Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ δεν έχει ακόμη μεταφραστεί πλήρως σε αρκετές νέες θέσεις εργασίας ώστε να επανέλθουν τα επίπεδα απασχόλησης στα επίπεδα προ πανδημίας, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού.
Σύμφωνα με το Outlook 2021 για την απασχόληση του Οργανισμούς για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη περίπου 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2020 σε σύγκριση με το 2019 και 114 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Εκατομμύρια δεν επιστρέφουν στην εργασία
Στην περιοχή του ΟΟΣΑ, παρά τη μερική ανάκαμψη, εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 8 εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι από ό, τι πριν από την κρίση, και πάνω από 14 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι που δεν αναζητούν ενεργά εργασία.
Υπογραμμίζεται ότι ειδικά η τελευταία διαπίστωση, καταγράφεται έντονα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ευρώπη, με τις επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους και μάλιστα συχνά δίνουν κίνητρα προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας.
Μάλιστα σύμφωνα με τις προοπτικές, το ποσοστό απασχόλησης (το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται σε ηλικία εργασίας) στις χώρες του ΟΟΣΑ θα εξακολουθήσει να είναι κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας έως το τέλος του 2022.
Χαμηλόμισθοι vs Υψηλόμισθοι
Οι ώρες εργασίας σε επαγγέλματα με χαμηλή αμοιβή μειώθηκαν κατά περισσότερο από 28% στον ΟΟΣΑ, 18 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από την πτώση που παρατηρήθηκε μεταξύ των επαγγελμάτων υψηλών αποδοχών.
Ο αριθμός των νέων που δεν εργάζονται, και σπουδάζουν αυξήθηκε σχεδόν κατά 3 εκατομμύρια, αντιστρέφοντας την τάση της τελευταίας δεκαετίας.
Το ποσοστό ανεργίας του ΟΟΣΑ μειώθηκε οριακά τον Μάιο του 2021, σε 6,6% (από 6,7% τον Απρίλιο του 2021), παραμένοντας κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το επίπεδο προ πανδημίας που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2020.
Ο αντίστοιχος αριθμός ανέργων στην περιοχή του ΟΟΣΑ ήταν 43,5 εκατομμύρια το Μάιο του 2021, 8,1 εκατομμύρια υψηλότερα από ό, τι το Φεβρουάριο του 2020.
Οι νέοι
Στο 13,6% το Μάιο του 2021, το ποσοστό ανεργίας των νέων του ΟΟΣΑ παρέμεινε 2,2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το επίπεδο πριν από την πανδημία.
«Θα είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις των επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και να προωθήσουμε τις δεξιότητες που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να συμμετέχουν και να επωφεληθούν από την ανάκαμψη » Δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann.
«Καθώς οι κυβερνήσεις αναπτύσσουν τα σχέδια αποκατάστασής τους, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις οικογένειες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρέπει να στοχεύσουμε καλύτερα τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης προς τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, παρέχοντας τα σωστά κίνητρα για επιχειρηματικές επενδύσεις που οδηγούν στην αποκατάσταση και τη δημιουργία περισσότερων νέων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε και υπογράμμισε:
«Η έλλειψη υποστήριξης πολύ σύντομα θα διακινδυνεύσει την ανάκαμψη», είπε.
Οι κίνδυνοι
Η αγορά εργασίας παραμένει επίσης ευάλωτη σε μια ταχεία συσσώρευση μακροχρόνιας ανεργίας. Πολλοί που έχασαν τη δουλειά τους στις πρώτες φάσεις της πανδημίας παραμένουν από τότε άνεργοι και μπορεί να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταγωνιστούν εκείνους των οποίων οι θέσεις εργασίας είχαν προστατευτεί.
Στο αποκορύφωμα της κρίσης, τα συστήματα διατήρησης θέσεων εργασίας υποστήριξαν περίπου 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, και έσωσαν έως και 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση η υποστήριξη πρέπει τώρα να στοχεύει σε τομείς που εξακολουθούν να επηρεάζονται από τους περιορισμούς κοινωνικής απόστασης.
Αύξηση επενδύσεων
Η αύξηση των επενδύσεων σε ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας θα είναι κρίσιμη για να βοηθήσει τους εργαζόμενους να βρουν απασχόληση. Οι πολιτικές ενεργοποίησης πρέπει να επεκταθούν για να παρέχουν υποστήριξη και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενσωματώνουν καλύτερα τις υπηρεσίες απασχόλησης και κατάρτισης και να εξατομικεύουν την υποστήριξη για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά της.
Η επένδυση σε αποτελεσματικές πολιτικές δεξιοτήτων είναι απαραίτητη για να βοηθήσει τις εταιρείες , τις νεοσύστατες επιχειρήσεις καθώς και τους εργαζομένους να αντιμετωπίσουν τις μεταβάσεις σε επαγγέλματα και τομείς με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται σε πράσινες τεχνολογίες.
Πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την προώθηση μιας κουλτούρας δια βίου μάθησης και τη σύνδεση της κατάρτισης με άτομα και όχι με θέσεις εργασίας.
Η ανάκαμψη από την κρίση προσφέρει επίσης την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν τα μακροχρόνια κενά στην κοινωνική προστασία.
Αυτό σημαίνει μια πιο ουδέτερη μεταχείριση σε όλες τις μορφές εργασίας, βελτιωμένη φορητότητα των δικαιωμάτων και επιλεξιμότητα που ανταποκρίνεται περισσότερο στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ανθρώπων.