοποίησης των ναών και της θρησκευτικής λειτουργίας, αλλά την έννοια της προστασίας των πιστών».

Μετωπική σύγκρουση στην Ολομέλεια

Αυτά αναμένεται να ακουστούν και τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη «λίστα Πέτσα», όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. Εκεί θα υπάρξει μετωπική σύγκρουση για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, όπου εκτός από την πανδημία και την ακρίβεια, θα βρεθεί και το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. «Ο Πρωθυπουργός έχει έρθει σε πολύ δύσκολη θέση με την πρότασή μας για Εξεταστική Επιτροπή από την αντιπολίτευση για να ελέγξει πεπραγμένα της κυβέρνησης. Γιατί δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα 40 και πλέον εκατ. ευρώ που έχει δώσει χωρίς κριτήρια» είναι η άποψη του κ. Τσίπρα που επιμένει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές, διότι τις φοβάται «όπως ο διάολος το λιβάνι». Παράλληλα όμως με τη σκληρή κριτική θα υπάρξει και επιμονή στην υποστήριξη των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με κεντρική αυτή για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που δεν απαιτεί δημοσιονομικό χώρο, σύμφωνα και με το οικονομικό του επιτελείο.

Στο επίκεντρο η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά στο ζήτημα της ακρίβειας, στο επίκεντρο θα βρεθεί η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, διότι όπως λέει ο κ. Τσίπρας με ένταση, «σε διαφορετική περίπτωση, ο χειμώνας θα είναι αφόρητος».

Νέα ομάδα συμβούλων με τεχνοκρατικό ύφος

Μια νέα ομάδα συμβούλων, με έντονο τεχνοκρατικό άρωμα, κάτι που πολλοί έλεγαν ότι λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παίρνει θέση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και θα λειτουργούν επικουρικά και συμβουλευτικά για όλα τα θέματα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχοντας επικοινωνία και συνεννόηση με τους περισσότερους εδώ και παρά πολύ καιρό, αποφάσισε να τους δώσει έναν πιο θεσμικό μανδύα, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο και την εικόνα του κόμματος στην κοινωνία.

 Ο ρόλος τους

Η ομάδα αυτή των περίπου 25-30 προσώπων έχουν μακρά διαδρομή ο καθένας στον τομέα του και γνωρίζουν άριστα τα θέματα της ευθύνης τους, ενώ δεν θα λειτουργούν παράλληλα με τους αρμόδιους τομεάρχες και συντονιστές, που είναι και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά θα έχουν ρόλο συμβούλου του προέδρου του κόμματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», μεταξύ των ονομάτων που θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα είναι τα εξής πρόσωπα.
Για τα οικονομικά θέματα ο κ. Τσίπρας επέλεξε τον πρώην αναπληρωτή Οικονομικών την περίοδο της πρωθυπουργίας του, τον Γιώργο Χουλιαράκη, με τον οποίο είχε τακτική επικοινωνία, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος δίδασκε στο Χάρβαρντ. Ο κ. Χουλιαράκης είναι ένα από τα πρόσωπα που θα δώσουν πιο τεχνοκρατικό ύφος και κύρος. Επίσης ενεργό ρόλο θα έχει πλέον ο Δημήτρης Λιάκος, πρώην υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της οικονομίας.

           

Για τα οικονομικά θέματα ο κ. Τσίπρας επέλεξε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη , ενώ ενεργό ρόλο θα έχει ο Δημήτρης Λιάκος, πρώην υφυπουργός παρά τω  Πρωθυπουργώ

Το άλλο πρόσωπο που είναι στην οικονομική ομάδα είναι ο Τάκης Κορκολής, από τα αξιολογότερα νέα στελέχη.Ο κ. Κορκολής (πρώην γενικός γραμματέας Επενδύσεων) είναι ένα από τα πρόσωπα που «ψήθηκαν» στο καμίνι της εφαρμογής των προαπαιτουμένων του μνημονίου. Και οι τρεις διατηρούν άριστες σχέσεις με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τσίπρα και «Νέστορα» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννη Δραγασάκη.

Υγεία, Αμυνα, Παιδεία

Στο πεδίο της υγείας, ο κ. Τσίπρας που εμπιστεύεται τον βουλευτή και πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό απόλυτα, θα έχει ως σύμβουλο τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή Αιματολογίας στη Σορβόννη. Στα θέματα της άμυνας σταθερά δίπλα του θα είναι ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης ενώ παραμένουν ως σταθεροί συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου και ο πρώην Α/ΓΕΣ, Γιώργος Καμπάς. Στα ζητήματα που αφορούν ευρύτερα την Ελληνική Αστυνομία ρόλο θα έχει η πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Στα θέματα Παιδείας, στα οποία δίνει μεγάλη σημασία ο κ. Τσίπρας, ειδικό ρόλο συμβούλου θα έχει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Στα εργατικά θέματα δίπλα του θα είναι ο γνωστός καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ και εργατολόγος Αρις Καζάκος, ενώ για θέματα που αφορούν ενέργεια και ΕΕ κρίσιμο ρόλο θα έχει ο Νίκος Φαραντούρης, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Ενισχυμένος ρόλος
Στην ομάδα του κ. Τσίπρα παραμένουν, με ενισχυμένο ρόλο, στενοί του συνεργάτες, όπως ο Βαγγέλης Καλπαδάκης (για θέματα εξωτερικής πολιτικής διπλωματίας) και η Ράνια Σβίγκου. Κεντρικό ρόλο έχει και ο επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ακρίτας Καϊδατζής, πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διατηρεί άριστη σχέση με τον διευθυντή του γραφείου του κ. Τσίπρα, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Επί των συνταγματικών θεμάτων, βαρύνουσα άποψη έχει η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Ιφιγένεια Καμτσίδου.