Συνεχίζει για δεύτερη μέρα, να καίει δασική έκταση,  η φωτιά στη Σάμο με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για τον περιορισμό της.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι πιλότοι των πτητικών μέσων πυρόσβεσης, ξεκίνησαν ρίψεις νερού και επιχειρείται με κάθε τρόπο να ελεγχθούν τα μέτωπα και να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι συνέχιζε να καίει, τη νύχτα μεταξύ των οικισμών Μυτιληνιοί – Βουρλιώτες – Κοκκάρι – Μαυρατζαίοι.

Το μέτωπό της εκτείνεται στα 9 χιλιόμετρα, το οποίο δεν είναι μεν ενεργό αλλά  υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις που δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Εμπρησμό καταγγέλει ο δήμαρχος

«Η φωτιά δεν είναι από γεωργική ή άλλη δραστηριότητα. Ξεκάθαρο ότι είναι εμπρησμός. Και το σημείο που μπήκε και ο τρόπος επέκτασής της» σημείωσε, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, μιλώντας στο MEGA.

«Υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις σε ακτίνα 9 χιλιομέτρων» ανέφερε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι οι άνεμοι έχουν περιέλθει σε ύφεση, ωστόσο «η φωτιά παραμένει επικίνδυνη και ενεργή».

Καλύτερη η εικόνα

«Η εικόνα της πυρκαγιάς στη Σάμο είναι πλέον καλύτερη. Η περίμετρος της φωτιάς είναι μεγάλη, ενώ έχουμε διάσπαρτες μεμονωμένες εστίες. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό», είπε στο ΑΠΕ, ο αρχηγός τού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος από χθες το βράδυ βρίσκεται στο νησί, μαζί με τον Εθνικό Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιο Δημακογιάννη και συντονίζουν την επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Αυτήν την ώρα η πυρκαγιά είναι σε χαράδρα στην περιοχή Βουρλιώτες, ενώ οι άνεμοι φτάσνουν τα 3 με 4 μποφόρ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στο Κοκκάρι, δόθηκε εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων για προληπτικούς λόγους, αλλά, τελικά, δεν χρειάστηκε να φύγουν, αφού η φωτιά αντιμετωπίστηκε δραστικά».

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Βουρλιώτες, επιχειρούν αυτήν την ώρα συνολικά 120 πυροσβέστες με 40 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν πέντε αεροσκάφη.

Παράλληλα, συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.Ολονύχτια μάχη

Τη νύχτα, 85 πυροσβέστες με 17 οχήματα, προσπαθούσαν να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο, ενώ εστάλη προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία -μέσω του 112- στους κατοίκους στις περιοχές Μυτιληνιών, Βουρλιωτών, Μαυρατζαίων να είναι σε επαγρύπνηση εξαιτίας της φωτιάς.

Ο δήμαρχος του νησιού, Γεώργιος Στάντζος, ζήτησε «να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Εξαιτίας της πυρκαγιάς, σύμφωνα με το samosvoice, παρατηρήθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές Καρλοβασίου και Μαραθόκαμπου.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα samos24.gr, έγινε γνωστό πως στο οδικό δίκτυο των περιοχών Βουρλιώτες, Μυτιληνιοί, Άγιος Φανούριος, Κοκκάρι και στην Ε.Ο. Σάμου – Καρλοβασίου, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου.