Στο διπλό μέτωπο της ακρίβειας και της συνεχιζόμενης κρίσης της πανδημίας στρέφει την προσοχή του το Μέγαρο Μαξίμου, αξιοποιώντας της ίδια στιγμή τους «πόντους» που προσέφεραν στην κυβέρνηση η σύναψη της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία και η αμήχανη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Η επιστροφή στην πολιτική καθημερινότητα, στον απόηχο και των προειδοποιητικών μηνυμάτων των δημοσκοπήσεων, αναγκάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα επιτελεία της Ηρώδου Αττικού και των υπουργείων Οικονομικών, Ενέργειας και Υγείας σε νέες αναπροσαρμογές των παρεμβάσεών τους, με την ελπίδα ότι ο εφετινός χειμώνας θα είναι, υπό πολλές έννοιες, διαφορετικός από εκείνον του 2020.

Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Υπό αυτό το πρίσμα αποφασίστηκε την Πέμπτη και ανακοινώθηκε την Παρασκευή η γενναία επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Οπως χαρακτηριστικά ομολογείται από συνομιλητές του Πρωθυπουργού: «Το ύψος των ρυθμών ανάπτυξης ή οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας δεν θα ενδιαφέρουν κανέναν, όσο δεν βλέπει την οικονομική του κατάσταση να βελτιώνεται, πόσω μάλλον αν επιδεινώνεται».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα (δεξιά) και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη (αριστερά), στην ανακοίνωση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών την περασμένη Παρασκευή

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα μέτρα στήριξης των οικογενειακών προϋπολογισμών θα συνδυαστούν σύντομα με τις ήδη δρομολογημένες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στη συνέχεια με τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών, κ.ά., εντός του 2022.Παρά τις διαπιστώσεις όμως, οι παρεμβάσεις για την ανάσχεση του κύματος ανατιμήσεων δεν είναι τόσο απλές, ούτε και τα αποτελέσματά τους εγγυημένα.

Μέτωπο για δημιουργία αποθεμάτων αερίου

Σε πρώτο επίπεδο και παράλληλα με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει το μέτωπο που ήδη σχηματίστηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Τσεχία, τη Ρουμανία, με κύριο στόχο τη δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου και την εξισορρόπηση της αγοράς, σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων και την αποτροπή των υπερβολικών διακυμάνσεων στις τιμές του άνθρακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να επενδύσει και σε αυτό το πεδίο στη συνεργασία με τη Γαλλία και την Ιταλία. Στο πλαίσιο αυτό και με το βλέμμα στραμμένο στη συζήτηση για τη νέα μορφή του Συμφώνου Σταθερότητας, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί το προσεχές διάστημα τη Ρώμη, με πρόθεση να έχει μια ευρεία συζήτηση με τον Μάριο Ντράγκι. Στον απόηχο δε των πρόσφατων συναντήσεων και συμφωνιών με τον Εμανουέλ Μακρόν, είχε μία μακρά συζήτηση με τον γάλλο πρόεδρο, στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.

Αλλαγές με ρίσκο στη διαχείριση της πανδημίας

Παρά τη μετατόπιση του βάρους και την αλλαγή στρατηγικής ως προς τη διαχείριση, η πανδημία εξακολουθεί να είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση. Κεντρική απόφαση του πρωθυπουργικού επιτελείου σε αυτή τη φάση ήταν να δοθεί έμφαση στο πολιτικό πεδίο.Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν οι εσπευσμένες ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για την πλήρη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων για τους εμβολιασμένους πολίτες, ακόμη και στις περιοχές όπου καταγράφεται έξαρση της πανδημίας.

Ωσπου πάντως να φανεί το αποτέλεσμα των πρόσφατων αποφάσεων, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κλίμα σύγχυσης και επιφύλαξης, ειδικά σε ό,τι αφορά τα όσα συμβαίνουν και καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικώς στη Θεσσαλονίκη. Το ζήτημα αναδείχθηκε με τις πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τις οποίες η κυβέρνηση παρέπεμψε ωστόσο στην επιστημονική κοινότητα.

Νέα εκστρατεία για τη Βόρεια Ελλάδα

Για την αντιμετώπιση των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα θα επιδιωχθεί τις επόμενες εβδομάδες η οργάνωση μιας νέας εκστρατείας ενημέρωσης, με επιτόπιες παρεμβάσεις κινητών μονάδων και με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρά ταύτα, κυρίαρχη αντίληψη του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι πως η πανδημία έχει πλέον ενσωματωθεί ως παράμετρος στην καθημερινότητα, στοιχείο το οποίο κάνει ανεξάρτητους πολιτικούς παράγοντες και την αντιπολίτευση να μιλούν για κυνική προσέγγιση του ζητήματος.

Η κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη – Καραμανλή και οι αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ

Η εσωκομματική κινητικότητα προστέθηκε στους προβληματισμούς του πρωθυπουργικού επιτελείου, με αφορμή το επεισόδιο που οδήγησε στη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, αλλά και την πολιτικο-ιδεολογική παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Βουλή.

Στον κομματικό περίγυρο ορισμένοι συνέδεσαν τις εξελίξεις και με την πρόσφατη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ανέφερε ότι «η ΝΔ δεν είναι Ποτάμι». Κατά κάποιες εκτιμήσεις, η αναφορά αυτή ενθάρρυνε τις συμπεριφορές όσων θεωρούν ότι μπορούν να αναζητήσουν ακροατήριο στα δεξιά της ΝΔ, καλλιεργώντας την ένταση με εμφυλιοπολεμική ρητορική ή εκείνων οι οποίοι ενοχλούνται από την επιμονή του Πρωθυπουργού στην κεντρώα πολιτική ταυτότητα του κόμματος. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως θέλησε να κλείσει το θέμα και μιλώντας στη Βουλή τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα πρόεδρος της ΝΔ και σίγουρα από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός, ανέλαβα μια δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, να μην ξύνουμε τις πληγές του παρελθόντος, αλλά να εργαζόμαστε για να τις επουλώσουμε. Και αυτή τη δέσμευσή μου κάνω πράξη, και όποιος ξεπεράσει τα όρια τα οποία θέτουμε ως παράταξη συνολικά σε αυτή την κατεύθυνση θα γνωρίζει ότι δεν έχει θέση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ».

Υπό αυτό το πρίσμα, με ενδιαφέρον αναμένεται η εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» την προσεχή Τετάρτη, με αφορμή τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ και με μοναδικούς ομιλητές τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά, από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει εσωκομματικά ζητήματα στη ΝΔ είναι μία απόπειρα να συγκαλύψει τη δική του μεγάλη εσωτερική κρίση. Ως προς αυτά, συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν στοιχεία όπως η αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να δρομολογήσει ακόμη και τη διεξαγωγή συνεδρίου, η αντιφατική στάση στο θέμα της ελληνογαλλικής συμφωνίας και οι εκδηλώσεις διαφοροποίησης στελεχών, τα οποία ανήκουν στις διαφορετικές εσωκομματικές τάσεις.