Άλλη μία «μαύρη» Δευτέρα βιώνουμε στη χώρα αφού ο κορωνοϊός όχι μόνο επιμένει, αλλά κατέγραψε νέο ρεκόρ κρουσμάτων και, μάλιστα, μετά από μειωμένο αριθμό τεστ λόγω του Σαββατοκύριακου, ενώ η θετικότητα έχει εκτοξευτεί.

Όπως σημείωναν οι προβλέψεις από νωρίς σήμερα, το φράγμα των εφτά χιλιάδων μολύνσεων «έσπασε». Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 7.335 νέα κρούσματα, ενώ 65 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19. Πολύ άσχημη είναι η εικόνα και από το μέτωπο των διασωληνωμένων αφού 477 συμπολίτες μας δίνουν τη μάχη τους απέναντι στον φονικό ιό.

Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ

Πολλές φορές οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζεται να κοιτάμε πέρα από τον αριθμό των κρουσμάτων για την πορεία της πανδημίας, έστω κι αν είναι απόλυτα λογικό όταν τα κρούσματα αυξάνονται τόσο πολύ να υπάρχει σοκ και μεγάλη ανησυχία, ενώ εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι όσο πολλαπλασιάζονται οι μολύνσεις, τόσο θα αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι ασθενών.

Περισσότερο πιεσμένα είναι τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και αυτά της Αττικής ή του Βόλου, για παράδειγμα, δεν βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA

Αύξηση των εισαγωγών

Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία Παπανικολάου και Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» και πάλι.

Το νοσοκομείο Παπανικολάου, κατά το πρώτο τετράωρο από την έναρξη της εφημερίας του είχε ήδη δύο ασθενείς διασωληνωμένους στο χειρουργείο και όχι στις ΜΕΘ, που γέμισαν αμέσως.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Grtimes.gr, δεν υπάρχει κλίνη διαθέσιμη σε ΜΕΘ του νοσοκομείου καθώς η πληρότητα έχει ως εξής: η Α’ ΜΕΘ έχει 18 διασωληνωμένους, η Β’ 12, και από τις 18 κλίνες της Γ’ ΜΕΘ που αποτελεί και την τελευταία προσθήκη, λειτουργούν οι 9 που είναι όλες γεμάτες.

Πρόσφατα έκλεισε και η ψυχιατρική κλινική, λόγω της ασφυκτικής κατάστασης και της μη επάρκειας προσωπικού, το οποίο μεταφέρθηκε σε άλλες κλινικές. Όπως δηλώνει στο ίδιο μέσο η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Ελένη Σιώτου, «τα υπόλοιπα εννέα κρεβάτια της Γ΄ ΜΕΘ, είναι πιθανό να λειτουργήσουν μέχρι και την Τετάρτη με τη συνδρομή γιατρών από την Αθήνα, ωστόσο κανείς δεν ξέρει που θα βρεθεί επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, καθώς το ήδη υπάρχον δεν επαρκεί και είναι εξαντλημένο».

Λιποθυμούν εργαζόμενοι από την κούραση

«Λιποθυμάνε άνθρωποι από την υπερκόπωση. Δεν κουράστηκαν τώρα, αλλά εδώ και δύο χρόνια μάχονται στο πλευρό των ασθενών» αναφέρει.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, από τους 70 εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή, οι περισσότεροι ήταν στα περιστατικά COVID-19 και μόνο 5 άτομα ενδιαφέρθηκαν να εργαστούν ως επικουρικό προσωπικό. Ωστόσο, πρόκειται για άτομα Δ.Ε από ΙΕΚ, χωρίς να μπορούν να στελεχώσουν κλινικές COVID-19.

Το πρωί της Δευτέρας το Ιπποκράτειο ολοκλήρωνε ακόμα μία δραματική εφημερία με δεκάδες νέους ασθενείς. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Χρήστος Τζελέπης, στη διάρκεια της εφημερίας προσήλθαν πάνω από 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλα περίπου 17 ύποπτα. Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε, πώς λόγω της κατάστασης το Σάββατο άνοιξε ακόμα μία κλινική Covid στο νοσοκομείο, στη θέση της ορθοπεδικής και ουρολογικής κλινικής, η οποία γέμισε αμέσως με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να νοσηλεύονται στο ίδρυμα περισσότεροι από 150 ασθενείς σε απλές κλίνες.

Την ίδια ώρα οι κλίνες ΜΕΘ, όχι απλά είναι ασφυκτικά γεμάτες, αλλά νοσηλεύονται διασωληνωμένοι τέσσερις ασθενείς εκτός αυτών.

Ο κ. Τζελέπης επεσήμανε πώς οι αντοχές του προσωπικού εξαντλούνται όλο και περισσότερο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πώς στο νοσοκομείο δεν έχει έρθει κανένας επικουρικός υγειονομικός για να βοηθήσει στην κατάσταση. Αντίθετα, το προσωπικό είναι μειωμένο λόγω των αναστολών εργασίας.

Το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα αντέξει το ΕΣΥ

Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε από  τα παραπάνω ενδεικτικά στοιχεία, αλλά και από την περσινή εμπειρία της μάχης απέναντι στον κοροναϊό είναι ότι το μεγάλο στοίχημα που «παίζεται» είναι αν θα αντέξει το ΕΣΥ.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή»,  με βάση τα στοιχεία που έγιναν γνωστά τη Δευτέρα περισσότεροι από 300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι (περίπου 85-87%), έχασαν τη ζωή τους από Covid τις τελευταίες 15 μέρες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης ΥΠΕ, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες σήμερα ανέρχεται σε 1.008 και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ σε 159.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, έχουν πεθάνει από Covid 160 άνθρωποι σε νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ (Θεσσαλονίκη και Δυτική Μακεδονία), ενώ από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει 159 στην περιοχή αρμοδιότητας της 4ης ΥΠΕ (Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).

Η εικόνα των νοσηλειών σήμερα στα 14 νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ έχει ως εξής: 529 νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες (74,9% ανεμβολίαστοι) και 91 σε ΜΕΘ (91,2% ανεμβολίαστοι). Στα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ σήμερα νοσηλεύονται 479 (74,3% ανεμβολίαστοι) και 61 σε ΜΕΘ (89,7% ανεμβολίαστοι).

Αποκαλυπτικό για την κατάσταση στη χώρα είναι το γράφημα που παρουσιάζει η εφημερίδα, με τα στοιχεία μέχρι τις 4 Νοεμβρίου για τα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους.

Δείτε το σχετικό γράφημα

Κινδυνεύουν όσο ποτέ οι ανεμβολίαστοι

Καθημερινά, οι ειδικοί συνεχίζουν να κάνουν εκκλήσεις για να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Άλλωστε, το ποσοστό του 63% περίπου που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή δεν είναι ικανό για να πούμε ότι η χώρα διαθέτει τείχος ανοσίας απέναντι στον κοροναϊό. Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 402 (84.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 (15.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η διαφορά είναι χαοτική και αποκαλυπτική για το πόσο προστατεύουν τα εμβόλια για να μη νοσήσει κανείς σοβαρά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν κάνει κάποιος το εμβόλιο είναι άτρωτος. Η τήρηση των υγειονομικών μέτρων είναι κάτι που χρειάζεται να το ακολουθούμε όλοι.

SOS για την υπερμετάδοση στους εργασιακούς χώρους

Από την προηγούμενη εβδομάδα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου είχε σημειώσει ότι διπλασιάστηκε το ποσοστό θετικότητας, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στους χώρους εργασίας.

Το ίδιο έρχεται να τονίσει και ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας με δηλώσεις του στην «Καθημερινή» που επισημαίνει ότι την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση της μετάδοσης και μέσα σε εργασιακούς χώρους.

«Σε γενικές γραμμές ισχύει ότι όσο πιο κλειστός και φτωχά αεριζόμενος είναι ένας χώρος και όσο μεγαλύτερος ο συγχρωτισμός σε αυτόν τον χώρο, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες μεγάλης διασποράς», αναφέρει ο κ. Λύτρας.

Ποιοι είναι υπερμεταδότες

«Στη βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί περιστατικά υπερμετάδοσης, όπου ένα άτομο έχει βρεθεί να είναι η αιτία για 100 και περισσότερες δευτερογενείς μεταδόσεις. Το να είναι κάποιος υπερμεταδότης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Από βιολογικούς, δηλαδή να φέρει υψηλό ιικό φορτίο, αλλά και από τις δραστηριότητες του, παραδείγματος χάριν να βρίσκεται σε κλειστό στενό χώρο με μεγάλο συνωστισμό και δυνατή μουσική που θα αναγκάζεται να μιλάει δυνατά, ή να τραγουδάει. Μπορεί και ο εμβολιασμένος να γίνει υπερμεταδότης, αν και είναι σαφώς μικρότερες οι πιθανότητες. Εάν όμως οι συνθήκες είναι κατάλληλες μπορεί να μετατραπεί σε υπερμεταδότη. Μελέτες έχουν δείξει ότι εμβολιασμένοι που νοσούν φέρουν το ίδιο υψηλό ιικό φορτίο με τους ανεμβολίαστους, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα», προσθέτει ο κ. Λύτρας.