Ενα «κείμενο-φωτιά» του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέλιου Κούλογλου, με τον αιχμηρό και προκλητικό τίτλο «Πρόεδρε, μήπως δεν αρέσουμε;», ταρακούνησε ακόμα περισσότερα τα εσωκομματικά νερά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η υπενθύμιση ουσιαστικά της φράσης της Μελίνας Μερκούρη προς τον Ανδρέα Παπανδρέου για το ΠαΣοΚ μετά την εκλογική ήττα του 1989 τροφοδότησε εκ νέου την εσωκομματική συζήτηση, δίνοντας συνέχεια στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου.

Κοιτούν αλλού

Οι διαπιστώσεις του κ. Κούλογλου αποτελούν βάση συζήτησης για πολλούς που προβληματίζονται με θέματα πιο ιδεολογικά, τα οποία εν πολλοίς αφήνουν αμέτοχη την πλειοψηφία της προεδρικής ομάδας. Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας έχει ανεβάσει «στροφές» στην αντιπολιτευτική του ρητορική, ξεκίνησε περιοδείες (Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Μύκονο, αύριο Λέσβο και έπεται συνέχεια) και έθεσε το κόμμα σε εκλογικό συναγερμό διά παν ενδεχόμενο. Και αυτό διότι παρά τις διαψεύσεις του Πρωθυπουργού και τα μηνύματα από το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν υπάρχει εκλογικός σχεδιασμός,  τόσο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας όσο και η στενή του ομάδα δεν αποκλείουν λόγω των αδιεξόδων που θα συναντήσει η κυβέρνηση, όπως λένε, να οδηγηθεί σε εκλογές.

«Γιατί δεν αρέσει»

Για τον πρώην πρωθυπουργό, το ζήτημα δεν είναι «γιατί δεν αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», αλλά πώς θα διαμορφωθούν συνθήκες ανατροπής των υφιστάμενων πολιτικών συσχετισμών. Και προς αυτή την κατεύθυνση αξιολογεί ως πολύ σημαντικό εύρημα αυτό που είπε την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα «Εποχή» ο ομότιμος καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, ο «εκλογολόγος» Ηλίας Νικολακόπουλος, και το ανέφερε και σε κεντρικά στελέχη του κόμματος, ότι η απόρριψη της ΝΔ περίπου ισοφαρίζεται με την απόρριψη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο με βάση τις δημοσκοπήσεις, «έχει αρχίσει να υποχωρεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα» και εξηγεί ότι «επειδή αυτό θα ήταν ο πολιορκητικός κριός της όποιας προεκλογικής εκστρατείας, είναι προφανές ότι δυσκολεύεται η κυβέρνηση στη διαχείριση των επόμενων εκλογών».

Το ζήτημα τόσο για τον κ. Νικολακόπουλο όσο και για μια σειρά κεντρικών στελεχών ήταν το φαινόμενο διγλωσσίας σε ζητήματα με επίκεντρο κυρίως το θέμα του εμβολιασμού με τις παρεμβάσεις του Παύλου Πολάκη. Ακόμα και η καταψήφιση της τροπολογίας για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών την περασμένη Πέμπτη από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε αφορμή για την κυβέρνηση να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση και να αναδείξει, όπως ειπώθηκε, τις αντιφάσεις.

Οι εμβολιασμοί

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αμήχανος συνεχίζει τα «ναι μεν, αλλά». Τώρα έχει εφεύρει την προαιρετική υποχρεωτικότητα για να πει ότι είναι αντίθετος στη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών σε ευαίσθητες θέσεις. Οταν θέλεις να αρέσεις σε όλους, τελικά δεν αρέσεις σε κανέναν, που θα ‘λεγε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κούλογλου» ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μέσω των τομεαρχών Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Ξανθού και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι η κυβερνητική τροπολογία σημαίνει απολύσεις εργαζομένων.

Επί του συγκεκριμένου θέματος είχε γίνει σύσκεψη στο επιτελείο του κ. Τσίπρα με τη συμμετοχή των στενών του συνεργατών, Μιχάλη Καλογήρου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, των αρμόδιων τομεαρχών κ.ά., αλλά και του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ακρίτα Καϊδατζή. Συμφωνήθηκε ότι αν και το κόμμα είναι υπέρ των εμβολιασμών, «χωρίς μεν και αλλά» σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, εντούτοις λέει όχι στη γενική υποχρεωτικότητα.

Η δημοσκόπηση

Η συγκεκριμένη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση αναμένεται να συνεχιστεί και επί της ουσίας θα στοχοποιείται από το Μέγαρο Μαξίμου ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τον κ. Κούλογλου και άλλα κεντρικά στελέχη, κυρίως από την Ομπρέλα, δεν κερδίζει από την όποια φθορά της κυβέρνησης. Μάλιστα, αρκετοί επισημαίνουν την προ ημερών δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» και με διαφορετική ανάλυση από τον κ. Νικολακόπουλο επισημαίνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι υπάρχει μια παγιωμένη διαφορά με τη ΝΔ, εκτίμηση που δεν συμμερίζονται από το επιτελείο του κ. Τσίπρα.

«Μπορεί να απολέσει τη θέση του, ως εναλλακτική λύση

Το μείζον για πολλούς είναι τι αλλαγές θα γίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πώς θα πορευθεί, έχοντας και την εμπειρία της τριήμερης Προγραμματικής Συνδιάσκεψης. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σταδιακά να απολέσει τη θέση του, ως εναλλακτική λύση. Είτε θα προχωρήσει σε ριζική επανεκκίνηση ή αναπόφευκτα κάποιος άλλος σχηματισμός θα καλύψει το κενό» σημείωσε ο κ. Κούλογλου, ο οποίος έθεσε το θέμα της επανεκκίνησης που υποστηρίζουν πολλοί, αν και με διαφορετική προσέγγιση και άλλη αφετηρία. Πάντως χρειάζεται πολύ μεγάλη δουλειά, όπως παραδέχονται αρκετά στελέχη, καθώς σύμφωνα με τον Γιάννη Μαυρή, πρόεδρο της Public Issue, η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, αν και είναι διευρυμένη, δεν μεταφράζεται σε εκλογική μετατόπιση.

«Η διεύρυνση είναι εντελώς αναγκαία»

Τι μπορεί να γίνει ώστε να υπάρξει αυτή η πολυπόθητη επανεκκίνηση; Ο πολύπειρος Γιάννης Δραγασάκης προ ημερών έθεσε το πλαίσιο με μια σημαντική ομιλία που συζητείται έντονα τα τελευταία 24ωρα στο εσωκομματικό σκηνικό. Ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας στον Βύρωνα σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη «Ο διαρκής μετασχηματισμός της Αριστεράς» αναφέρθηκε στα σημερινά διλήμματα – που κατά τον ίδιο δεν είναι πραγματικά – για την αξιωματική αντιπολίτευση: Διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ή αναβάθμισή του; Αριστερό κόμμα ή προοδευτική παράταξη; Ανοιγμα στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά ή και σε δυνάμεις του Κέντρου;
«Η διεύρυνση είναι εντελώς αναγκαία. Για να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι παντού πρέπει να μεγαλώσει οργανωτικά, να γίνει ένα ακόμη πιο μαζικό κόμμα, να λειτουργεί ως η πολιτική έκφραση του οργανωμένου λαού. Για να το πετύχει όμως αυτό, πρέπει να αναβαθμίσει τη λειτουργία του, να βρει τρόπους συμμετοχής και αξιοποίησης των γνώσεων και των δυνατοτήτων των μελών του και των φίλων του. Δεν υπάρχει επίσης αντίθεση ανάμεσα στο αριστερό κόμμα και την ευρύτερη προοδευτική παράταξη» σημείωσε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η πραγματική πρόκληση δεν βρίσκεται στα παραπάνω διλήμματα αλλά «στο πώς θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ικανό να παίξει ευρύτερο ρόλο. Πώς θα μπορέσει να απευθυνθεί σε σύμπασα την Αριστερά αλλά και να συγκροτήσει ένα ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο όχι για λόγους στενά εκλογικούς αλλά επειδή αυτό επιτάσσουν τα προβλήματα, οι ανάγκες και οι αντιθέσεις της κοινωνίας στην εποχή μας».